Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 62

• 39 053
  • 748
  •   1
Отговори
# 645
Е хубаво де, хем нямат пари, хем им е несигурна обстановката, хем се бутат за кредити, хем за компромисни имоти. Звучи като мазохизъм. Тея с кеша бих ги разбрал, че ги е страх, ама другите така и така нямат нищо? Точно такива хора не бих ги съжалил, защото се надскачат в пъти, зада получат нещо сега, вместо да су седнат на гъза и да си направят сметката като хората. А такива надценили се са много. Спестяване и кредитиране, се допълват, не са изключвали се или алтернативни методи. Първо се спестява за начална вноска и авариен фонд, после се тегли кредит. Тея със 100% че и 110% финансиране ще гърмят като патрони.

Това, че не можеш да купиш имот изцяло с кеш не означава, че не може да имаш смоучастие примерно 50%. Тези пари, които имаш и не ти достигат се обезценяват и ако чакаш да събереш може и никога да не успееш. Може и с вдигането на лихвите сега, цените да поевтинеят и чакането да си е струвало. Само времето ще покаже.

# 646
Големите градове имат още на къде да растат, постоянно се появяват нови квартали. А и един апартамент, веднъж купен, е много по-вероятно да се препродаде отново, отколкото земя. Просто има в пъти повече предлагане.
С районите за къщи е още по-лесно. Те пък съвсем имат накъде да растат.

# 647
  • Варна
Не е така, защото на земеделска земя не може да се строи. А земята в регулация вече почти не се продава, както вече казах.

# 648
Не е така, защото на земеделска земя не може да се строи. А земята в регулация вече почти не се продава, както вече казах.
В района на София е пълно със земя за къщи. Около Варна също не се очертава да има проблем. Там по-скоро е вероятно след години човек сам да иска да избяга от собствената му къща. Блоковете никнат навсякъде. Днес може да си построиш къща, а след години когато пред и до теб построят кооперации да искаш да я продадеш и избягаш. Целта на къщата е да имаш спокойствие. Ужасно е към двора й да гледат десетки апартаменти, а точно това е вероятно да се случи след време  с къщата, която сега правите.

# 649
  • Варна
То това вече се случва. И понеже има много избор около Варна, затова ми отне 5 години да си купя нещо прилично...

Няма смисъл да спорим безсмислено. Факт е, че земята е по-ограничена и че се намира много по-трудно от апартамент.

# 650
На мой познат пък му трябваха много години за да успее да продаде парцел за къща във Варна. Чак при сегашния бум успя да се отърве.

# 651
  • Варна
Би ли споделил какво, къде, кога и за колко е продал?

# 652
Би ли споделил какво, къде, кога и за колко е продал?
Преди години ми беше показвал къде, но сега не помня. Не познавам и чак толкова добре града. Беше 1300 м2 и ставаше за една по-голяма къща или за две по-малки. Беше на хълм с панорама и много подходящо за къща. Това беше и целта на покупката. Когато се прибере за постоянно в България да има красива морска къща. По спомен мястото го купи за 60 или 80 000 евро и го продаде за същата сума. Май цифрата беше 80 000. Ето тук добре се вижда само в тези райони колко много къщи могат да се построят. В момента са почти празни. Със сигурност има и други места в и около Варна, които са така.

Последна редакция: сб, 11 юни 2022, 13:54 от Мъфин

# 653
  • Варна
Ха, районът ми е чудесно познат. Живея на една от улиците. Малко височка е цената за гол парцел без нищо. Иначе е вярно, че вече не прилича на вилна зона, с всичките тия блокове. Браво, че се е отървал. За това говоря - хубавите места са кът. Аз купих малко по-малък имот в друг район за два пъти по-ниска сума. Ако след години и там се затрои, лесно ще го продам на плюс. В крайна сметка не сме дървета, винаги можем да се изместим. А и един човек няма една и съща жилищна нужда през целия си живот.

п.п. Тези зеленички на картинката области повечето са дерета и / или без възможност за прекарване на комуникации и изваждане на РС, без достъп, лице на улица и т.н. така че няма как да се строи там. Изобщо не се заблуждавайте.

Последна редакция: сб, 11 юни 2022, 14:15 от Didi168

# 654
https://manager.bg/бизнес/stroitelniat-bransh-e-pred-kolaps-nad-400-firmi-veche-sa-v-realen-falit

Това в комбинация с умиращия строителен сектор в Китай, а вече и по света, предвещава срив в материали и много свободна ръка. Да му мислят строителните предприемачи, набълбукали се със скъпи проекти. Дали ше станат добри общи работници, магистралните строители? Според мен има хляб в тях.

