Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 62

• 39 059
  • 748
  •   1
Отговори
# 630
Tre, много благодаря за разяснението, сега вече разбирам, че наемът е пари на вятъра и затова лош момент за ипотечен няма. Не знам защо продължавам да твърдя, че оценката на риска е важна за средностатистическия бачкатор или че пазарът на имоти има цикли. All in & to the moon.

# 631
Аз имам и кредит на жилище, което ни остава 35 000 лв(погасявано частично предсрочно, но не и погасено) , и купуваме при спестени пари. Тоест по-изгододно ни е да запазим кредита, да купим, обзаведем и даваме под наем, отколкото да си погася кредита.
В момента лихва и застраховка по кредита годишно оскъпява 1500 лв, но пак ми е ок. Реално малко остава да се погаси, но все нещо изскача и вместо да тегля потребителелски... А и не ми се занимава с кредити за малка сума.
Та изобщо не разбирам страха на хората от кредити, но явно е до настройка.

# 632
Tre, много благодаря за разяснението, сега вече разбирам, че наемът е пари на вятъра и затова лош момент за ипотечен няма. Не знам защо продължавам да твърдя, че оценката на риска е важна за средностатистическия бачкатор или че пазарът на имоти има цикли. All in & to the moon.
Риск има във всичко, но човек трябва да си знае възможностите. Затова и банките не на всеки отпускат кредит. Аз многократно в тази тема съм твърдял, че по-добрия вариант е да се разполага със собствено жилище, дори и чрез ипотека, отколкото да се разчита на благословията и настроенията на разни хазяи.
За придобиване на жилище с цел инвестиция не коментирам, говоря за жилище за собствено ползване.
Разни хора с различни виждания и различни възможности. Затова някои вече си изплатиха ипотеките и домакинята не се съобразява с това: Ау, какво ли ще каже хазяина, а други още живеят в детската или питат хазяина дали може да сменят батерията в кухнята, че им идва по-къса.
И да! Смятам, че парите за наем са пари на вятъра, ако човек може да си позволи теглене на ипотечен кредит. Поне в България не се местим през година-две от град на град за смяна на работа.

Последна редакция: сб, 11 юни 2022, 11:04 от tre

# 633
Аз съм средностатистически бачкатор и разсъждавам като такава, не ми е все едно в какъв момент от цикъла купувам нито какво получавам за парите си, защото не ми е безразлично в какъв момент от цикъла ще ми се наложи да го продам. Не е страх от кредит, а заключение на база много фактори, които споменах в един предишен пост. И не на последно място, нямам такава завидна сигурност относно икономическото ни развитие следващите години. За мен сега просто не е моментът, още повече, че за следващите 5 години не ми се налага да бързам.

# 634
Tre, лошото е, че сега банките не подбират особено на кого дават кредит, доста са се развихрили. Винаги има риск, дори да си в най-сигурната ситуация, нищо не се знае. Ето пандемия, война. За това смятам, че трябва да е премерен риска, да не се тегли кредит за 100% от цената на имота например. Звъняли са ми кредитни консултанти да ми казват как може едва ли не с 1 лев в джоба да изтегля кредит, да не се притеснявам и да не го мисля.

# 635
4 стаен, гр. Русе, 101 m2,
41600  euro... Ера имоти...
Балон, цени???

Преди много време в Русе имаше 100м2 апартаменти за по 5-10к евро. Сравнено с тези в София са си направо за без пари. Но в Русе няма много работни места и заплатите са изключително ниски. В този ред на мисли балона си го има.

# 636
Tre, лошото е, че сега банките не подбират особено на кого дават кредит, доста са се развихрили. Винаги има риск, дори да си в най-сигурната ситуация, нищо не се знае. Ето пандемия, война. За това смятам, че трябва да е премерен риска, да не се тегли кредит за 100% от цената на имота например. Звъняли са ми кредитни консултанти да ми казват как може едва ли не с 1 лев в джоба да изтегля кредит, да не се притеснявам и да не го мисля.
Нека да разграничим кредитните консултанти предлагащи потребителски и бързи кредити от банките предлагащи ипотечни кредити. Цедката е различна.

# 637
И аз мисля, че е важно в кой момент точно ще купиш жилище, независимо от това, че съм съгласна, че в крайна сметка цената на жилищата само се увеличава. Все пак е по-добре ако може да хванеш някакъв моментен спад, както беше 2013-2015 например. Вече това, че може би никой не може да прогнозира кога ще има такъв е отделен въпрос Simple Smile и когато се говори за падане на цените никой не очаква 800 евро квадрат.. е, също и не съм съгласна да чакаш точния момент 50 години Simple Smile но все пак, като оставим цените на имотите настрана, само с оглед несигурната икономическа и всякаква друга обстановка бих се замислила дали да не изчакам известно време. Не го давам като съвет, всеки си знае ситуацията, но аз така ги виждам нещата.

# 638
Не е само цената на имотите и несигурността. В момента предлагането на старо строителство е гротеска. А ако се появи нещо прилично, хората с кеш направо купуват и не оставят никакъв шанс за тези, които трябва да се занимават с документи по ипотека. Т.е. веднъж предлагането е ограничено, втори път минаващ през цедката за още по- компромисни имоти поради факта, че не си с кеш.

# 639
Е хубаво де, хем нямат пари, хем им е несигурна обстановката, хем се бутат за кредити, хем за компромисни имоти. Звучи като мазохизъм. Тея с кеша бих ги разбрал, че ги е страх, ама другите така и така нямат нищо? Точно такива хора не бих ги съжалил, защото се надскачат в пъти, зада получат нещо сега, вместо да су седнат на гъза и да си направят сметката като хората. А такива надценили се са много. Спестяване и кредитиране, се допълват, не са изключвали се или алтернативни методи. Първо се спестява за начална вноска и авариен фонд, после се тегли кредит. Тея със 100% че и 110% финансиране ще гърмят като патрони.

# 640
Затова съм твърдо против мантрата, че лош момент за покупка на имот за живеене няма.

# 641
Абсолютно съм съгласна с Лора.
В момент на панически покупки с идеята, че апартаментите ще свършат и видиш ли утре няма къде да живеем - на мен лично ми се струва неудачен за покупка. Едно, че са надценени, друго че предлагането е оскъдно.

# 642
  • Варна
Апартаментите никога няма да свършат, но ако искаш да купиш земя - земеделска или УПИ за строеж на къща, то да, могат да свършат. Даже вече са почти свършили хубавите и на нормална цена.

# 643
Апартаментите никога няма да свършат, но ако искаш да купиш земя - земеделска или УПИ за строеж на къща, то да, могат да свършат. Даже вече са почти свършили хубавите и на нормална цена.
Както свършва земята за къщи така свършва и земята за блокчета и комплекси.

# 644
  • Варна
Големите градове имат още на къде да растат, постоянно се появяват нови квартали. А и един апартамент, веднъж купен, е много по-вероятно да се препродаде отново, отколкото земя. Просто има в пъти повече предлагане.

Общи условия

Активация на акаунт