За бебета и деца от 0+ месеца. Бързи въпроси, отговори и съвети. Тема 103

• 28 413
  • 762
  •   1
Отговори
# 345
Привет на всички !!! Искам да ви попитам кога бебетата започват да ритат когато краченцата им се допрът до плоска повърхност, много ви благодаря предварително.

# 346
  • София
Тази година не ходи особено бос (само ако реши да се събува по площадките), но миналата почти навсякъде беше бос или по чорапи (улица, заведение, площадка, каквото се сети човек).

Вкъщи има плочки и мрамор, предимно по чорапи е, но се случва и бос. Пантофки не е носил, само като сме били по хижи/къщи зимата е носил.

# 347
Благодаря за отговорите, момичета! И аз съм склонна да вярвам много повече на ортопеда, още повече, че сме ходили при Фурлакис, който е доказан специалист, но педиатърката вчера така укорително ме гледаше, когато й казах, че малката няма обувки... Разбира се, ако е проходила, ще й обувам обувки навън, но при положение, че все още не ходи, не виждам смисъл вкъщи да стои с обувки и да й е жега на крачетата. Просто нашата педиатърка за пореден път ме изумява. Тя наистина беше категорична, че нон стоп детето трябва са е с обувки, че стоенето боса е глупост и едва ли не аз съм виновна, че все още не ходи. Думите й бяха “Да се надяваме, че следващия месец ще е проходила, че иначе не знам!” Каза, че трябва най-късно до 1год и 3 месеца да е проходила

# 348
  • Sofia
Аз знам, че прохождането се случва до 1г и половина. Моята щерка проходи на 1г и 4м. Не знам закъде се е разбързала тази педиатърка.

# 349
И аз имам проблем с прохождането. Синът ми скоро ще стане на 1 и 1м и не иска да ходи. Всичко друго прави,придвижва се по мебелите ,стои стабилно прав ,но няма ли къде да се опре сяда и започва да пълзи. Ех,това пълзене ме побърква, взима играчка (най -вече дистанционното ) и започва да си я търкаля по пода. Сяда сам ,изправя се по мебелите , по мен,но изправя ли го да прави крачки сяда и иска да пълзи. Стои прав в кошарата ,скача ,дори се пуска да прави крачки,но само там. Вчера взех колани,а ми той се увисва на тях и започна на площада да пълзи😀. Не знам какво да правя .Никакъв интерес да ходи ,придвижва се пълзейки и то влачейки се супер бързо войнишката,може на колене ,но не иска

# 350
Нищо притеснително няма, щом детето е толкова подвижно, изправя се, прави крачки- явно няма физически проблем. Просто лазенето е по-лесно и бързо. Трябва му малко смелост и ще проходи. Нормално е да не ходи на тази възраст.
А тази педиатърка звучи ужасно. Като е толкова притеснена, да ви прати на специалист, а не да ви плаши излишно.

# 351
Тя ги е пратила, но не му вярва Joy

# 352
Аман от такива педиатри. Нашата ми се скара, че не давам на 3-месечната си КЪРМЕНА дъщеря сок от ябълка.... И като попитах освен захар, повишен инсулин и фалшиво чувство за ситост с какво ще помогне този сок?! Отговорът беше "Има много витамини, а и подготвя стомаха за захранване. Ще видиш после как няма да иска пюретата...". Отказах се да й споделям, че обмислям ЗВБ, че щеше да стане скандал Joy

# 353
Ама разбира се, точно със сок трябва да се захрани бебето, с какво друго?! А захар във водата да му се слага, не иска ли? Нашата дори не беше чувала за ЗВБ, та й разказвах какво представлява. Grinning

# 354
Да, знам, че са го водили на ортопед, имах предвид консултация с невролог например.
Каква е тази педиатърка, която за първи път явно среща дете на годинка, което не е проходило, че чак "не знае". Аз бих потърсила нова, честно казано.

# 355
  • до най-прекрасния мъж
99.9 % от децата не пият сок и ядат пюрета, та ушите им плющят. Що за педиатър е това, да не вижда по-далече от носа си... Соковете доказано не са полезни, а може и да навредят, защото са си точно празни калории. И на мен свекървата се опитваше да ми пробута теорията за сока, но бързо я отказах. Изобщо не ми се меси вече.
Относно прохождането - всяко дете си е различно. Има проходили на 10 м, има и на 1.6 г. Щом си е здраво и си е в нормите, няма какво да те притеснява. Не знам да има непроходило или непрояло дете. При всяко се случва в някакъв период от време.

# 356
Аз далеч не смятам, че 99.9% от децата не пият сок. В групите във фб е пълно, а и по площадките също. Много родители смятат, че е здравословно да се дава сок, все пак-витамини.
От децата в нашата група на близка възраст, всички пият сок Капи или домашно изцеден.
То не само педиатрите го препоръчват, ами и родителите настояват, че е полезно.
Същото е и за меда- полезен е. Ако в семейството нямало алергии и детето не прояви алергия като му дадат, няма проблем. Отказах се да обяснявам за ботулизма, защото никой не слуша, те си знаят за алергиите и това е.
А и колко жени дават кисело мляко на малки бебета, щото АМ е химия, пък те нямали кърма.

# 357
  • Германия
Добриана, аз проблем не виждам с детето от така описаното, спокойно, ще си проходи когато се почувства готов. Синът ми е роден май месец, първи самостоятелни стъпки направи юли, а стабилно проходи август месец.
Има си време до 18м да проходи, но както го описваш той е готов всеки момент да тръгне.

Аз друго се чудя на тия “педиатри”. Те наистина ли не четет и не се интересуват какво ново има в тяхната сфера?! Защо ние знаем повече за прохождане, за захранване, за кърмене и за какво ли още не, а те сякаш не са научили нищо ново откакто са си взели тапията преди 30-40 години. Толкова ли време нямат, не вярват на информация която не е от някой соц учебник ли, не ги интересува ли… не знам. Но всички ръсят ако глупости

# 358
Не ги интересува особено, повечето са пред пенсия и затрупани с пациенти, пък и желание като няма...

# 359
  • Пловдив
Нашето проходи на година и 4 месеца и сега не се спира. Според мен и беше по- лесно да лази, но в един момент вече се пусна и тръгна.
Година и половина 18 месеца е нормата за прохождане, а не година и три месеца.
Също Фурлакис на нас ни каза максимално дълго босо да е детето.

Общи условия

Активация на акаунт