Пубертетът при момчетата - тема 11

• 50 831
  • 726
  •   1
Отговори
# 435
  • София
А вие качвали ли сте се на електрическа тротинетка? Защото аз се качих с експериментална цел. Изключително бързо ускорява, има значение теренът, мисля още няма установени точни законови правила къде да караш - протоар? улица? велоалея (ако въобще има)? В описанието на апп-а пише да си носиш каска - колко души на електрическа тротинетка с каска сте виждали?
За момента не е поискал, де, лесно ми е, ала определено имам аргументи за "не" (в момента, тук и сега).

# 436
Аз мога да кажа колко човека с какска на колело съм виждала. 13 на 100, като трима от т13-те бяхме ние. Не знам кога на българина ще му уври главата, че трябва и да се пази.

# 437
Аз много обичам да ползвам обикновена тротинетка, синът ми я отстъпи в един момент, като му купихме ново колело. Ползвам я за раздвижване и забавление. Имам колега, който идва на работа с Ел тротинетка, веднъж я пробвах, ами трудна работа е отначало. За каски, наистина няма много ползващи каски.
Синът ми не е проявил желание, предпочита си колелото.

# 438
Моят кара с каска по мое настояване. Иначе, като гледа другите без, иска и той без, но няма да стане. Преди 2-3 години така падна с тротинетката, че, ако беше без каска, щяхме да ходим в Пирогов.

# 439
Според мен ел. тротинетка е в пъти по-опасна от колелото, защото е по-малка и развива доста по-висока скорост. Изскачат отвсякъде, карат ги, където и както им падне, и мислят, че винаги са с предимство. И не говоря само за децата. Случка от тази сутрин - карам дъщеря ми на училище, светва ми зелен светофар на голямо столично кръстовище, а в този момент пред мен изскача един баща с ел. тротинетка, на която беше качил двете си деца - по-голямото стоеше право пред него, а по-малкото (на около 3 - 4 годинки) беше седнало долу на тротинетката. Буквално изскочи за секунди - добре, че го видях навреме при тръгването. Та щом големи хора не мислят какво правят, няма как да очаквам, че пубера ще бъде по-отговорен. А всеки ден да треперя дали ще се прибере здрав - мисля да си спестя този стрес.

# 440
Малко встрани от темата, но да напиша, че е крайно наложително да се налагат големи глоби за каращите ел.тротинетки и велосипеди по пътя. Направиха им велоалеи, но там не карат, бутат се между колите.... После кой е виновен, ако стане нещо - шофьорът.

Онази кукувица с тротинетката продължава да си развява задника и да застрашава участниците в движението. Уж я били глобили, ама да вземат и да я  спрат.

# 441
Малко встрани от темата, но да напиша, че е крайно наложително да се налагат големи глоби за каращите ел.тротинетки и велосипеди по пътя. Направиха им велоалеи, но там не карат, бутат се между колите.... После кой е виновен, ако стане нещо - шофьорът.

Онази кукувица с тротинетката продължава да си развява задника и да застрашава участниците в движението. Уж я били глобили, ама да вземат и да я  спрат.

Подкрепям на 100 %. Също и за пешеходците. Изскачат измежду колите директно на платното, притичват да пресичат, където им падне и мислят, че шофьора винаги ги вижда.

# 442
Мен, от гледна точка на  пешеходец, също ужасно ме стресират и велосипедисти и тротинеткаджии.. Врат се между хората, минават в опасна близост, сигналят ми сякаш мога да летя. Аз имам също толкова права да съм на пешеходните зони както и те, понеже често карат на такива заради липса на велосипедни. Тийновете на велосипеди и тротинетки се мислят за богове,, чак се гонят измежду хората. Вдигаш си ръката да си оправиш чантата на рамото - ще ти я отнесат. Има и разни жени с треперещи ръце дето тепърва карат и са опасни и за себе си и за околните. Наляво ли надясно ли да мине накрая чак скача от колелото да не се качи отгоре ми. То май и пешеходците трябва да сме с каски. Стана страшно, не можеш да вървиш спокойно по тротоарите.

