Операция на щитовидна жлеза - 19

• 54 860
  • 778
  •   1
Отговори
# 645
Здравейте, ако се вземе решение, че операцията е наложителна, не се притеснявайте, това не е тежка операция, а след това се напасват хормоните.

# 646
И аз имам въпрос. Имам възел на щитовидната жлеза и хиперфункця, която поддържам в нормата с 1/2 табл.метизол. Повече от 15 години имам кашлица, която доскоро се търпеше, но вече е невъзмжно. Ходила съм на пулмулог, няма причина за кашлица. Според вас тази кашлица, възможно ли е да е от притискане на възлите? Има ли някой с подобен проблем, който да се е оперирал и вече да не кашля?

# 647
Отколко време сте на Метизол?

# 648
Отколко време сте на Метизол?
От както се разбра, че имам хипофункция - около 20 години.

# 649
Как 20г на метизол ...аз само за няколко месеца се чувствах зле, чернодробните ми бяха извън норма ...
Пълно тровене.

# 650
Здравейте,
Моля за мнение на вече преминали операция на щитовидната жлеза.
На моя близка (67г.) от няколко години наблюдават възел на щитовидната жлеза.
Ходи при д-р Галева в Младост, всички хормони са и напълно нормални, но възела е около 4-4,5 см.
Съоветно лекарката и казва да изчака и да наблюдава, на други 2 консултации я пращат веднага на операция, на първо място заради възрастта и дали би издържала операция в бъдеще (биопсии и подобни не изискват и няма притеснение).

Аз се опитах да изчета предишните теми и виждам че доста хора имат странични ефекти от типа на треперене, сърцебиене, проблеми с обмяната на калция и др.
Жената е с дископатия и лек диабет тип 2, притеснявам се че след операцията може да си навлече повече проблеми отколкото полза???
Имате ли някакъв съвет?? Ще отиде на още 1-2 мнения, но доколкото гледам и в чужбина казват - щом е над 4см да се изрязва. При нея вероятно ще е цялата жлеза, защото има и други малки възли, въпроса е да не стане от здрав и прав човек - на нищо??? Sad
Има достатъчно изтръпвания заради дископатията и ако започнат още, не знам.
Операцията вероятно ще е при Табаков в Майчин дом, ако приеме.

Благодаря ви!

Здравей, мила ColdF 🤗

Много е хубаво това, че твоята близка ще се консултира с още няколко доктори, защото често се случва мненията им да се разминават и да не съвпадат.

Доколкото разбирам от разказа ти, лекарката, която я е следила през годините, не вижда някакъв сериозен проблем, щом дори и на биопсия не я е изпращала досега. Simple Smile
Явно за нея жлезата е "доброкачествена", както и възлите, които с течение на времето са се образували в нея.

Може би става въпрос за диагноза от типа: "struma nodosa" (възлеста гуша), с която много жени и мъже си живеят дълги години и просто се следят периодично.

Да, обикновено когато някой от възлите стане по-голям (дори и да е "доброкачествен" и да не създава проблеми) - повечето лекари препоръчват да се оперира.

И тук често идва проблемът, че на повечето хирурзи не им се занимава да изрежат само възела, както и всички други по-мънички, които са се образували - а предпочитат кардинално да премахнат цялата жлеза. Pensive
Като някакъв вид "презастраховане"...

От моя личен (горчив) опит разбрах, че е много важно на кой точно доктор е добре да се доверим - наистина има значение какво решение ще вземе и как точно ще извърши операцията.
Доколко човешки и щадящо ще постъпи... Hands Pray

Тези проблеми след интервенцията, които описваш, се появяват, ако по невнимание (или от нехайство) се премахнат и паращитовидните жлези (една, две или повече).
Какъвто е случаят при мен... Pensive
Тогава настъпват смущения в калциево-фосфорния обмен в целия организъм и произтичащите от тях схващания, крампи, сърцебиене и вътрешен тремор.

За други проблеми, от които страда цялото тяло, след подобна хирургична намеса, няма да ти споменавам и няма да изброявам и описвам.
Различно реагира организмът при всеки...

Само още веднъж ще намекна, че твоята позната е взела много добро решение да направи още няколко консултации и с други доктори. 👍👏

Каквото и да реши и да избере - пожелавам да бъде най-правилното и най-подходящото за нейния случай! Flowers Four Leaf Clover
И за нейното тяло, възраст и психика.

