На море в Гърция 2022 - II

• 69 082
  • 796
  •   1
Отговори
# 585
Аз вярвам, че сервират калмари с картофи, както е видно и от снимките, но само, ако това е упоменато в менюто.🙂
Иначе никъде калмарите не се сервират с картофи.
Да “благодарим” на потребителката заради която се заформи дискусията.
Иначе, за да се върнем към темата, ми предстои доста интересно гръцко лято.
Ще споделям.

Последна редакция: вт, 14 юни 2022, 09:39 от Фран

# 586
Не разбирам спора. Аз поне нямам основание да не вярвам на Есме. Надявам се само това да е изключение.

Много съм облекчена, че след 2 дни търсене намерих настаняване, което удовлетворява цялата фамилия. Смених Лигия с Амудия малко по на север. Ще имам време за една, а може би и две нощувки по пътя на отиване. Срам ме е да питам, защото назад Параход е разказвала за Мецово и Йоанина, така че ще се връщам да търся инфо.
А от тия вкуснотии, които пускате, рязко ми се приходи и до Лефкада.

# 587
Giada, там е работата, че на Лефкада малко таверни предлагат морска храна с такова качество.

Аз не бих нарекла "побългарени" описаните по-горе места, по-скоро силно туристически и съобразени с това, че хора от цял свят и с всякакви вкусове идват, тръгват си, рядко повтарят, конвейерът върви. Българите не са единствените туристи в Гърция, даже не са и преобладаващите, и определено не са най-непретенциозните. Парга е от най-силно туристическите дестинации в страната по мое мнение, с всички плюсове и минуси от това. (Макар че ние останахме много доволни от храната там.)

Гръцки картофи, както казах, страшно обичам, но разговорът е за друго. Още помня как преди години, пристигайки късно вечерта на Халкидики, съсипана от работа, си поръчах пържени картофи със сирене Stuck Out Tongue Просто не бях превключила мисловно, че не съм в София вече. С готовност да ми угодят (любима и изпитана таверна беше това, не съм стъпвала от 10 г.), донесоха ми ги с малко настъргано кефалотири отгоре, поразтопено от топлината. Още се майтапим вкъщи с това мое изпълнение, макар че наистина, вече на много места в северна Гърция ги предлагат по български тертип.

Портокалкова,
забравила съм за Лефокастро :O радвам се, че сте останали доволни, но от поста бях с впечатление, че търсите една идея по-оживено място. Алеята ме подведе... Наистина обаче с този бекграунд ще ви е трудно през август да намерите място на север, което да изпълни изискванията ви.

# 588
  • Пловдив
Здравейте! Търся отзиви и препоръки за наемане на лодка на Ситония.
https://instagram.com/diaporos.boat?igshid=YmMyMTA2M2Y=
 Резервирайте си предварително. На място никога няма свободни лодки

# 589
Здравейте! Търся отзиви и препоръки за наемане на лодка на Ситония.
https://instagram.com/diaporos.boat?igshid=YmMyMTA2M2Y=
 Резервирайте си предварително. На място никога няма свободни лодки
Още един вариант с доста лодки има на 1-ва страница на темата. Поне 5-6 фирми са на Вурвуру, които предлагат тази услуга. На място няма за същия ден, но винаги могат да отидат, да разгледат и да си резервират за след няколко дни.

# 590
  • София
Параход, както казах, много ми е била полезна темата през годините, както и ти в частност, още веднъж ти благодаря! Flowers Cherry Blossom
Надявах се на лесното и близкото със севера, но явно той ще остане за някоя ранна пролет или късна есен, когато ги няма тълпите.
Сега се замислих за Евия, ще се поразходя малко по картата, може пък нещо да си харесам като поразровя спомените. Не знам само как е там след пожарите.

# 591
Да продължа и аз по темата за таверните Grinning

Фран, неработещата кръчма с картините в Амулиани може би е The Roost, и ние я бяхме запомнили с хубаво и я потърсихме миналия септември, но си личеше, че мястото отдавна е изоставено. За съжаление храната в таверните на острова през последните години масово е претърпяла трансформация към по-лошо. За тези, на които предстои да ходят там, препоръчвам Amelliti - таверна е, но имат и витрина с готвена храна за вкъщи, от която много хора си купуваха през деня.
Параход, веднага давам линк с адрес Stuck Out Tongue
https://www.google.com/maps/place/Amelliti+Homemade+Food/@40.331 … 3187,20.04z/data=!4m5!3m4!1s0x14a8c7a44fac9d1d:0x90605b594e1347d5!8m2!3d40.3319452!4d23.9202047

А за побългарените таверни, ама буквално побългарени...невероятно е на какви места се срещат. Няма да забравя преди 8-9 години на Санторини, бяхме в Камари за вечерта и в едни тъмни задни улички се забихме в една учудващо пълна таверна. Решихме, че може да е много вкусно там, след като е по-отдалечена от другите. Още с пристигането на "гръцката" салата ни светнаха едни предупредителни лампи - приличаше на шопска салата, но с добавено зеле (!), а на масата имаше шишенце с олио. След като дойде "специалтетът на деня", който се оказа татарско кюфте, вече бяхме сигурни, че в кухнята има българи. Впоследствие чухме, че сервитьорите си говорят на български между тях. На Закинтос сме попадали в същата ситуация. Не че беше лоша храната, но нямаше нищо гръцко като усещане.

