Пубертетът при момчетата - тема 11

• 50 817
  • 726
  •   1
Отговори
# 495
Ние вече ползваме лосиона за лицето и чакаме ефект. Имаме обаче и проблем с пърхот. След всяко къпане скалпа така се изсушава, ме се люпи целия. Понякога е ситен, друг път се отделят големи части кожа. Пада му по подобен начин и кожа от ушния отвор. На лицето мазна кожа с комедони и пъпки, а скалпа сух. Сега ползваме eucerin за сух пърхот, ама няма ефект. Пробвали сме всичко в аптеката и нищо.

Това е себореен дерматит или нещо сходно. Аз имам същия проблем от доста години и съм посетила доста дерматолози, но траен ефект няма.

Ползвам шампоан Клобекс, който при нас е само с рецепта и относително скъп, но единствено той ми помага, когато положението стане нетърпимо: сърбежи, лющене на главата, около ушите и веждите. Доволна съм и от един Selsun, който е без рецепта, но него ползвам, когато симптомите са по-леки. Навремето ми помагаха Node DS и Node K на Биодерма. Сега вече отежняват положението. Според дерматолозите при мен е от стрес - имам го от 13-14 години вече и не съм забелязала да се повлиява от стрес или почивка. Ползвала съм всякаква медицинска козметика, ефект нула. Последно щях да експериментирам с някакъв лосион, препоръчан от фризьорка в България, но така и не стигнах до аптека. Но като се има предвид колко неща съм пробвала, надали щеше да има траен ефект.

# 496
За сух и ронещ се скалп помага алое, включително това за пиене. С пипета или спринцовка, или с тампон се нанася по скалпа. Маски с кокосово масло също, но като е момче не знам как ще го придумаш.

# 497
  • Русе
Болна тема ми е тоя пърхут.

При големият е ад и няма шампоан, който да не съм купила. Двама кожни доктори и пак нищо.
Нашта фризьорка препоръча някакъв от професионалната серия на Шваркопф и има някакаъв ефект, но не е пълен.
Приятелка, със същия проблем, ми препоръча един турски, имало го в Лили, ама не и в русенските. Каза, че с него се е изчистила и е много доволна.

Голяма дойде снимката и я скрих

Скрит текст:

П.с. И  алое съм му мазала и с масла коктейли съм бъркала. Няма спасение.

# 498
  • Пловдив
Ние вече ползваме лосиона за лицето и чакаме ефект. Имаме обаче и проблем с пърхот. След всяко къпане скалпа така се изсушава, ме се люпи целия. Понякога е ситен, друг път се отделят големи части кожа. Пада му по подобен начин и кожа от ушния отвор. На лицето мазна кожа с комедони и пъпки, а скалпа сух. Сега ползваме eucerin за сух пърхот, ама няма ефект. Пробвали сме всичко в аптеката и нищо.
този ни изписа дерматоложката...
https://www.notino.bg/ducray/kelual-ds-shampoan-protiv-prkhut/
Върши работа. След него купих на Биотрейд и той е ок.

# 499
Teddyy, не съм сигурна,  че проблема е същия като при моя тийн,  но ще споделя в скрито
Скрит текст:
На 15ти се прибрахме след цяло лято извън София и хукнахме по лекари. Симптоми:всяка сутрин гной от ушите, рани и лющене на целите ушни миди, ситен пърхут и множество пъпки от всякакъв вид на лицето. УНГ-инфекция, антибиограма, АБ-няколко вида, почистване с нещо като вакуум машина в кабинета. Утре сме на контрола, но видимо е добре. Дерматолог-веднага даде крем за ушните миди и след 2-3 дена имаше огромен видим резултат-няма помен от люспи, рани, изцяло чиста кожа. За пърхута даде две мостри  шампоан на Виши-да се ползва само два пъти в седмицата,  през останалото време-само с вода.За акнето-за края на седмицата записах час да го види и лекува.

Та съвета ми е: посетете добър дерматолог.

# 500
  • Plovdiv
Много благодаря за отговорите. За Низорал не се бях сетила. Преди го използвах аз, то на мен се е метнало детето, но при мен сякаш се пооправиха нещата, макар и не напълно. И двамата сме с много гъста коса. Маги кажи за този сапун да пробваме.

# 501
  • Русе
Пускам статия за боровия катран от блога на жената, която ги прави.
https://krasivasoaps.wordpress.com/2016/08/27/%D0%B4%D0%BE%D0%BC … 0%BF%D1%83%D0%BD/
Аз го поръчвам от нея направо:
Скрит текст:

# 502
Катранен сапун съм купувала и от аптека преди години.

# 503
Дъщеря ми си оправи пърхота с таблетки нистатин - таблетките всъщност са за пиене, но не се пият, а се стриват два броя и с малко топла вода се полива косата след измиване, без изплакване. Доколкото знам, активното вещество е същото като в шампоаните срещу пърхота - срещу гъбички.
При нея имаше ефект веднага и дълготраен, но разбира се не препоръчвам такова самолечение особено пък ако става въпрос за себореен дерматит.

# 504
  • Пловдив
Дъщеря ми си оправи пърхота с таблетки нистатин - таблетките всъщност са за пиене, но не се пият, а се стриват два броя и с малко топла вода се полива косата след измиване, без изплакване. Доколкото знам, активното вещество е същото като в шампоаните срещу пърхота - срещу гъбички.
При нея имаше ефект веднага и дълготраен, но разбира се не препоръчвам такова самолечение особено пък ако става въпрос за себореен дерматит.
да, това го забравих...изпробвано е.

# 505
Има разлика между пърхут и сух скалп. Това, което действа на пърхота, в повечето случаи влошава сухия скалп.

# 506
Eли, този турски шампоан може да си го поръчаш от фб страниците за стоки от Турция.

# 507
На мен точно така ми дадоха АБ от аптеката, като казах че е за пъпки.
За белези - аз бях с  ужасно акне като пубер но нямам белези. Същото за щерката. Вероятно това с белезите е някаква тежка форма на акне. И тийнът няма белези. Вероятно, все пак и да има много пъпки синковецът не е като да е чак до белези. Това с белезите си е много притеснително. Имам познат, изглежда направи страшно. Не знам на какво се дължи такова съсипва е на кожата.

Дописвам се, че пита някой. Маже и пъпките без връх. Има такива ис тават адски болезнени. Като го маже се смалява и изчезват без да правят връх с гной.

Последна редакция: пн, 26 сеп 2022, 18:31 от _re_ge

# 508
При пърхут, препоръчвам спрей хининова вода - от аптека. Пръска се на леко влажна измита коса и се оставя да изсъхне, без отмиване.

# 509
ох, като ви чета и моят няма пърхут направо се радвам. С коса до кръста е., един път на месец се мие  и с шампоан за пърхут за по-добро изчистване на скалпа, но иначе позлва каквъто шампоан имам. По време на къпане слага маска за 5-10 минути ,  след баня маже косата с някакъв балсам. Често се шегуваме че му отива страшно много време докато измие и намаже всичките повърхности по себе си. Цялостната му вечерна процедура дори и да няма миене на коса е около 30 минути с косата отива час. А колко вода заминава ....

Общи условия

Активация на акаунт