Въпрос за наследници при съжителство без брак

• 12 211
  • 274
  •   1
Отговори
# 150
  • Пловдив
При смърт не се гледа принос за наследяването (т.е. не се иска наследникът да е допринесъл с нещо за придобиването на това имущество, даже точно обратното), но по отношение на прекратената СИО се гледа, та пушек се вдига. Wink

Придобитото възмездно по време на брака е общо на съпрузите. Приносът и на двамата се предполага, но може и да бъде доказано по исков ред, че липсва, ако наистина липсва. При смърт на единия съпруг другият си запазва неговата половина от СИО (отново няма пречка да се доказва липса на принос, но той се предполага до доказване на обратното) и наследява равен дял с децата от другата половина. Приносът се тълкува широко и сравнително трудно се доказва, че липсва, изрично се сочи в закона, че грижите за децата и за домакинството СА принос. Така и трябва.
Половината от СИО-то на живия не влиза в наследството на умрелия и не е наследствен дял на живия.

Запазена част е определен дял (по-малък от наследствения дял, и изобщо са различни неща) от чистата стойност на наследството + извършените приживе дарения. Затова зависи. Мога да дам пример после за нагледност, сега драскам набързо.

# 151
А какво ще кажете за следния казус - единият от съпрузите наследява земи. Рентата от тези земи се внася по сметка. Има ли право другият съпруг на част от тези пари - при развод ли смърт?

И изобщо, откакто през 2009 направиха наистина лични паричните депозити в банка - съпругът има ли право на част от тях при развод?

# 152
  • при късмета
Щом земята му е наследствена, значи и приходите от нея са само негови. При развод другия няма право на дял от тези средства, защото наследството НЕ става СИО, дори да е наследил по време на брака.
При смърт, от сметката му ще има право на дял, равен на останалите наследници.

# 153
  • Пловдив
При смърт наследява съответния дял, при развод няма право.

----
Цитат
Цитат
Примерно аз имам фирма и изкарвам доста. Купувам апартамент по време на брака. Но с пари на фирмата, така при развод моя принос е по-голям и съответно ще имам по-голям дял или цялото ще е за мен.

Това не е вярно. Ако няма изрично условие по сделката частите да не са равни или целия имот да е на единия и мине като обикновенна покупко продажба, то тогава няма значение кой колко принос има, по равно са собственици.
Има нещо вярно до известна степен. Друг въпрос е как наистина може да се прецени, че моят принос е по-голям, и то значително по-голям, все пак за това не е достатъчно, че "имам фирма".
Предполага се равен принос (и общо взето, няма възможност да се уговори дяловете да не са равни при режим СИО), но при значително надвишаващ принос на единия при развод, не при смърт, може ей това:
Чл. 29. (1) При прекратяване на съпружеската имуществена общност поради развод съдът може да определи по-голям дял от общото имущество на съпруга, на когото е предоставено упражняването на родителските права по отношение на ненавършилите пълнолетие деца, ако това създава за него особени затруднения.
(2) Съпругът, на когото е предоставено упражняването на родителските права по отношение на ненавършилите пълнолетие деца, получава извън дела си движимите вещи, предназначени за тяхното отглеждане и възпитание.
(3) При прекратяване на общността поради развод или по чл. 27, ал. 2 съдът може да определи по-голям дял от общото имущество на единия съпруг, ако приносът му в придобиването значително надхвърля приноса на другия съпруг.

Последна редакция: ср, 01 юни 2022, 12:46 от Магдена

# 154
  • при късмета
Магдена, не е така. Когато купувахме апартамента, повечето средства бяха мои, от друга продажба. Говорим за порядък от 80 %. Брокерката, която ни движеше документите, ни е семейна приятелка и много добре е наясно с финансите, продаде и предишния. Даже и нотариуса ни пита дали собствеността ще е по равно, аз казах да и сделката мина с равни части.
Предишните собственици на апартамента, който купихме бяха в брак и единия имаше само 1/5 от него, въпреки, че е придобит по време на брака.
Аз не работя от повече от 10 години и декември купихме вила. Пак ни питаха дали ще е само на единия, защото от тогава само мъжа ми има приходи, този път той каза, че ще е на двамата или направо на детето.
Та няма нужда изобщо или евентуално да се стига до развод, че тогава да се доказва, недай Боже или наследяване, може да се уредят тези неща, още с изповядване на сделката, т.е. с придобиването

# 155
  • Пловдив
СИО е бездялова и не подлежи на различно уговаряне, обаче не искам да пиша нищо повече, че пак някой умник, нямам теб предвид, ще ме изкара насилница и психопатка с някоя модерна думичка.
Личните средства от друга продажба на личен имот не са СИО, нарича се трансформация.

