Любители на рози 3

• 58 304
  • 733
  •   1
Отговори
# 270
Градина Роза, моля те препоръчай ми роза за западна, слънчева, на завет и много гореща през лятото част от двора!
Искам да скрия монолитна ограда, мога да закача мрежа, по която да се катери ако не е изправен храст.

И една за източната част, там е слънце сутрин и вечер, в най-голямата жега ще е на сянка.

Спрях се на тези двете- заради размера и аромата им, на външен вид всички са ми красиви:
Jasmina / Kordes
И Cyrano de Bergerac / Meilland

Сега ако ги поръчам няма ли да е рано да ги засадя навън? При нас няма сняг, земята е мокра и е Т са 1-5° с вятър.
Jasmina и Florentina са твоите рози. Поръчки приемаме непрекъснато, но доставка ще извършваме при дневни температури от +5 и нагоре градуса, които да се задържат поне 7 дни , за да има възможност за засаждане.
Дами, нямам представа защо не мe уведомява за съобщения на л.с. Сега влизайки по друг повод останах изумена колко запитвания има за сортове, видове, съвети ... Не съм ви отговорила, защото не съм разбрала дори , че имам л.с. Моля , да ме извините.  Нямам представа какво съм задала / избрала за функцията на л.с.
Излизат ми нови мнения в темата и ще ви помоля тук да пишете, че имате запитване или каквото е свързано с розите на л.с.

Последна редакция: ср, 08 фев 2023, 20:10 от Gradina Roza

# 271
Дами, идва хубаво време за засаждане на рози голи корени. Ето как правилно да бъдат засадени

# 272
  • гр. София
Чудя се дали утре/вдругиден да не пръскам и режа розите в София? Надявам се да няма повече минусови температури. Вие изрязахте ли ги вече? И още един въпрос имам - едно пакетче Бордомикс от 50гр в колко литра вода се разрежда?

# 273
Аз мисля да ги режа. Съседът ги изряза вчера. В Благоевградско.

# 274
Аз днес ги изрязах. Бяха започнали да избиват доста и реших че сега е момента. Обикновено в началото на март ги режа, но времето се затопли и зимата не беше студена. Гледах дългосрочната прогноза до - 1-2 градуса  и не мисля, че ще им се отрази. По принцип есента ги затрупвам с трина и ще я махна като се затопли трайно

# 275
И аз рязах днес. Хуууубаво се бяха разлистили, да ме заболи повече Grinning
Все още нямам чувството, че знам какво правя, но отрязах повече от миналата година. Останаха само катерливите, за тях ще се престраша през уикенда.

# 276
  • На морето!
Всички рози ли се режат? Имам няколко, които са на 1-2 години и са съвсем малки, по 25-30см, да ги режа ли и тях?
Катерливите не се режат, нали?

# 277
Аз моите ги отрязах съвсем малко отгоре. Катерливите си ги режа и махам прецъфтялите цветове и оформям. Имам Еден и миналата година го поизрязах, цъфтя четири пъти, дори през зимата имаше пъпки. Сега пак го поорязах отгоре.

Аз искам да попитам: взех си тор Яра мила и да попитам кога е подходящо да се тори с него?

# 278
  • гр. София
Всички рози ли се режат? Имам няколко, които са на 1-2 години и са съвсем малки, по 25-30см, да ги режа ли и тях?
На 1 година може и да не режеш, освен измръзнали и растящи навътре клонки. Двугодишните подобно, но ако има ЧХ се режат по-ниско. Катерливите след третата година се поорязват. Трябва да има въздух, иначе боледуват, няма как да не се режат.

Яра мила се слага по-късно - към април. Зависи в кой край на БГ сте.