# 655
Ха, районът ми е чудесно познат. Живея на една от улиците. Малко височка е цената за гол парцел без нищо. Иначе е вярно, че вече не прилича на вилна зона, с всичките тия блокове. Браво, че се е отървал. За това говоря - хубавите места са кът. Аз купих малко по-малък имот в друг район за два пъти по-ниска сума. Ако след години и там се затрои, лесно ще го продам на плюс. В крайна сметка не сме дървета, винаги можем да се изместим. А и един човек няма една и съща жилищна нужда през целия си живот.

п.п. Тези зеленички на картинката области повечето са дерета и / или без възможност за прекарване на комуникации и изваждане на РС, без достъп, лице на улица и т.н. така че няма как да се строи там. Изобщо не се заблуждавайте.  
Скрит текст:
Не се заблуждавам. Имам опит с имотите. Купувал съм продавал съм и пак ще купувам. Следя пазара от доста години и вероятно имам повече опит от масата хора.
Писах, че не помня в кой район е купил. Съответно снимките въобще не са от “неговия” район. Просто ги дадох като пример за това колко много свободни места има. Човека отлично познава Варна и добре знаеше къде да купи. Както вече писах в София инветицията в два апартамента му се върза много по-добре. И двата са много хубави и след време когато се върне окончателно в България ще реши в кой от двата района на София му се живее и ще продължи да дава другия апартамент под наем. П.П. Със сигурност района, в който е купил е по-добър от твоя.  Цените ясно показват кои райони са желани и търсени. В София също е така. Тези с по-ограничен бюджет вият срещу цените на къщите  в подножието на Витоша. Факт е обаче, че там е много по-хубаво отколкото на север или запад от София и цените ясно го показват. Хубавите райони са по-скъпи и това не се отнася само за България. В цял свят е така. П.П.2 Парцела беше купен през 2006-та или 2007-ма година. Продаде се миналата година и цената пак беше 80000 евро заради двете кооперации, които изникнаха в район нормален само за строеж на къщи. Ако не бяха тези две блокчета той нямаше да продаде, а и цената на парцела щеше да е много по-висока. Особено при сегашните луднали цени.

Последна редакция: сб, 11 юни 2022, 15:08 от Мъфин

# 656
Не е нещо неочаквано, аман от ООД-та строителни фирми, които искат 100% заплащане още на проект без разрешително, или 40% на договор, 30% на първа копка, 20% на акт 14 и 10% на акт 16. Със сигурност ще има доста бизнесмени, които ще се преместят на някое по-топло място.

# 657
  • Варна
Мъфин, нито знаеш  района на приятеля ти, нито моя, но със сигурност неговият бил по-хубав от моя? Grinning Първо хубав е субективно понятие.. Второ - смея да твърдя, че моята сделка мина на цена почти на половина по-ниска от пазарната в момента. Писала съм преди как сама издирих собствениците, не е купуван от обява. 

Дори не знам защо обсъждаме това. Относно снимките исках само да наблегна на това, че не всяко зелено петно на картата става за строеж. Там, където става, вече е застроено. Ужасно трудно е да се намери добра оферта за празен парцел.

# 658
Didi,  а кой е вашият район. Дайте повече информация кои са хубави и кои не според вас. Може и на лично съобщение.

# 659
Мъфин, нито знаеш  района на приятеля ти, нито моя, но със сигурност неговият бил по-хубав от моя? Grinning Първо хубав е субективно понятие.. Второ - смея да твърдя, че моята сделка мина на цена почти на половина по-ниска от пазарната в момента. Писала съм преди как сама издирих собствениците, не е купуван от обява.  

Дори не знам защо обсъждаме това. Относно снимките исках само да наблегна на това, че не всяко зелено петно на картата става за строеж. Там, където става, вече е застроено. Ужасно трудно е да се намери добра оферта за празен парцел.
За твоя парцел ми говори цената. Намирането на собственици спестява няколко процента от цената (възнаграждението на брокерите). Не познавам Варна, но съдейки по сумата, която е платена преди 15 години и виждайки къде и какви апартаменти в София купи дадения човек съм склонен да му вярвам, че варненската земя е била на добра локация. Места има и тепърва ще излизат. Вие сама казахте, че е вероятно след време да продадете и да се преместите на друго място. Със сигурност след 5-10-20 или повече години и вие ще си намерите нов парцел и вашата къща ще успеете да продадете. Спокойно парцелите и къщите няма да свършат.

Общи условия

Активация на акаунт