Паническо разстройство - 54

• 51 710
  • 895
  •   1
Отговори
# 135
JSSF, и аз имах период на адаптация към медикаментите, при който не бях съвсем себе си. На мен обаче много ясно ми разясни психиатърката, че ще има труден период на привикване, след който ще се почувствам по-добре. Най-показателно би било, ако периодите, в които се чувстваш добре, стават все по-дълги и все по-стабилни. Няма как да е отведнъж, но ако все по-дълго се усещаш ОК, значи нещата се движиш напред.
Аз за разлика от доста участници в темата разчитах и на терапия по време на най-тежкия ми период с паник атаки и там получих доста ценни съвети да не бързам да се възстановя от днес за утре, а да се справям със състоянията си.

Два пъти ходих на психолог, но нещо "връзката" не се получи. Всъщност единият психиатър каза, че това няма да помогне сега, а другият - че винаги е късно да се говори с психолог. Иди и ги разбери.
Та за следващата седмица имам уговорка с друга психоложка, та да видим...
Но ми прави впечатление, че Флуанксолът провокира странни мисли у мен. И след прием съм "затворен" в себе си. Не знам какво да направя...
А ти какъв вид терапевтична помощ ползва? КПТ?

Последна редакция: ср, 15 юни 2022, 17:28 от JSSF

# 136
  • София
Бях при системен психотерапевт, но имах изключително доверие, че ще помогне, което оказа огромно влияние. Повечето хора отиват на терапия с недоверие и не се получава изначално, защото смятат, че това са "ала-бала, глупости и няма да помогне". Ако се отиде с недоверие и скептицизъм, няма да стане.

# 137
Как се чувствате след като сте започнали прием на АД? Аз съм на приливи и отливи. В някои дни съм много добре, но в следващите 3-4 пак се скапвам и започвам да се вглеждам във всякакви симптоми и да си мисля, че получавам инфаркт или инсулт. Почти постоянно съм с изтръпване на лявата ръка, а понякога и крак. А сега ме боли и лявата плешка и стомахът. И отново съм в ужас, че умирам. Аз съм от почти 5 месеца на АД и се чудя дали е нормално да се чувствам така - постоянно нагоре, надолу. Колко продължава това?! На вас изтръпват ли ви крайниците? И лошите мисли заминават ли си в един момент?

А някой беше питал за мравучкането - аз съм по този начин от месеци, особено сутрин, но вече почти не му обръщам внимание.

# 138
Как се чувствате след като сте започнали прием на АД? Аз съм на приливи и отливи. В някои дни съм много добре, но в следващите 3-4 пак се скапвам и започвам да се вглеждам във всякакви симптоми и да си мисля, че получавам инфаркт или инсулт. Почти постоянно съм с изтръпване на лявата ръка, а понякога и крак. А сега ме боли и лявата плешка и стомахът. И отново съм в ужас, че умирам. Аз съм от почти 5 месеца на АД и се чудя дали е нормално да се чувствам така - постоянно нагоре, надолу. Колко продължава това?! На вас изтръпват ли ви крайниците? И лошите мисли заминават ли си в един момент?

А някой беше питал за мравучкането - аз съм по този начин от месеци, особено сутрин, но вече почти не му обръщам внимание.

Първия ден пих само Флуанксол, но паник атаката беше толкова мощна, че получих дереализация и медикаментът само ме обърка още повече, а и се появиха ужасни мисли. По-страшно стана след като пих и Золофта на следващия ден. Тотално ме откъсна от света за няколко часа. Оттогава се мъча и стискам зъби.
Сега лека-полека сякаш започнах да идвам на себе си (много бавно), но понякога буквално "изключвам" (след прием на Флуанксол), а и се появиха страхове, които нямах преди това, заедно с тези неестествени мисли.
В понеделник ми изписаха и добавка Libretto, от която, сякаш, ми просветлява на моменти. А снощи си бях прилично добре - за пръв път, може би.
Но колкото и добре да се чувствам вечерта, на сутринта се събуждам с това напрежение в тялото, придружено с мравучкания, които ме изнервят допълнително. И като си "пия хапчетата", филмът се повтаря отново и отново всеки ден. А до миналия ден буквално плувах в пот ден и нощ.
Колкото до изтръпванията - понякога левият крак, но по-често по ръцете. И бодежи, които, според психиатъра, не били повод за притеснение.
А мислите... и аз искам да знам дали тези мисли ще си отидат? Не ги искам! Когато ги няма, ги няма и физическите проявления. Но спомня ли си за някоя от тези мисли, веднага ме връхлитат топли вълни.
Лекарят ми казва, че първия месец ще имам 40% подобрение, втория - 80%, а на третия би следвало да съм си 100% аз. И, Господи, как се моля да дойде този ден!

