Въпрос за наследници при съжителство без брак

• 12 191
  • 274
  •   1
Отговори
# 165
От кого да бъде оспорено?
Въпроса е дали важи другия да получи права върху имоти и пари, като нямаме брак, в случай че единия почине?

# 166
  • Далечният изток
От кого да бъде оспорено?
Въпроса е дали важи другия да получи права върху имоти и пари, като нямаме брак, в случай че единия почине?
Ще важи, ако е изготвено според изискванията. Няма никакво значение дали имате брак или не.

# 167
  • при късмета
Всяко завещание има възможност да бъде оспорено, но съвсем не е задължително.
Права си, но когато има преки наследници 99.9% си взимат запазената част. Другата страна трябва да докаже, че са опитали или са убили наследодателя, че да не си я вземат. Изключително малко са случаите, когато законните наследници не са си върнали частите, в сравнение с обратния изход

# 168
  • Далечният изток
Да, когато е завещано на трети лица извън семейството примерно, или на далечни роднини. Да водиш дела, за да си търсиш запазената част от родител, която най-вероятно пак ще наследиш, малко безмислено...

# 169
Завещанието може да бъде оспорено от онзи, който има правен интерес върху имуществото и който би бил облагодетелстван ако завещанието го няма. Т.е. от наследниците.
Дали ще получиш нещо от наследствената маса сега или след 15 години, е от значение. Както и дали наследодателя ти няма да реши да се разпореди с имуществото приживе, защото например има задължения, които иска да погаси. Варианти много.

# 170
  • при късмета
Абе я наследиш, я не. Ако на преживелия родител му дойде на акъла да разпродаде всичко, и без друго му е паднало от небето. Само ще се изпокарат, затова дадох съвет да решат по друг начин казуса, възможности колкото искаш

# 171
  • Далечният изток
Завещанието може да бъде оспорено от онзи, който има правен интерес върху имуществото и който би бил облагодетелстван ако завещанието го няма. Т.е. от наследниците.
Дали ще получиш нещо от наследствената маса сега или след 15 години, е от значение. Както и дали наследодателя ти няма да реши да се разпореди с имуществото приживе, защото например има задължения, които иска да погаси. Варианти много.
Разбира се, всеки има право да се разпореди със собственото си имущество както намери за добре.
Включително и да завещава... Wink

# 172
Да, така е. Имах предвид онзи, в чиято полза е било завещанието, може да се разпореди приживе с имуществото си. Това по повод, че децата щели да го наследят. Ще го наследят, ако не е друга целта му.

# 173
  • Далечният изток
Възможно е да се променят обстоятелствата, така че не се знае...

# 174
Толкова зор, само за да отидете да подпишете за 10 минути!

# 175
Толкова зор, само за да отидете да подпишете за 10 минути!

Според мен, а и за много хора е въпрос на принцип да сключат брак, за други пък може би е въпрос на принцип да не сключат. Аз като омъжена за нищо не света не бих се лишила от емоцията и усещането, което и съпруга ми потвърди е много повече от просто подпис на хартийка, но... each to their own. В крайна сметка се радвам, защото смятам, че направихме отговорното нещо - знаем, че ще вземем решения един за друг, знаем какви ще са плюсовете за бъдещи деца и тн. и тн.

# 176
  • при късмета
Съвсем друга е дискусията. И за децата няма абсолютно никакво значение, когато говорим за наследяване, дали са родени в брак или не. Ей затова казах, че хората са учудващо за мен невежи, в материя, която би трябвало да е ясна и от обща култура, без да е нужно да си адвокат. И ей затова, като искат да предприемат някакво действие, уж за по-лесно/удобно/добре, заплетат такава каша, че следващото поколение не може да се оправи с години по съдилищата

# 177
ма ко, за мен лично има много повече плюсове за децата да са в семейство, от колкото самото онаследяване.

# 178
  • при късмета
Имах предвид, че по темата нямат. За децата юридически няма нито допълнителни ползи, нито загуби зависещи от това дали родителите са в брак или не. Само един плюс ми посочи

# 179
  • Пловдив
ма ко, за мен лично има много повече плюсове за децата да са в семейство, от колкото самото онаследяване.
Разбрах - ако няма брак, то децата не са "в семейство". А кои са многото плюсове?

-----
Завещанието важи. Аида на място попита едно завещание ли е - НЕ бива да е едно. С едно завещание, като акт и документ, може да завещава само един човек, ако го направят двама в един акт, е недействително.
Запазени части имат само децата, съпругът или родителите на наследодателя, не всеки наследник по закон, казвам го за всеки случай, не защото има отношение тук.

Общи условия

Активация на акаунт