Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 62

• 39 075
  • 748
  •   1
Отговори
# 615
Ако имам сумата Х, с която преди 5 години съм можела да купя добър двустаен, днес ми стигат за двоен гараж, а след 18 месеца... кой знае за какво, няма да съм чак толкова над нещата. Нормално ми се вижда хората да искат да си съхранят спестяванията.

# 616
4 стаен, гр. Русе, 101 m2,
41600  euro... Ера имоти...
Балон, цени???

# 617
Нормално ми се вижда хората да искат да си съхранят спестяванията.
Това работи до момента в който всеки притежава по 5 имота и трябва да убеди съседа да си купи 6-ти.

# 618
  • на Мелмак
За София иде реч, гледах и в Пловдив, в Кичука, ново, в строеж от 720 до 1400 евро на кв.м.
В София отдавна няма 7-800 евро, докато в други градове не е така.
И в Кръстова вада има от 1300 до 2200 евро на квадрат. Голяма разлика, не вярвам да има в качеството такава обаче.
И 30 % от хартийките ни, за всеки различно количество, съвсем не е малко Wink

# 619
  • София
Това с имотите и бързото им превръщане в кеш, особено ако ти се наложи, не е особено приятно усещане! Щото ако всички пари са ти в имоти и пазарът охладнее както около 2015-2016 и т.н., не виждам точно как ще си на печалба при бърза продажба. Освен ако не си купил нещо доста под пазарната цена. Ама тия покупки в момента дали са такива?

# 620
Я отворете плевенските обяви, какви куптори, какви цени.... Отворих за Русе, еми там е по-евтино, щях да падна. Ето ви от нормалните да видите, че гонят софийски стандарти:
https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1b165358659602455

Последна редакция: пт, 10 юни 2022, 16:57 от Vanesa_bb

# 621
Има ли някой по-запознат с пазара, който има поглед върху реалните цени на които се сключват сделки в София, Младост 3? Става върпос за двустайни, завършени, в добро състояние, може и панел.

# 622
За мен за един човек, който има кеш наличен, няма мн значение дали ще изгуби 30% от хартийките, тоест дали ще купи тази или другата година, ако тенденцията е дългосрочна, е вярно боли, но оферти винаги ще излизат (говоря за хора с много пари).  Също, ако инфлацията е дългосрочна, имотите ще растат в абсолютни пари, но не с този темп, с който досега и реално ще поевтиняват. Тъй че на никой няма да му е ок, дори и на тези с имоти, ако искат да развържат пари от имот при все продължаваща инфлация. Тъй че и тези купуващи имоти сега, нищо не ги спасява, ако инфлацията е бъдещата тенденция, тъй като балансът ще се появи в един момент дори и някъде там горе. Тоест ще е налице всеобщо оцбедняване, дори и към момента да са спасени едни пари. Тоест ако сега с 200 к лева можеш да си купиш 40 000 бутилки олио, тогава ще можеш да си купиш 30 000 бутилки олио,  като развържеш кеша, е пак по-добре от нищо, но пак по-добре да не се бърза под напрежение, а да се направи обмислена и нужна инвестиция.
За мен с това изчакване от ЕЦБ за вдигане на лихвите, пазарът сам си е навъртял и напомпал ръста и няма накъде повече да расте, но според мен най-показни за бъдещите тенденции са първите 6 месеца след така очакваното повишение през юли.
Имота освен, че вдига цена печели и от наеми. Комбинацията от наем плюс повишена цена на актива ще запази парите от инфлацията.

# 623
  • София /Абсурдистан
Има ли някой по-запознат с пазара, който има поглед върху реалните цени на които се сключват сделки в София, Младост 3? Става върпос за двустайни, завършени, в добро състояние, може и панел.
Скоро проверявах за Младост 4. Двустаен, панел в прилично състояние към момента е средно 107000€. Предполагам, че и за Младост 3 цените са сходни, районите са в непосредствена близост.

# 624
Една моя роднина от много години събираше пари за гарсониера,но с новите космически цени вече се е отчаяла,че някога ще може да купи жилище. Не знаех какво да и кажа. Не вярвам,че цените на имотите ще паднат,дори и с малко.

# 625
  • Варна
И аз имам един такъв приятел, който се оплакваше преди 4 - 5 години, че аха аха събрал парите и те цените скачали и не му достигали някакви си 10%. И хайде пааак събира и те пааак скачат и не му достигат с малко. Има хубави доходи, всяка банка би му отпуснала кредит, но човекът не ще да поеме и 0,0001% риск, в резултат на което си живее в детската стая на 35 и е загърбил всякакви амбиции за собствено жилище. Та има всякакви ...

# 626
Аз пък съм проспала еуфорията 2008- ма и не съм се възползвали от уникалната възможност да тегля кредит тогава. За сметка на това си купих сегашното жилище, готово за нанасяне, на смешни пари,  със собствени средства, май 6 години по- късно.  За съжаление личният ни опит досега не е стабилна основа да се правят прогнози за сегашното състояние на пазара. Наистина ли мислите, че човек, който има трудности да спестява, най- добрата му оферта е да тегли ипотечен кредит в момента???

Последна редакция: сб, 11 юни 2022, 07:29 от Lora Lay

# 627
  • на Мелмак
Според мен спестяването и връщането на пари са различни неща.
Когато имаш да връщаш, обикновено това правиш първо, а когато спестяваш, е нужна финансова дисциплина, която не всеки има, също може да има и елемент на подхлъзване, от сорта-айде този месец по-малко, или другия, пък сега ще си купя това, онова.

# 628
Аз пък съм проспала еуфорията 2008- ма и не съм се възползвали от уникалната възможност да тегля кредит тогава. За сметка на това си купих сегашното жилище, готово за нанасяне, на смешни пари,  със собствени средства, май 6 години по- късно.  За съжаление личният ни опит досега не е стабилна основа да се правят прогнози за сегашното състояние на пазара. Наистина ли мислите, че човек, който има трудности да спестява, най- добрата му оферта е да тегли ипотечен кредит в момента???
Лора, разликата между спестяване и кредит е, че при кредита човек има да връща вноски 20 г. (примерно), но може да се нанесе в жилището веднага и да го ползва, а при спестяването - събира 20 г. пари, които все не му  достигат, а през това време или плаща и наем или живее в детската.

# 629
Много хора нямат проблем да изплащат кредит, нямат проблем и да изхарчат всичко без да спестят 1 лв., когато са без кредит. Така че спестяването не е точно алтернатива на кредита.

Общи условия

Активация на акаунт