Подкрепям на 100 %. Също и за пешеходците. Изскачат измежду колите директно на платното, притичват да пресичат, където им падне и мислят, че шофьора винаги ги вижда.

Пешеходците  - тийнове са често и телефони, слушалки, като безсмъртни са.
Другите често виждам как се врат между колите. Виждаш че прави маневра колата, накъде бързаш. Пък като ги грабнат тези телефони - нито приемат нито предават, все едно светът ще се завърти около тях.

Последна редакция: вт, 20 сеп 2022, 09:48 от _re_ge

# 443
  • София
Аз мога да кажа колко човека с какска на колело съм виждала. 13 на 100, като трима от т13-те бяхме ние. Не знам кога на българина ще му уври главата, че трябва и да се пази.

Бе то хубаво да се пазиш, ама на тротинетките под наем как се предполага да стане? Разхождаш си се с каска в ръка, с влучай че внезапно ти се наложи много бързо да стигнеш от т. А до т. Б, без да си го знаел/планирал, щото то точно това им е според мен идеята... Или да висят каски по дръжките - ами размери, хигиена, кражби...? Не е чак толкоз просто. Друг е въпросът, че на видимо лични електрически тротинетки виждам родител с дете, че и ученическа раница, но не и каска.

# 444
Извинете, за кои ел. тротинетки говорите?

или

Вторите ми се струват много по- опасни.

# 445
И двете са еднакво опасни. В случая при втората, съпротивлението при висока скорост е по-малко, защото тялото е седнало, но при евентуален риск от падане, по-трудно човек може да стъпи с единия крак на земята. Отделно гумите й са по-дебели, съответно е и по-стабилна. При първата, съпротивлението е по-голямо и съответно при висока скорост, вероятността от падане е по-голяма. Гумите са доста тънки и много по-трудно се балансира върху нея, особено при по-висока скорост. Ако пък има и силен страничен вятър, тогава риска става още по-голям. То при силен вятър джипа ми се мести, докато го карам, какво ли остава за тротинетка. Абе рисково си е от където и да се погледне.

# 446
  • София
В България изобщо няма условия за градско колоездене. По селата велосипедът си е бил и си остава основен начин на придвижване. Не липсват бутнати колоездачи, но сякаш инцидентите не са много, защото шофьорите са свикнали, а и хората се познават.
В софийската пътна джунгла, какво като има тук-там вело алеи? Като свършат, пак на платното или тротоара. А "новите" участници в движението - тротинеткаджиите, са безконтролни и доста опасни и според мен.
Моето дете се е сетило да иска малка тротинетка за трикове сега, но да купувам голяма - абсурд. Велосипед само с каска, да. Знае го, закон е.
 Въпреки това претърпя инцидент преди две години, беше на 7,5 г. Още тогава вече караше голямо колело, понеже е височък, но лятото на село се беше качил на малкото, за да отиде до едни комшии, на 300-400 м., набързо. След дъжд, мокър асфалт, минава през малко кал, подхлъзва се и пада от бебешкото колело, от много малка височина, но си пада върху главата. Лека дезориентация, много болка, рев, закарване до Бърза помощ, снимка. Ние летим от София. Епидурален хематом, линейка до Пловдив, неврохирургия, операция на другия ден. Та така, ще си носи белега от тази нелепа случка цял живот.

# 447
Извинете, за кои ел. тротинетки говорите?

Аз конкретно- за първата.

# 448
  • Перник
Моето пък не ще нищо да кара - ни колело, ни ролери, ни тротинетка...Може би трябва да се радвам Thinking

# 449
Темата с ел.тротинетка ми е безкрайно болезнена!Категорично отказвам да дам пари за това нещо и да умирам от страх дали детето ми ще се прибере живо и здраво!Баща му се нави,но след като чу,че съм против изтърси "събери си пари и си купи".Сега стана още по-страшно...хвърляне на боклука-3лв.,пускане на прахосмукачка-5лв.,парите за у-ще се събират,на всеки сертификат от състезание се е пазарил за 100лв....абе имаме си много скъпо дете Stuck Out Tongue Winking Eye
само дето още не знае,че това чудо той няма да го има!

Общи условия

Активация на акаунт