Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 62

• 39 636
  • 748
  •   1
Отговори
# 180
Аз пък необичайно, но съм склонна да се съглася с bella c. И аз по наблюдения от последните 20г и абсолютно не предвидимите промени в градския състав и композиция на населението, на които съм била свидетел не само локално, но и в по глобален мащаб. България като беше 9млн имаше 4-5 големи града, склонна съм да мисля че Пловдив ще загуби сред Варна или Бургас, защото с 6 млн, бизнесът или ще се съсредоточи изцяло в един град, или ще има два основни, на подобаващо отстояние един от друг. Варна е с традиции, но Бургас май има по-развити международни връзки-полети, близост до голям пазар и т.н. Като конурбации след 20г виждам само две в България.

# 181
градове предлагащи убежище на емигранти с пари и на студенти търсещи лесна диплома ... не вярвам да се стопят

# 182
Факторите за покупка на жилище са малко променени от преди и сега. Това също не бива да се забравя. Един човек може да има 2-3 имота в 2-3 града и всеки от тях да е закупен с цел да живее в него, не да го дава под наем. Хората са много по-мобилни от едно време. Лично аз имам два имота в момента - в столицата, където живеехме до пандемията, и в провинцията, където сме от след нея. В момента живеем всеки месец където решим, където имаме ангажименти и прочие. Търсим да купим по-голямо жилище, защото това ни отесня. Обмисляме и покупка някъде по морето, и/ли в някой друг курорт - отново за лично ползване. Едно време хората цял живот са събирали да построят/купят един имот, в който да живеят докато свят светува и да завещаят на децата. Вече не е точно така.
Иначе, да, дългосрочно с тази демография, ще има много празни жилища, но те няма да са в София например. Тотално ще се обезлюдят много села. От северозападна България например ще оцелеят евентуално по-големите градове (Враца, Монтана, Видин) - всичко останало ще потъне в забрава. По-младите ще се изнесат към големите градове, където има работа, образование и читава медицинска помощ. Старите ще доживеят колкото им е писано и  после - ключ или продажба, ако има въобще някой, който ще иска да купи. Търсене в големите градове винаги ще има за топ локациите. Не виждам как дългосрочно инвестиция в такава би пропаднала.

# 183
Въобще не мисля че ще се стопят, а че няма бизнес основа за повече от два бизнес центъра (конурбации) в 5.5 млн държава. Нали трябва да дърпат от прилежащите драстично намаляващи като население територии. И по-скоро мисля че големите работодатели ще се съсредоточат в два центъра, на голямо разстояние, отколкото да са разпръснати като в момента. И при нас масово се напълни с рускоговорящи бежанци, но те си изглеждат по не бежански от много от местните ЕС имигранти, не виждам проблема с тях.

The doors, в италианските Алпи преди 12тина години местни ми показваха селце, в което голяма част от къщите бяха собственост на германци. Отначало идвали, после-все по-малко - селото не беше пустеещо северозападнала България  тип, но в него нямаше живот, освен една кръчма де. Хубаво ще купиш по 5-6 имота, ама като не живее никой в тях, каква ти е точно печалбата?

Последна редакция: ср, 25 май 2022, 15:39 от ierldan

# 184
  • Бургас
Lora Lay, ако ми потрябва в Дружба, сигурно ще купя.
Лично за мен, казвам за мен, това с имотите се оказа печеливша стратегия. Все пак имам наблюдения почти 20 г. назад и за тези 20 г. мога да преценя дали ми е било изгодно, или не и доколко се е променял пазарът. Ами не се е променил много. Което не е съвет за инвестиция и никого не съветвам да прави същото.
Сега ако ме удари бърнаутът, мога да не работя, а да се издържам само от наеми. Да го ударя на дзен, да живея за удоволствие, по цял ден да си разхождам кучето край морето и да имам свободата да правя това, което пожелая. Ако ги нямах, щях да съм зависима от работното си място и нямаше да имам смелостта да го сменя. И понеже ги имам, работя много по-добре и осъзнато и не търпя компромиси.
Ако пък реша да продължа да работя, преди да се пенсионирам пак мога да продам всичко, пък децата да си купуват свое на 3000Е ако щат, хич няма да ги мисля.
Колкото и да не е бързоликвиден един имот, все е ликвиден, и то добре ликвиден. А в днешно време може да се продаде и за седмица, ако спешно ти трябват пари.

