Любители на котки - Тема 173

• 31 893
  • 752
  •   1
Отговори
# 615
Вярвате ли, че котките пазят от демони и зли сили? Сериозно питам, скептичните и невярващите да не се смеят. 😃

# 616
Не вярвам. От нищо не пазят и от нищо не им пука.

# 617
  • София
Не.

# 618
  • София
AnMary,ще видя тогава за подобна каишка,и двата аромата не харесвам особено,но са безопасни явно.
Благодаря!
На мен каишката на Beaphar ми миришеше гадно, доста силен е аромата. На котките не им направи впечатление, но явно действа.
Консултирай се с вет. На Beaphar имало и други продукти с успокояващо действие, вкл. хапки, хапчета,...

Жегата ги мори много. Дъщеря ми мрънка, че Оникс хапвал малко, а по принцип той е ламята Спаска.

Вярвате ли, че котките пазят от демони и зли сили? Сериозно питам, скептичните и невярващите да не се смеят. 😃
Най-много да се съюзят в белите.
За зли сили и демони не знам. Чела съм само за ползи за здравето на човека.

Моите днес се припичаха в западната стая на сина ми.

# 619
Soft Click, стискам палци бързо да се оправя животинката.

Без да съм ветеринар само давам идея, че може да е синкоп (не си спомням дали на български няма друг термин). Имах възрастна кучица, която започна да прави странни припадъци като се превъзбуди или качва по стълби - скованост и дезориентация/загуба на съзнание за минута или няколко минути и последваща отпадналост без да има сили да се изправи между 5 мин. и понякога близо час. Голям рев му ударих първия път, докато я гушкам и чакам да се оправи, после реших, че трябва да се стегна, за да не я стресирам допълнително. Докторът тогава каза, че може да е заради много неща като силна болка, сърдечни проблеми или епилепсия. Кръвните изследвания бяха в нормата или с много леки отклонения. И аз първоначално мислех, че е епилепсия, обаче ме зачовърка това, че няма вокализация, конвулсии, гърчове, извиване на гръбнака или изпускане. Поразрових се из ветеринарната литература и видях, че по-скоро е синкоп. Причините могат да бъдат най-различни, но при нас се оказа, че са пристъпи на ниска кръвна захар - взехме мерки и повече не се повториха до края на живота ѝ.

Скрит текст:
Трябва да благодаря на ветеринарния ни лекар, че никога не се сърди като чета и после обсъждам ветеринарни въпроси с него, въпреки че моето е на много любителско ниво.

Ето няколко линка по темата (казвайте, ако трябва да ги скрия в спойлер или махна):

https://www.petmd.com/cat/conditions/neurological/c_ct_syncope

https://www.vin.com/apputil/content/defaultadv1.aspx?pId=22915&a … 65&id=8896735

https://www.vetfolio.com/learn/article/clinical-approach-to-syncope

# 620
Нашата Кита не е добре. Всъщност е сравнително добре, но няколко пъти се случва нещо странно и лошо. Все едно колабира. И после 3-4 часа е зле, едва си държи главата, даже не я държи. После й минава. Това всеки път се случва след като отиде в тоалетната за номер две. Не всеки път след тоалетната, но всеки път като се случи е на излизане от нея. Два пъти се случи през последната седмица, последният път беше много тежко. Сякаш някаква страшна болка има и много страда. И това е след операцията, от която мина месец и половина. Почнах да си мисля дали при котките няма паник атаки. В петък сме на вет. Няма свободни часове преди това, а не искам да я водя при спешни.
Soft Click, пропуснала съм - каква операция е преминала Кита? Така описано на мен ми идват няколко предположения. Първо - епилепсия. Второ - хипокалемия, хипоглюкемия или друг сериозен дефицит на нещо. Трето - сърдечно-съдов проблем. Четвърто - нещо по-лошо.
Всъщност губи ли съзнание, парализира се, опиши малко по-подробно какво и с каква продължителност се случва. Кръвни с биохимия правени ли са? Трябва някой читав невролог да я види...

# 621
  • Бургас
Аз вярвам.
И вярвам,че котките лекуват.
Щом усещат болката,явно усещат и лоши енергии.
Ама...не мисля,че да се вземе котка само и единствено против зли сили е добра идея.
Животинката си иска грижи и със сигурност може да се очакват доста бели(калъфчето за телефон беше ново...):

# 622
Мария,отчайвам се като те чета. Уж се кротвали след кастрация. Това,което описваш ми прилича на скука. Котето стои само и затворено по цял ден. Нормално е младо,силно,енергично същество да му избият чивиите като го затворят. Затваряме ги, после ги оперираме  и успокояваме с каишки...

# 623
  • Бургас
Естествено,че е от скука.
Тича му се,боричка му се ...

Обаче...
Е пъзльо.И не е свикнал с живот навън.
Имаме къщичка с двор,няма съседи,които трепят котки,но има много писани наоколо,които не си дават територията.
Баба има котка,която съм виждала лично как гони собствените си деца от двора,даже ядох бой от нея,защото опитвах да извикам едно от котетата и да го помилвам...
Там не става.
И на всичкото отгоре е с капризен стомах,не може да яде какво да е,веднага го удря на диария.