Последна редакция: ср, 15 юни 2022, 20:00 от JSSF

# 139
Здравейте и аз преди около 2 години направих първата си ПА и от следващия ден нататък за мен започна кошмара...не правех ПА но постоянно бях зле от сутрин до вечер...убийствен световъртеж,гадене,не се хранех,буца в гърлото,задушаване,сърцебиене,не можех да спя,изтръпване на крака..ръце..че и чак на лицето и какво ли още не...3 месеца ходих по мъките доктори всякакви невролози,кардиолози,УНГ,гастроентеролози,алерголози,ендокринолози,Ямр на глава,100 рентгена,1000 кръвни картини и всеки ме тъпчеше с някакви лекарства да пия...докато накрая не отидох на психиатър.От първия път уцелих на много добър специалист.Изписа ми серопрам 1/2 т сутрин,клонарекс 0.5 1/2сутрин ,1/2 обед и 1 вечер и флуанксола 1 т вечер + магнезий за около 3 месеца по 1 т вечер.започнах да пия лекарствата около края на юли 2020 година.още от първия ден се почувствах супер...бях си супер ако изключим това че първите дни минаваше като горещи вълни през тялото ми..и така 2 месеца...след това започнах да се чувствам малко зле и увеличихме серопрама на 1т сутрин и нямах никакви проблеми,освен че за 2 години качих 20 кг...към април месец 2021 започнахме да извеждаме клонарекса малко по малко..мисля че някъде към септември вече не го пиех...нямах проблеми...октомври
 2021 започнах да редувам и серопрама 1/2 с 1т. И декември минах на 1/2 т отново никакви проблеми.Остснах си на 1/2 до март 2022година.от декември започнах да редувам флуанксола 1т 0  и февруари 2022г го спрях...чувствах се малко кофти но не е нещо кой знае какво издържа се...пак си станах супер...от 1 май 2022започнах серопрама 1/2 т да редувам с 0 от 1 юли 2022го спирам.също имаше дискомфорт но отмина.Сега съм си супер има само едно нещо което ме мъчи ,а вече не ми се ходи по лекари.Затова искам да попитам някой от вас дали е имал този проблем.От януари 2022г започнаха да ме болят ребрата от ляво но не гърдите,не сърцето ,а ребрата 3-4 пръста под гърдите там където болят мускулите като кашляш много...след около 15 дена мина и отдясно на същото място и от тогава до сега ме болят и от двете страни...понякога много леко,а понякога много силно...при натиск ме боли.. личната ми пусна изследвания чернодробни,суе ,crp ,,,кръвна картина всичко е наред,прати ме и на ехограф на коремни органи...всичко е наред,направиха ми и рентген на бял дроб..нищо и повече никъде не съм ходила...някой боляло ли го е там...не изключвам и да е от паническото ми разтройство...преди какви ли не симптоми съм си докарвала...но сега се чувствам много добре психически...само тази болка ме измъчва...преди 2 години като ми правиха Ямр на главата ми правиха и на гръбнака и шийни прешлени или нещо такова и там всичко беше наред...

# 140
Ковид карали ли сте в последните 12 месеца?

Последна редакция: пт, 17 юни 2022, 16:27 от bubanka

# 141
Ами явно да,но е било без да разбера,защото имам 1600 антитела..декември месец бяха 500,сега юни са 1600...нямам ваксина слагана

Последна редакция: пт, 17 юни 2022, 16:27 от bubanka

# 142
Най вероятно е пост ковид невралгично. Няма нищо страшно. Много хора имат конкретно същото оплакване след ковид около 3-9 месеца, затова попитах.

