ДЕКЕМВРИЙски щъркелови доставки -- тема 3, 2022

• 45 555
  • 748
  •   1
Отговори
# 465
Здравейте, аз също уведомих работодателя, но само устно. Така като гледам май не съм постъпила добре. Какви са рисковете и трябва ли предприема мерки според вас? Благодаря!

В 2008 едно момиче написа в lex.bg, че уведомила устно, и на следващия ден вече била съкратена.
Не знам дали в 2022 това е възможно.

# 466
Здравейте, аз също уведомих работодателя, но само устно. Така като гледам май не съм постъпила добре. Какви са рисковете и трябва ли предприема мерки според вас? Благодаря!

Всичко зависи от работодателя - ако са от заяждащите се, може да намерят причина за уволнение и да кажат "Ама тя не ни каза", тъй като е било устно. Аз реших че по-добрият вариант е да си мина по каналния ред с уведомление (също така на база това уведомление имаме право на отпуск, извън годишно полагащите се дни, за прегледи).
Аз бих подала дори и след устното уведомление, не знаеш в България, кой ще настъпиш по мазола ...

# 467
Здравейте Дами Wink
Чета си Ви от самото начало и вече е време да се включа и аз . На 33 години съм с термин 18.12 , втора бременност. Имам дъщеричка на 8 години.
Първата бременност изкарах буквално на плажа, сега ще карам явко на легло.
В 9 г.с. прокървих и лежах в болницата, след което лежах и у дома до 12 г.с.
Разходката до тоалетната ми беше най- голямото предизвикателство... но мина все пак всичко. Започнах разходки, раздвижване и както казах на мм " възкръснах " до момента в който не ме свалиха на земята на БХС. На резултатите излязах че съм с прееклампсия. Сега ще ме следят изкъсо през 2 седмици, пия аспирин протект . Четох доста, видях че има и вариант с храна да се корегират нещата до колкото може, но нищо конкретно не намерих, така че ако някоя има идея, приемам препоръки всякакви.
Преди бременност качих 5 кг от хапчета, за зачеване, сега качени от началото имам 3 кг., та тежко ми е доста вече. Предната бременност качих 14 кг само.
Лошото е че се хваня май само с въглехидрати. Не понасям месо, кайма пък даже не мога да я гледам, яйцата също не понасям, та остава само картофи и ориз основно. Хапвам и повече плодове, но преди това се хваних само с месо и салати и сега с тия кг ми тежи в повече. Имам си коремче, но и първият път имах доста голям корем ...
Стана дълго като за представяне, извинявам се Simple Smile
Леко бременеене на всички коренчета!

# 468
rozlet може ли да споделиш как са установили на БХСто, че си с прекламсия, понеже бях останала с впечатление, че дава само индикация за риска от прекламсия 🤔

Извинявам се ако е глупав въпроса, но моята лекарка реши, че е най-удачно само подробния ехографски преглед да направим, тъй като пусках най-разширен възможен пакет пренатален тест (заради мъжки фактор понеже съм инвитро) и не съм правила частта с кръвния и вероятностите и т.н.

Доколкото успях да разбера от лекарката и от една от книгите, които си взех, плюс консултация с още един лекар, разбрах че за прекламсията следят нивата на протеин и албумин в урината плюс кръвното налягане. Предполагам че с избягване на храни, които повишават кръвното (кафе, шоколад, кола и подобни) може да се подобри положението 🙂

В последната урина имах завишено съотношение протеин/креатинин и отново ще пускам, като лекарката спомена и за албумини в кръвта..

# 469

Всичко зависи от работодателя - ако са от заяждащите се, може да намерят причина за уволнение и да кажат "Ама тя не ни каза", тъй като е било устно. Аз реших че по-добрият вариант е да си мина по каналния ред с уведомление (също така на база това уведомление имаме право на отпуск, извън годишно полагащите се дни, за прегледи).
Аз бих подала дори и след устното уведомление, не знаеш в България, кой ще настъпиш по мазола ...
В случаите в които действа закрилата от уволнение е достатъчно в момента на връчване на заповедта достатъчно е да покажете амбулаторен лист.