# 592
Надявах се на лесното и близкото със севера, но явно той ще остане за някоя ранна пролет или късна есен, когато ги няма тълпите.
Между октомври и май е прекрасно! Само хубаво време да има. Във вътрешността на полуострова има чудни таверни с мръвки, които си работят целогодишно. А е невероятна гледка циганията в Сарти като я видиш в този сезон - всичко затворено, ghost town, жива душа няма!

В темата имаме спецове по Евия, аз не съм от тях, ходила съм два пъти, но за кратко и без подробни впечатления. Иначе за спокойно, спокойно е, но мисля, че до една Амудия, Луца или Сивота на Йонийското крайбрежие по-бързо се стига.

# 593
За Евия, познавам малко от севера, защото харесваме района около Агиос Николаос. Миналата година кривнахме малко към Лимни. Гледката е ужасна. Огромни площи.... въглени. Зловещо е.
Фран, така е, като ходим, да обядваме в "храстите", няма как да видим калмари с картофи. 😎 😜

# 594
Здравейте, бихте ли препоръчали в коя част от плажната ивица на Амолофи /или бийч бар/, където да е малко по-спокойно, да не е прекалено силна музиката и да не е гъчканица?
Отделно - от София до Неа Ираклица, откъде е по-добре да се пътува - през Кулата или Илинден?

# 595
Ако и селския плаж ставаше там, може би бихме повторили.

E, до плажа, който е след къщите посока Афитос не стигнахте ли?!?
Това ми беше едно от топ попаденията, когато ми беше малко детето.
https://www.google.com/maps/place/Ayia+Thymia/@39.2566364,23.175 … 4875a,13.1y/data=!3m8!1e5!3m6!1sAF1QipMdtmiaQ9ktaSwGtV9tpNnsRGkglBGbP_06sAFG!2e10!3e10!6shttps:%2F%2Flh5.googleusercontent.com%2Fp%2FAF1QipMdtmiaQ9ktaSwGtV9tpNnsRGkglBGbP_06sAFG%3Dw203-h114-k-no!7i1920!8i1080!4m13!1m7!3m6!1s0x14a717854e834dcd:0x67ab18ce676c8cc!2zTGVmb2thc3RybyAzNzAgMDYsINCT0YrRgNGG0LjRjw!3b1!8m2!3d39.2517945!4d23.1797502!3m4!1s0x14a717ffe1587aa7:0x7eef21ccb2f8e46a!8m2!3d39.2566364!4d23.1757745

# 596
sirena_21

През Кулата !!!
Такова животно няма - да не е гъчканица, ако сега отивате..може още да не е пренатъпкано  много!
Но, леко от 30 юни до 10. септември се превръща в .. ..Слънчака!

# 597
Момичета,пак да ви върна на Северна Гърция,съжалявам Hug ама с дивака по-дълго не можем да пътуваме. С дете на 1 год сме и си търсим някъде,където хем да не е голяма лудница,хем да има поне няколко заведения на близо,че малката спи само в кошарата си и вечер няма как да излизаме да ядем. И да има къде да го разходим дивака. Плаж търсим пясъчен,за предпочитане организиран,може и да е с колата,но да е на не повече от половин час,че ние ходим само сутрин за 2 часа. Гледахме Сарти,ама май тотално се отказахме. Сега гледахме Пефкори и Сиври. Някакви насоки

# 598
Deviant Art, благодаря за името на таверната в Амулиани.
Точно "The Roost" e.

Побългарени таверни си има. С меню на български и със сервитьор, който знае основни фрази на нашия език.
Нормално да е така, предвид потокът, който се изсипва натам.

Последна редакция: вт, 14 юни 2022, 09:40 от Фран

# 599
Здарвейте, ние се спряхме на Неа Ираклица, тъй като сме били вече няколко пъти на Неа Перамос. Имам питане откъм алкохола - мислим да си носим бяло вино и ракия за лична употреба, какво е ограничението? Четох някъде 90 литра вино, 10 литра ракия, но ми се струва шега Laughing
Също така ще взема лекарства за децата превантивно, там има ли ограничения?
Акта за раждане на децата предполагам копието е достатъчно, тъй като оригинала не ми се разнася по колата, ама знам ли?

Общи условия

Активация на акаунт