# 279
  • Карлово
Едва покарали листенца на розичките, а въшките и калинките вече се настанили....

# 280
Всички рози се режат , вкл. и катерливите. Не може рози на 1-2 години да бъдат 25-30 см. При мен всички новозасадени рози, още през лятото нарастват до приблизителните каталожни показатели, съответно следващата пролет подлежат на рязане. Вземи горните 1-2 пъпки на тези дребни рози да имат възможност за разклонение. Катерещите се сваля 1/3 от върха, орязват се до 2-3 пъпки страничните клони на носещите стебла и се хоризонтират. Почистват се вътрешните , изсъхнали и замръзнали клони. Такова нещо като като "първите три години не се реже" няма, ако са засадени качествени корени. Еден и Флорентина за един сезон ми станаха по 2-2.50 м. Няма начин да не ги режа.
Дама Трефа, радвай се , че има и калинки. Въшките са им основната храна. При нас е още студено, но по нова година , ако си спомняте беше много топло и се опитваха да цъфтят розите. Всичките им пъпки бяха във въшки.
Още не съм рязала розите, макар, че се опитват да тръгнат. Ще пръскам с Шампион с надеждата да забавя развитието им. Сега е времето да напръскате и с Акарзин срещу яйцата на десетки гадини.
Rhloxx,  да се надяваме, че няма да има фрапиращи студове. Тази пролет и аз някои рози ще ги режа много с цел подмладяване на храста. Имат нужда на 3-4 години от такова санитарно рязане.
Огледайте си розите за инфекциозен рак и рак по стеблата. Темата е много актуална пролет. Тогава се проявяват тези гадости. Ако забележите такива петна или вдървявания , режете до здраво. Ножицата след всеки срез се обеззаразява. Най-добре е да държите до вас съд със по-силно разтворен калиев перманганат и след всеки срез да потапяте розата. Важи за рязане на всички рози, независимо болни или здрави.
Не отлагайте пръскането с медсъдържащи препарати веднага след рязане. Пресните срезове трябва незабавно да ги напръскате, за да не се заразят с някоя бактерия.
Това е инфекциозен рак

Това е рак на стеблата

Бързо се пренася с рязане , ако не е обеззаразена ножицата. Не се лекува, постепенно убива храста. Топлото време спира развитието на бактериите, но не ги унищожава.

# 281
  • гр. София
Gradina Rosa, на снимката е подрязана Chandos Beauty. Тъмните петна рак ли са?

# 282
Gradina Rosa, на снимката е подрязана Chandos Beauty. Тъмните петна рак ли са?
За съжаление да. И двата вида имаш. Вляво лилавото е инфекциозен. Другите клони, като се вижда най-добре една пукнатина по стеблото вдясно е стеблен рак. Дано си обеззаразявала ножицата, ако си рязала и други. Може ли да ползвам снимката в страницата ми във фейсбук за информация ?

# 283
  • гр. София
Да, рязах и други рози 😭 Обеззаразявах ножицата. След всяка роза я пръсках с алкохолен дезинфектант. Досега не съм го правила, сега реших да го направя след един пост във фб. Миналата година имаше пробивачи розата, както и някои други. За първи път.
Използвайте снимките, няма проблем!!

Ох, това ми е една от любимите рози! SobSob Мога ли да спася нещо от нея?

# 284
Leila , изрежи така , като на снимката. Вземи овощарска мазилка и веднага замажи срезовете. Купи си фунгуран или шампион. Пръскаш през 7 дни с концентриран разтвор. Това действие го правиш поне 3 пъти. Две седмици след последното пръскане повтаряш, ако е хладно времето. Концентриран разтвор е - ако даден препарат се разтваря в 10 л. вода, то ти го разтваряш в 8 л. вода. Винаги за зимно пръскане използвам по-концентриран разтвор. За да се избегнат тези болести е задължително най-късно до средата на септември да се подхранят с есенни торове с високо съдържание на калий.Неузрелите стебла са уязвими и лепят най-вече инфекциозния рак. На снимката ти точно неузряло стебло го е прихванало. При нас зимата вече не е зима и е хубаво при температури над 10 градуса всеки зимен месец веднъж да се напръскат всички рози, дървета , плододайни храсти / малини , къпини, френско грозде и т.н. / с меден препарат. Аз смесвам и инсектицид при пръскането.
Няма да я излекуваш, но поне ще я задържиш още няколко години. Резници от заразена роза с тези ракове носят бактерията и пак ще получиш заразено растение, ако се пробваш да я размножиш. Ако решиш да я махнеш, то поне 4 години , както при бактериалния рак не засаждаш друга роза на това място. Там засаждаш трева.
С червено са срезовете, със зелено е където е спукана кората от стебления рак. Вляво е тръгнало, в дясно вече е много видимо. Присадката е трябвало да бъде засадена под земята. Зарий я с повече пръст и от там ще избият нови пъпки за клони.

Последна редакция: нд, 26 фев 2023, 09:47 от Gradina Roza

Общи условия

Активация на акаунт