Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 62

• 39 093
  • 748
  •   1
Отговори
# 600
От ЕЦБ са обавили покачване на лихвите през юли с 25 базисни пункта, а от септ с 50. Надявах се първата стъпка да е поне 50 базисни пункта, но има време до срещата…

Ps: следващата среща на Фед е другата седмица 14-15 юни, в чуждите сайтове се пише, че се очаква още 50 базисни пункта покачване на лихвите през юни, както и с толкова през юли. Ми следим и гледаме… ако го направят юни и юли,  си мисля, че тук малко нещата ще почнат да се охлаждат, заради общите очаквания, дори да вдигнем с 25 базисни пункта само като начало

Последна редакция: чт, 09 юни 2022, 19:04 от MaryPop

# 601
MaryPop
Ко речиии?
по рачков

# 602
Ще качат лекинко лихвите. В началото с 0,25%.
Докрая на годината, може още 3 пъти по толкова например. Щото вече изчерпаха другите средства.

# 603
  • Sofia
В САЩ, когато демократите (т.е. социалистите) са на власт разказват играта на икономиката. Така, че аз съм много далеч от това да смятам, че това което правят е ОК, напротив предпочитам републиканците да управляват (но не с Тръмп де). И понеже ФЕД изповядва/следва политиката на управляващите - това сега са последиците. Много се надявам, тук в Европа да не се поддават на това, което прави САЩ.

# 604
  • София
ЕЦБ само забавя неизбежното, с риск да направи по-голяма беля, като държи лихвите ниски...

# 605
  • Sofia
Лихвите няма да помогнат за съжаление. Специфичните проблеми за Европа идват от войната и липсата на определени видове ресурси. Съответно прекомерното вдигане на лихвите би довело до двойна беля - хем голяма стагфлация, хем голяма безработица. Нищо добро няма да излезне от това и за хората с нужда от първо жилище.

# 606
След всяка буря, пеква слънце. Blush

# 607
Май ще купуваме от същия строител и комплекс. Последно преди 2 г за подобни кв м цената на зелено преди 1ва копка беше 50 000 Евро, сега е 75 000 Евро. Мъжът ми се опитва да ме убеди, че е нормално. Много ми е тъпо, но какво да се прави, трябва психически да се преодолее. Като цена под наем с добър ремонт и мебели по поръчка ще е 750 лв, вторият след 2 г живот и здраве ще се види какво. Става въпрос за Garden Residence Връбница между Сверен парк и метро, мястото е добро. Мисля, че още няколко години не мърдат до цялостното завършване на "комплекса" и може би няма да е супер приятно със строежи. Ако има купувачи в сградите, може да обмен им опит ☺️

# 608
# 609
Цените летят "без балон", вчера гледах обява с офертна цена 220 хил. евро в Дружба 2, далеч от метрото, ужасно ЕПК за ремонт. Днес за 240 хил. евро, почти същата квадратура в Лозенец, до басейн Спартак...  За същата сума, наистина компромисен първи етаж, до х-л Хемус. Пуснаха статии, че има ограничено предлагане на ново строителство (в същото време наблюденията ми са точно обратните)  и абсурдите с вторичното предлагане започнаха. Този пазар определено трябва да се ребалансира в някакъв момент.

# 610
Може и да няма балон, но спекулация има, даже огромна, и от строители и от продавачи на вторичния пазар. Това винаги завършва с баланс в един момент.

# 611
"Мечките" в темата наистина не са особено популярни последните 6 месеца, не знам защо.Simple Smile Разбирането ми за балон включва отдалечаването на цената на актива  от фундаменталната й логика. В това отношение цитирахме доста статистики, които говорят за отдалечаване от фундамента- текуща доходност, перспективите пред доходността (застаряващо население, забавящ се прираст в столицата, слаби перспективи за външна имиграция, емиграция, задълбочаващи се проблеми в социалната среда и здравеопазването, липса на географски или административни ограничения пред бъдещо строителство, което да намали предлагането вбъдеще, данни за увеличаване на предлагането на наемния пазар, голяма разлика в доходите и спестяванията на населението и слаба средна класа). В полза на прогнозите за увеличаването на цените са аргументи като: народопсихологията на българина ( това е плюс по отношение на потенциална капиталова печалба от продажба на имот вбъдеще, но минус по отношение доходността от наеми), наличието на значителни спестявания в една част от българите, данъчната политика по отношение на имотите, ниски лихвени проценти, увеличение цените на строителните материали, паника от загубата на покупателна способност.  Последните 4 фактора,които всъщност движат пазара последните месеци, имат по- голям потенциал да бъдат краткосрочни, отколкото аргументите в първата група. Не споря, че закупилите преди година, две, пет или осем са запазили стойността на парите си към днешна дата, обобщавам идеята си за пазара в момента. Струва ми се твърде емоционален.

P.S. Едва сега започвам да получавам много спам от агенции с оферти за НС.

Последна редакция: пт, 10 юни 2022, 13:43 от Lora Lay

# 612
  • Отвъд алеята зад шкафа
Докато не вдигнат лихвите по депозитите и хората имат събрани пари, ще е все така пазарът.

# 613
Докато не вдигнат лихвите по депозитите и хората имат събрани пари, ще е все така пазарът.
Вдигането на лихвите е нож с две остриета, защото освен по депозитите, ще се вдигне и лихвата по заемите, а бизнесът работи със заеми.

# 614
За мен за един човек, който има кеш наличен, няма мн значение дали ще изгуби 30% от хартийките, тоест дали ще купи тази или другата година, ако тенденцията е дългосрочна, е вярно боли, но оферти винаги ще излизат (говоря за хора с много пари).  Също, ако инфлацията е дългосрочна, имотите ще растат в абсолютни пари, но не с този темп, с който досега и реално ще поевтиняват. Тъй че на никой няма да му е ок, дори и на тези с имоти, ако искат да развържат пари от имот при все продължаваща инфлация. Тъй че и тези купуващи имоти сега, нищо не ги спасява, ако инфлацията е бъдещата тенденция, тъй като балансът ще се появи в един момент дори и някъде там горе. Тоест ще е налице всеобщо обедняване, дори и към момента да са спасени едни пари. Тоест ако сега с 200 к лева можеш да си купиш 40 000 бутилки олио, тогава ще можеш да си купиш 30 000 бутилки олио,  като развържеш кеша, е пак по-добре от нищо, но пак по-добре да не се бърза под напрежение, а да се направи обмислена и нужна инвестиция.
За мен с това изчакване от ЕЦБ за вдигане на лихвите, пазарът сам си е навъртял и напомпал ръста и няма накъде повече да расте, но според мен най-показни за бъдещите тенденции са първите 6 месеца след така очакваното повишение през юли.

Общи условия

Активация на акаунт