# 624

Soft Click, пропуснала съм - каква операция е преминала Кита? Така описано на мен ми идват няколко предположения. Първо - епилепсия. Второ - хипокалемия, хипоглюкемия или друг сериозен дефицит на нещо. Трето - сърдечно-съдов проблем. Четвърто - нещо по-лошо.
Всъщност губи ли съзнание, парализира се, опиши малко по-подробно какво и с каква продължителност се случва. Кръвни с биохимия правени ли са? Трябва някой читав невролог да я види...

Операцията беше от тумор. Появи й се една малка бучка, която стоя там около месец и изведнъж много порастна. Буквално за дни. Бучката мислехме, че е от раничка дето са се драли с другата котка. Порасна колкото орех и се пропука. В епикризата пише, че е тумор на млечната жлеза, но нищо не е изследвано. Дори не съм много сигурна, че е тумор, защото първия вет, който я прегледа каза, че е киста.
Не губи напълно съзнание, но се свлича настрани и после е зле. Издава също звуци, които никога не сме чували преди. Това се случва внезапно, досега сме забелязали, че е след ходене в тоалетна, но веднъж се е случило след повръщане на козина и трева (оттогава даваме всеки ден малц) и дъщеря ми каза, че веднъж се е случило след сбиване с другата котка. На работа бях при тези два случая. Т.е. след някакво усилие или напрягане става така. Иначе от самата операция е добре и няма болки там.

Благодаря за насоката, може и нещо такова да е. Ще видим.

Последна редакция: ср, 15 юни 2022, 08:32 от Анонимен

# 625
  • Бургас
И те страдат от много болести милите.
Дано вет постави правилна диагноза и помогне на котаната.

pandorina,как е Франки?
Ти май не го кастрира.
И аз се колебаех,но пък си казвам,че след като си спасих и отгледах котарака,ще правя всичко възможно да съжителстваме някак.
Докато и двамата сме живи,ще сме заедно.Няма друг вариант.

# 626

Операцията беше от тумор. Появи й се една малка бучка, която стоя там около месец и изведнъж много порастна. Буквално за дни. Бучката мислехме, че е от раничка дето са се драли с другата котка. Порасна колкото орех и се пропука. В епикризата пише, че е тумор на млечната жлеза, но нищо не е изследвано. Дори не съм много сигурна, че е тумор, защото първия вет, който я прегледа каза, че е киста.
Не губи напълно съзнание, но се свлича настрани и после е зле. Издава също звуци, които никога не сме чували преди. Това се случва внезапно, досега сме забелязали, че е след ходене в тоалетна, но веднъж се е случило след повръщане на козина и трева (оттогава даваме всеки ден малц) и дъщеря ми каза, че веднъж се е случило след сбиване с другата котка. На работа бях при тези два случая. Т.е. след някакво усилие или напрягане става така. Иначе от самата операция е добре и няма болки там.

Благодаря за насоката, може и нещо такова да е. Ще видим.
Как оперират пък не изследват материала?! Confused Милото животинче... Възможно е да има рецидив на друго място вътрешно, който да притиска нерв... Това е "по-лошото", което аз даже не смея да напиша. Confused
Една пкк с биохимия би трябвало да даде някакви насоки.
Викаш, че се свлича настрани. Пада или накланя главата на страни? Има ли парализа, сковаване на мускули или просто слабост на цялото тяло или врата? Колко време стои изнемогваща? Колко продължава? Трябва да го засечеш като времетраене. И после как идва на себе си?

# 627
Почти пада и после не може да си държи главата изправена. Издава звук все едно плаче. Съвсем нов звук. Но го издава и като иска храна. После лежи, диша много учестено и така два до четири часа. После се изправя и нищо й няма. Апетит има голям, козината лъскава и наддаде тегло.
Ние сме подготвени за всичко, вече преживяхме и операцията, въпросът е да разберем дали не е нещо, което може да се третира. Ако е лоша диагноза ще си я гледаме с нея и това е. Ревем наред всички всеки път като се случи, защото мислим, че умира пред очите ни, но такъв е животът.

# 628
  • София
О, Soft Click, много мъчно ми стана, докато те четях. Дано бързо откриете проблема и животинчето се оправи Flowers Four Leaf Clover

# 629
  • Бургас
Уф,лекарите са много ужасни.
Тумор махат,биопсия не правят...
Ами...дано някак облекчат страданията на котаната,не знам каква е цената на скенер и ЯМР за животни,но вероятно е скъпо и за да стои,трябва да е под упойка...Само така може да се види какво точно се случва.
За епилепсия при хора се прави ЕЕГ и се посещава невролог,за животни не знам.

На вашите котаци бухват ли така опашките?
И като четка за шишета става,пише,че било агресия:

Поне днес съм вкъщи и си играем:

Държа да отбележа,че бялата гад обели шкафчето,което се вижда на заден план.
Старателно го дра,дърпа месеци наред и накрая отчекна доста голямо парче от облицовката.
Направо...
Иначе сме доволни и усмихнати:

Общи условия

Активация на акаунт