Все си мисля, че каквото и да се случва, човек винаги ще има нужда да яде, да пие и да има къде да живее. Откак го има човечеството, цените на имотите не падат. Говоря за тенденция като цяло, а не как някъде отделно нещо поевтиняло с 20-30%, а после пак е поскъпнало в следващите 10 г. Няма да мисля какво ще става в следващите 20 години. Където и да инвестира човек, риск има винаги. Ако засее една нива, може да я удари градушка, пък свине ако гледа, правителството ще иска да ги коли, щото има чума и така.

# 185
Тинтина, откакто го има света нищо не пада, по-скоро си има целева инфлация, нормално да има и огромни девиации нагоре или надолу при кризи и паники.

Иначе, аз не съм съгласен за опустяването. Смятам, че бъдещето е в отдалечената работа и децентрализацията. Условия ще се създадат навсякъде с течение на времето и като е непосилно и неприятно да се живее на едно място в кутийка, ще се пръснат хората. Дигиталната работа, онлайн търговията, транспортните услуги и т.е. го позволяват.

# 186
Има да чакате да паднат цените на имотите или кеша на българина да свърши Grinning

Ето един малък цитат от статия от последните минути в сайт за новини
"Рекорд: Затворихме в банките над 67 млрд. лева
Депозитите на домакинствата са 67,614 млрд. лв. (46,1 на сто от БВП) в края на април 2022 година. Те се увеличават на годишна база с 6,5 на сто. Това стана ясно от данни на БНБ. "

А кеша в кутиите за обувки на българина, той сигурно е 3 пъти повече от парите в банките Grinning

# 187
Tintina, много съм съгласна с независимостта, която ти дава да имаш имоти. Аз от мн скоро съм с два инвестиционни и бая ми се отпуснаха чакрите, след като ги приключих и отдадох. Не ми е мечта да се бъхтя до дълбока старост, пО ми е мечта да живея в Азия от рентиерство в бг хаха но за следваща покупка малко бих изчакала, а не да купувам, когато хората се опитват да разкарат кенефите тотал щета

Sweet13, днес точно излезе аудио от Тавекс за имотния балон, доста добре систематизирано. Качват ги в Spotify. Явно тепърва ще почва да се говори за балон, ясно обосноваха, че балон не е само, когато има огромен ръст на цените, но и нерезонни покупки

Последна редакция: ср, 25 май 2022, 16:38 от MaryPop

# 188
За балон не се гледат депозитите по сметките, а отпуснатите кредити и монетарната политика, като цяло. Но тук всички разбират отлично пазара и няма що да им се обяснява...

# 189
Този път е различно бе 😀 забравят, че свободните пари са плъзнали навсякъде и надули всички активи. Да ги сринат и ето то го решен проблемът с инфлацията. Имам познати теглили кредит преди 10тина години, добре печелят сега, тогава им е било трудно де. Но ги питам оня ден, защо не погасяват, и те викат, да не сме луди да заключваме свежи пари, като се наложи - тогава, вноската сега не я усещат. Ами да ви кажа, не са единствените, които разсъждават така.

# 190
Тинтина, радвам се за Вас. Да имаш имоти, злато, акции е прекрасно, но още по прекрасно е да имаш лукса да не се вълнуваш от движенията на пазара в един средносрочен план. Ситуацията за пазаруващите с кредит е доста неприятна в момента не само заради високите цени.

# 191
Тинтина, радвам се за Вас. Да имаш имоти, злато, акции е прекрасно, но още по прекрасно е да имаш лукса да не се вълнуваш от движенията на пазара в един средносрочен план. Ситуацията за пазаруващите с кредит е доста неприятна в момента не само заради високите цени.

И кой го има този лукс?

# 192
Адресирах Тинтина, понеже спадове от 20% не я вълнуват в средносрочен план.Simple Smile

# 193
Здравейте!Включвам се с един въпрос и аз.Обмисляме закупуването на два двустайни апартамента в Слънчев бряг.Много по-евтини са в сравнение с другите морски градове.Целта е даване под наем за сезона пък и да оставим нещо на 2те ни деца.Бях много оптимистично настроена,но няколко мнения по темата ме разколебаха.Заслужава ли си поне малко?Не толкова от голяма печалба,а по-скоро парите ни да не се обезценят с годините Благодаря предварително

# 194
Rumyana16 как си представяте това отдаване под наем? Аз лично не бих се занимавала да му робувам и да го плащам, ако не го ползвам. Но все пак ти си знаеш.
Аз си мисля, че в един момент процеса ще спре и цените и парите ще си намерят мястото и равновесието пак.

Общи условия

Активация на акаунт