# 470
на база това уведомление имаме право на отпуск, извън годишно полагащите се дни, за прегледи

Здравейте. Право на отпуск, това е интересно. Какво означава това, ако поискам отпуск не могат да ми откажат ли дори ако на работата е натоварено, и ако не бях бременна нямаше да ми одобрят отпуска? Благодаря за отговора.

Последна редакция: чт, 23 юни 2022, 11:01 от SlanteNSt

# 471
на база това уведомление имаме право на отпуск, извън годишно полагащите се дни, за прегледи

Здравейте. Право на отпуск, това е интересно. Какво означава това, ако поискам отпуск не могат да ми откажат ли дори ако на работата е натоварено, и ако не бях бременна нямаше да ми одобрят отпуска? Благодаря за отговора.
Имаме право да излизаме от работа за прегледи когато те са през работно време. Ето и още малко по темата за закрила.
http://valcheva-law.com/blog/2021/06/21/%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2 … %B8-%D0%BF%D0%BE/

Последна редакция: чт, 23 юни 2022, 11:06 от Jencheto1

# 472
Здрасти! Аз имам друг въпрос от обичайните. Тези, които са в болничен, по колко лв ви изплащат месечно в сравнение със заплатата? Примерно заплатата ви е била чисто по банкова сметка 1000лв, с болничен за цял месец колко лв ви превеждат? Имам голям кредит и се притеснявам да изляза в болничен все още

# 473
Момичета, какво ползвате против изпотяване ? Знам, че не трябва да съдържа алуминиеви йони, като това изключва почти всички такива продукти. Взех си на wooden spoon, въобще не ми харесва. Те са био български, ползвам маслото им против стрии и го харесвам. Гледах в интернет. Чудя се днес дали да не си взема на Uriage - имат без алуминий. Ако някой може да сподели мнение, ще е супер. Мерси, хубав ден ☀

# 474
Привет, от скоро използвам това. Засега съм доволна. Съдържа сода.

Момичета, какво ползвате против изпотяване ? Знам, че не трябва да съдържа алуминиеви йони, като това изключва почти всички такива продукти. Взех си на wooden spoon, въобще не ми харесва. Те са био български, ползвам маслото им против стрии и го харесвам. Гледах в интернет. Чудя се днес дали да не си взема на Uriage - имат без алуминий. Ако някой може да сподели мнение, ще е супер. Мерси, хубав ден ☀

Последна редакция: чт, 23 юни 2022, 12:42 от Marina12

# 475

Аз също уведомих работодателя си само устно като казах, че ако е необходимо мога да предоставя и медицински документи. От HR екипа отговориха, че не е нужно. Аз също имах притеснения, че без документ не съм защитена, но не е така. В момента, в който бременноста се регистрира по ЗК и се запишеш на ЖК си защитена. Това мениджърката ми го каза, която преди няколко месеца се върна от майчинство.  Допълнително до 3тата година на детето нямат право да те съкращават.

# 476
Аз използвам това на Eucerin, но не бих казала че е много ефективно.Трябва периодично да се мажеш, за да няма неприятни миризми😄.48 часа е просто рекламен надпис, бих казала 4 най-много.

[/quote]

# 477

Аз ползвам Uriage sensitive. На Nivea и Dove получам аллергия, сърбеж. Uriage sensitive нямам го. Обаче той не държи толкова дълго както Nivea и Dove. При мен само за 1 ден(12 часа), вечер вече трябва да се къпя.
Но е доста по мек, нямам алергия.

# 478
Аз пък си използвам най- обикновената Нивеа😅

# 479
Днес се записах в ЖК при др М. Сирманова в ДКЦ Неоклиник. И тя ще ми издаде 30 дневен болничен от ЛКК. Тя е лекар от ЛКК.
Излизам в болничен толкова рано защото има голямо напрежение на работата ми (меко казано), не мога да спа поради вълненията. Заради това приех това решение. Иначе ако бях по друг по спокоен проект, сигурно щях да работя с удоволствие.

Общи условия

Активация на акаунт