Пубертетът при момчетата - тема 11

• 50 791
  • 726
  •   1
Отговори
# 525
  • Пловдив
Голям напредък, браво!
Лазер правихте ли? Като гледам никви белези няма и е супер. Вие не сте ли м чужбина?

Ние сме на 7ми на контрола...предният път беше много добре, но пак имаме връщане и червените петна си стоят. Това ме притеснява...и пъпки излизат, де, та ще видим какво ще кажат пак...Много е скъпо всичко, но само да има ефект. Ще искам смяна и нова терапия.

# 526
Благодаря ви, момичета, идея си нямах колко е трудно и сложно лечението!

# 527
  • В заешката дупка
Да, в чужбина живея. Не сме правили лазер.

Много бавно е всичко и резултатите идват след доста време. Аз също очаквах някак си постепенно намаляване на пъпките и зачервеното, а лекарят ми казваше, че трябва търпение и да изчакаме минаването на целия курс от 6 месеца. Увеличаване на пъпките и зачервените места нямаше, но нямаше и никакъв спад в продължение на месеци. Едва вече към 6 месец взеха видимо да намаляват, и просто изчезнаха. Изведнъж някак си. Но младежите трябва да са много постоянни и упорити. Лекарствата се взимат всеки ден.

# 528
  • Пловдив
М да...знам, че не става с магическа пръчка, но при нас е вече година и кусур.

# 529
  • В заешката дупка
Да, година е много време.

# 530
  • Пловдив
Да, година е много време.
м да...чудих се да ги сменям, че е в др.град тая клиника. Опитах при една и нищо, само пари на вятъра и незнам как да продължа.

# 531
  • В заешката дупка
Ние за първи път посетихме дерматолога когато синът ми беше на 15г. Дотогава някъде имаше малко пъпки, тук там по челото и гърба, и после изведнъж стана ужас голям. И не само акне, но и черни точки в невъобразими количества. Нито аз, нито мъжът ми сме имали толкова пъпки, че и по гърба и раменете. Успокояваха ни познати, че било нормално, с разни мазила да го мажем.

Но аз сега съм много доволна, че не се поколебахме да се обърнем към специлист без да чакаме много и без да “самолекуваме”. Още при първото посещение дерматологът ни каза, че може да предложи два вида терапии. Едната е с антибиотик, комбинирано с локално лекарство за мазане. Другата терапия е с изотретиноин (isotretinoin), който е производно от вит. А. (Тук, където живея, търговското наименование е Decutan, както писах по-горе). Първата терапия е по-неагресивна, но успеваемостта е по-малка. Другата е по-агресивна, но с много по-висока успеваемост. По принцип препоръчвала да се пробва първо по-леката и ако не действа, чак тогава втората. Така и направихме. Но бяхме подготвени, че може и да не се получи. Общо взето ни отне година боренето с акнето. Макар, че още, не е сършило. Вероятността да се върнат пъпките, особено в предишните количества, е изключително малка според нашия дерматолог. Можело да се появят пъпки, но нямало да е като преди. Та ще видим. Засега 2 месеца след края на терапията нещата изглеждат много добре.

# 532
Значи ли това, че акнето е строго индивидуално и не е от значение дали родителите са имали?

Моят се очертава да е с мазна кожа. Засега почиствам с тийн лосион и горе-долу е добре, но по носа има леки черни точки.

# 533
  • Пловдив
И ние не сме имали акне, ама е то на...сина ни има.

ЧеКа, това означава ли, че повече няма да мажете/пиете нищо? Дори поддържаща терапия?
Ние също пихме аб в началото. Един курс. Следващото лечение е с крем и то ще е дълги години мазане...поне до 18. Сега и той е на 16.
Учудвам се, че при спряла терапия не излизат повече...а ме притеснява толкова дълго мазане при нас.

# 534
  • В заешката дупка
Дерматоложката каза, че нищо по специално не трябва да се прави ако няма нужда. Може да се ползва тоник за почистване вечер, примерно, но може и не се ползва. Ръцете да се мият редовно, да не се пипа лицето с мръсни ръце и да не се чоплят пъпки. На това наблегна. Каза, че в някои редки случаи може да се наложи повтаряне на терапията с изотретиноин след години, но в повчето случаи е достатъчно само веднъж. Пъпки и зачервявания могат да се появяват, но вероятността да е в същите размери и упорито да не минават, е малка. Тогава може да се ползват и мазила, съдържащи ретиноид (retinoid) или някакви негови форми. Differin е търговското наименование на крема, който синът ми ползваше.

Иначе лицето му не е напълно изчистено. В смисъл вижда се и горе на снимката две пъпчици и леко зачервено под стъклото на очилата. Може би не е чак толкова изразено червеното петно на снимката, но си има там нещо. Но в сравнение с каквото беше преди, е фрапираща разликата. В момента никакви мазила не ползва, но ако червеното стане по-наситено или петното се увеличи може пак да включим употребата на Differin.

Малкият ми син тъкмо и той стана на 15г и го гледам как се развива. Има малко пъпки, точно като и брат му имаше по това време, и ако стане нещо мащабно при него, поне знам как да реагирам. Но дано не се налага.

Последна редакция: ср, 28 сеп 2022, 19:05 от ЧеКа

# 535
  • Пловдив
Дано все така да е...прекрасно звучи и изглежда Simple Smile

# 536
ЧеКа, къде живеете, ако не е тайна? Мен много би ме притеснило 6-месечен прием на антибиотик.Разбирам, че контрола е бил голям, но въпреки всичко....а кожата на момчето сега е чудесна, но не бих казала, че е изглеждала голяма трагедия и преди лечението. Всичко си се нормализира с укротяването на хормоните, разбира се трябва си хубаво почистване и "непипане", за да няма белези и всичко с времето си...е вярно е също, че някои са пощадени, а други го отнасят по-тежко, но истинските трагедии всички знаем кои са - "непоправимите". Така че, давайте спокойствие на децата и вие бъдете с спокойни Heart

# 537
  • Deutschland/HE
На наши познати сина им мина по същата пътека, като сина на ЧеКа, те живеят в Дания. Правиха му два или три пъти изследвания, за това как понася лечението, но детето сега има много чисто лице. Родителите са лекари, но не са дерматолози и са се доверили на специалстите.

# 538
По моето тийн време имаше един крем Акнедазил, после Акнедарин. И двата изчезнаха от аптеките. Особено първият беше страхотен и действаше локално на самите пъпки.

# 539
  • В заешката дупка
В Исландия живея. Аз сега погледнах точно колко е взимал антибиотик и се коригирам. Не са 6, а 3 месеца. След като нямаше никакъв ефект зпочнахме терапията с изотретиноин, която трая 6 месеца. И аз имах известни притеснения заради продължителното ежедневно взимане на антибиотик първо, а после и реално на вит.А (изотритонинът е производно на вит.А)  в големи количества, което може да има доста неприятни странични ефекти. Втората терапия се води по-агресивна всъщност и в никакъв случай не трябва да се прилага, примерно, при бременни жени, защото уврежда плода. Иначе синът ми дотогава беше пил антибиотик 1 път в живота си.

И ние се доверихме на специалист и не съжалявам. Синът ми определно се чувства много по-добре.

Общи условия

Активация на акаунт