Ще стискам палци всичко да бъде наред!
Каквото и да реши... HugFlowers HibiscusHands Pray

Последна редакция: вт, 21 ное 2023, 02:21 от Непоправима романтичка

# 651
  • Варна
А кого бихте препоръчали за консултация за РАЙ?

# 652
Здравейте и от мен,
Преди 5-6 г. ми откриха възел на щитовидната жлеза, който от тогава следя чинно. Всяка година съм на ендо- хормони , ехография - всичко ок. Предния месец при поредния профилактичен преглед се оказа , че възелът е пораснал от 1.5 на 2 см. ТСХ също се е вдигнало 6,42, а досега все е било около1.5/2.2.
Д-р Райков, който ме следи от самото начало е на мнение че няма притеснение относно възела, но предвид порастването за една година ми назначи биопсия. Вчера ми излезе резултата и така се филмирах.
Трета група съм-

А това е ехографията

Обсъдихме го с доктора но набързо, защото ме вмести между часовете и повече ме успокояваше , че не  е нужно да приготвям завещанието......
Уф много се шашнах
Та предложи като вариант да направя повторна биопсия, но някаква генетична .
Мисля, че трябва да е това:
*молекулярно изследване на материала за гени, които се свързват с повишен риск от малигненост*
Някой дали е правил такова изследване.
Мисля да се допитам и до друго мнение. От снощи ви чета и малко по трезво започнах да мисля, крайна сметка все още нищо не е открито....
Та какви са ми според вас и вашия опит опциите, според доктора- проследяване, операция( в краен случай), генетично изследване- аз избирам .

# 653
  • Варна
Споко! Аз бях шеста група и след като го махнаха излезе доброкачествен. Най-важно е да не ти пука и да го приемеш, да гледаш по-отгоре на нещата. Дори и да се наложи операция - не е страшно. Месец и половина след нея съм си много добре!

# 654
щастлива мама,
не се притеснявай, мило "майче"! 💕

От разказа ти разбирам, че дори и самият д-р Райков се чуди как да те успокои.
Душичка... 🤗
Явно за него нещата не са притеснителни и затова му се иска да направиш още едно изследване - просто за да бъде по-сигурен каква е точно ситуацията при теб.
Дали да продължите само да проследявате възелчето, или да се мисли за по-нататъшно евентуално отстраняване.

Както ти е написала и mari6a, биопсията не винаги показва реалното състояние на възелчето.
Само дето плаши и стресира хората, изкарва им акъла и се започват едни страховити "филми" в главата.
Направо не си е работа... 🙆

Дори и да се окаже, че има нещо "нередно" в жлезата - абсолютно всичко е поправимо и животът си продължава напред с пълна сила. 🍀
Ако се стигне до операция (което при теб засега е като краен вариант) - пак няма нищо плашещо и страшно.
Ако интервенцията е направена добре, качествено и щадящо и от опитен професионалист - всичко ще бъде наред.
И ще се чувстваш така, както си била и преди. 🌺

А TSH-то е чувствителен хормон и често се случва стойностите му да "играят" нагоре-надолу заради различни неща.
Опитай се (доколкото можеш) да не се поддаваш на предварителни страхове и паника - от това само повече ще си навредиш и ще си разтревожиш излишно съзнанието.
От разказа ти разбирам, че докторът подхожда изключително внимателно към теб и по всякакъв начин се опитва да ти помогне. 🙏

Успокой душата и гледай по-смело и ведро напред!
Има на кого да се "облегнеш" и да разчиташ на подкрепа и помощ.
Не си самичка в това... 😘🌈🍀

Последна редакция: вт, 21 ное 2023, 21:33 от Непоправима романтичка

# 655
Благодаря ви хора!
Днес нещата в главата ми са по ясни и паниката  която ме беше обзела вчера я няма. Чета темата и се ограмотявам.
Ще потърся и второ мнение за успокоение, въпреки че опциите  няма да се променят.

# 656
щастлива мама, 🌸

Само се опитай да "филтрираш" нещата, които четеш, защото темата е малко хаотична, объркваща и на моменти с противоречиви мнения.
Според различните преживявания, истории и емоции на хората.
Опитай се да "извлечеш" от нея само нещата, които биха ти помогнали на теб.
И които биха били полезни за теб и за твоето състояние и емоционалност.
🤗🍀🌈

Последна редакция: ср, 22 ное 2023, 01:12 от Непоправима романтичка

# 657
важното е, че следиш и търсиш инфо, а не да не знаеш нищо, успех ти желая

не съм запозната с конкретното

# 658
  • София - Варна
Здравейте, бихте ли ми дали актуални контакти на д-р Пандев?
Може и на други лекари, занимаващи се с  операция на щитовидна жлеза. Става дума за София.

# 659
Здравейте, бихте ли ми дали актуални контакти на д-р Пандев?
Може и на други лекари, занимаващи се с  операция на щитовидна жлеза. Става дума за София.

С две ръце препоръчвам д-р Калин Видинов. Може да прочетете назад в темата. Има много добри отзиви и от други пациенти. Изключително отзивчив и човечен!
Това е личният му номер: +359 88 7597601

Общи условия

Активация на акаунт