# 156
  • при късмета
Да, да, аз казах, че и в брак може да придобиеш само за себе си и то с покупка, без изобщо да става СИО. Отговаряйки на друг пост, в който се твърдеше, че дори придобитото преди брака веднага става половината на другия, само с подписа

# 157
Принос не се доказва чак толкова трудно при развод. Деца и домакинство са принос, но и печеленето на повече пари също е. През годините брак на майка ми и баща ми, той е изкарвал повече пари заради бизнес. Разведоха се. Някога тя е подписала документ, че парите, с които е закупен магазин са от бизнеса на баща ми, а не от семеен бюджет. При развода тя не получи никаква част от магазина, само от друго имущество. Така че принос се доказва. Особено ако си с вързал гащите.

Пак казвам, че при наследство принос няма. Все пак децата и внуците нямат принос, но наследяват.

# 158
С фирмени пари, може да купиш фирмен апартамент, но за да си купиш нещо лично не би ли следвало да си прехвърлиш дивидент, да платиш съответния данък дивидент и тогава апартамент. Да, може би наистина приноса ще е по-голям ако това се гледа, но реално тези пари ще са твои, придобити след брака.

Принос се гледа при развод. Може още преди развод това да се уреди. Примерно аз имам фирма и изкарвам доста. Купувам апартамент по време на брака. Но с пари на фирмата, така при развод моя принос е по-голям и съответно ще имам по-голям дял или цялото ще е за мен.

При смърт не се гледа принос. Би било абсурдно. То тогава децата пък грам принос нямат… 😀

# 159
Здравейте, нямаме брак, на сем.начала живеем. Направихме завещание покрай Ковида. То има ли сила след като нямаме брак ако някой от нас почине, другия да получи права над имоти, акции и пари? Имаме и 2 деца.

# 160
  • при късмета
Здравейте, нямаме брак, на сем.начала живеем. Направихме завещание покрай Ковида. То има ли сила след като нямаме брак ако някой от нас почине, другия да получи права над имоти, акции и пари? Имаме и 2 деца.
Ако единия почине, другия може да си обяви завещанието и то да влезе в сила, но и децата имат право да го оспорят и ще си получат запазената част, ако завещанието включва и техните части. Но става пълна каша, защото едновременно с придобиването на активи по завещанието, е настойник и на децата, ако са малолетни и е длъжен и техните интереси да защитава и да управлява активите им. С две думи, ако завещанието  казва, че преживелия получава всичко, децата ще си вземат техните части, а разходите по делата ще ги поеме той.

# 161
  • Далечният изток
В едно завещание ли се разпоредихте?

# 162
Едно за мен и едно за него, децата също са включени в завещанията.

# 163
  • при късмета
Така или иначе, всяко завещание се оспорва. Ако вземем за пример една къща, няма значение дали си завещала 1/3 на мъжа ти, и по 1/3 на децата или цялата къща на мъжа ти, като сте без брак. Децата имат право да оспорват и при двете положения, демек и с 1/3 да им е намалена наследствената маса, те само от нея ще си вземат по 1/3. Така, че по-добре уредете нещата по друг начин. Или си прехвърлете каквито искате части приживе или подпишете, това е по-добрия вариант. Хем на всеки си остава негово, това, което има до сега при развод, хем при наследяване си минавате по каналния ред и всеки има равни права с децата. Другото, в случай на смърт, само разходи, дела и развалени отношения

# 164
  • Далечният изток
Всяко завещание има възможност да бъде оспорено, но съвсем не е задължително.

Общи условия

Активация на акаунт