# 143
Най вероятно е пост ковид невралгично. Няма нищо страшно. Много хора имат конкретно същото оплакване след ковид около 3-9 месеца, затова попитах.
Благодаря Георги!Затова пък въобще не се бях замисляла че може да е пост ковид...аз нямам и представа кога може да съм го карала ковид...не съм имала никакви симптоми...аз съм и с базед и декември с антителата бях си пускала и трак и той ми беше над 40...и тогава ендокринолога ми видя че имам антитела и каза че и трак най вероятно е толкова висок заради прекаран ковид...значи няма смисъл да тръгвам по лекари не ми се иска да влизам отново в този кръговрат...личната иска да ме праща на пулмолог,но имам рентген на бял дроб 2 пъти и няма нищо,според мен няма смисъл,а и в моя край има само 1 пулмолог и той въобще не е с добра слава...а нещо да пия ли.. от вчера започнах уримил форте макс да взимам по 1 т дневно друго нищо не пия...

# 144
Благодаря Георги!Затова пък въобще не се бях замисляла че може да е пост ковид...аз нямам и представа кога може да съм го карала ковид...не съм имала никакви симптоми...аз съм и с базед и декември с антителата бях си пускала и трак и той ми беше над 40...и тогава ендокринолога ми видя че имам антитела и каза че и трак най вероятно е толкова висок заради прекаран ковид...значи няма смисъл да тръгвам по лекари не ми се иска да влизам отново в този кръговрат...личната иска да ме праща на пулмолог,но имам рентген на бял дроб 2 пъти и няма нищо,според мен няма смисъл,а и в моя край има само 1 пулмолог и той въобще не е с добра слава...а нещо да пия ли.. от вчера започнах уримил форте макс да взимам по 1 т дневно друго нищо не пия...
E това е добре, след 10 дена ако болката още е налична, идете за преглед при пулмолог и невролог.

# 145
Здравейте, как някои приемат ксанакс и други, които са с жълта или зелена рецепта в продължение на месеци или години?
Как става това, с една зелена/жълта рецепта колко пъти може да се купи лекарството?
Защото на мен ми бяха изписвали, но в аптеката взеха рецептата и ми дадоха само една опаковка, а това не е достатъчно...

# 146
Здравейте, как някои приемат ксанакс и други, които са с жълта или зелена рецепта в продължение на месеци или години?
Как става това, с една зелена/жълта рецепта колко пъти може да се купи лекарството?
Защото на мен ми бяха изписвали, но в аптеката взеха рецептата и ми дадоха само една опаковка, а това не е достатъчно...

Вероятно им предписват всеки месец, или си купуват на черно. Зелена рецепта за вид лекарство може да се издаде само веднъж месечно за един пациент.

# 147
Лекарства със зелена рецепта са ми изписани да имам при нужда.
Стоят и не ги пипам, дано да нямам нужда, разбира се.
Ако са изписани и изпити, говоря пак с лекуващия, обсъждаме и според мнението му се действа.
Може и да има на черно, но едва ли е широко разпространено, стриктно ги следят.

# 148
На мен ми изписваха клонарекс веднъж в месеца по 3 опаковки от 0.5 казаха ми че това е максимума...Първо психиатърката ми го изписваше..после започнах да ходя през 2-3 месеца при нея и ходех при личната да ми го изписва.Рецептата се използва само веднъж...взимат ти я в аптеката...Когато ти напишат зелена рецепта трябва да я използваш до 7 дни...след това става невалидна.

# 149
Защото и аз го пия от няколко години заедно с Ципралекс и съм изключително доволна, но почвам да се притеснявам дали е редно да се пият толкова дълго. И да уточня,  че периодично съм ги спирала, но след време симптомите се връщат и пак ги започвам

Когато започнах да пия ад и флуанксола моята пси ми каза да се следя за неволни потрепвания на пръстите на ръцете или на горната устна.. каза ако забележа такива потрепвания веднага при нея и да спираме флуанксола...аз нямах проблеми пих го година и половина някъде

Общи условия

Активация на акаунт