Въпрос за наследници при съжителство без брак

• 12 213
  • 274
  •   1
Отговори
# 135
  • Далечният изток
И аз не разбирам. Според някои в темата - за да се уредят имуществено, както вече за трети път пиша... Според други явно - да уредят децата си, знам ли.
Разни хора....

Иначе "винаги" в полза на децата - когато става въпрос за деца от този брак, а не заварени, доведени...

# 136
Иначе "винаги" в полза на децата - когато става въпрос за деца от този брак, а не заварени, доведени...
И това не е задължително. В крайна сметка, когато няма брак, децата са единствените наследници на родителите си. Няма еднозначен отговор дали правните последици от сключването на брак водят до благоприятни или негативни последици за съпруга/съпругата/децата.

# 137
Просто хората трябва да приемат, че не са наследници, докато родителите им са живи. Все пак всеки може да се разпорежда със собствеността си както иска. Ако иска да се жени и да осигури втората си съпруга - прави го.

Грозни неща се изписаха, първи деца, природени деца, коя била домакиня, коя била не знам си каква. Никой не е наследник, докато не се случи непоправимото, така че сметките без кръчмаря.. нали знаете…

# 138
  • Out of the Mix
T.e. мъж има 1 апартамент, наследен от родителите; 2 (два), купил си сам. Разведен е, има 1 дете, което живее в един от тях, прехвърлил му го с дарение (ясно защо - да не се плаща данък, а детето няма парите за покупко-продажба "фиктивна", или бащата не е искал да ги даде).

Жени се (подписва) след това, има второ дете от 2-та жена. По време на брака купува с лични средства вила и чисто нова кола.

Да се разбира на разбираем език, че ако почине, съпругата получава 50% автоматично, и равни дялове от другите 50%, които дели с 2-те деца, независимо, че 2-та апартамента, са купени преди брака, и съответно съпругата може да "оспори", ако иска дарението на имота, в който живее първото дете, искайки си "запазената част"?

Един пример давам, да се види колко е несправедлива системата, и как първото дете остава ощетено от втората жена, че дори и от второто дете, търсещо тази запазена част, явявайки се пряк наследник.

Последна редакция: ср, 01 юни 2022, 11:35 от Revoker

# 139
Несправедливо е според кого? Имуществото на родителите не се полага на децата по презумпция, а се полага на който са решили да го оставят. Ако мъжът не е искал съпругата му да придобие по-голямата част от наследството е можел да го уреди по съответните начини приживе.

# 140
Не разбирам защо е несправедливо втората жена да получава наследство. Когато наследяваш някого няма значение кога е придобито. Ако ще и родна къща на село на 100 години да е, замине ли си човека, ако няма братя и сестри, другия съпруг ще го наследи.

Честно казано аз бих се радвала мъжът ми да ме наследи. В крайна сметка сме и в добро, и в лошо заедно. Решил си да споделиш остатъка от живота си с този човек. Нарича се свободна воля.

Ако искаш можеш да си продадеш апартамента приживе и да си живееш с парите, докато ти стигнат. И да не оставиш нищо на никого. Имуществото не е на децата, а на този, когото пише в нотариалния акт .

# 141
  • Out of the Mix
Не става въпрос да не получава нищо втората жена, а че %-тите са безумни (все пак има нулев принос). Ако беше обратното в полза на децата, ок, все пак му е готвила, чистила и т.н. съпружески задължения, а че в главата й може само сметкаджийство да е имало, факт, грешка на мъжа, че се подвел да подпише, ощетявайки децата си, или айде едното дете, първороденото, щото все пак съпругата дърпа всичко за детето си, разбираемо.

Последна редакция: ср, 01 юни 2022, 11:50 от Revoker

# 142
  • Пловдив
T.e. мъж има 1 апартамент, наследен от родителите; 2 (два), купил си сам. Разведен е, има 1 дете, което живее в един от тях, прехвърлил му го с дарение (ясно защо - да не се плаща данък, а детето няма парите за покупко-продажба "фиктивна", или бащата не е искал да ги даде).

Жени се (подписва) след това, има второ дете от 2-та жена. По време на брака купува с лични средства вила и чисто нова кола.

Да се разбира на разбираем език, че ако почине, съпругата получава 50% автоматично, и равни дялове от другите 50%, които дели с 2-те деца, независимо, че 2-та апартамента, са купени преди брака, и съответно съпругата може да "оспори", ако иска дарението на имота, в който живее първото дете, искайки си "запазената част"?

Един пример давам, да се види колко е несправедлива системата, и как първото дете остава ощетено от втората жена, че дори и от второто дете, търсещо тази запазена част, явявайки се пряк наследник.
Съпругата получава "автоматично" половината от вилата и колата, и то не като почине мъжът, а веднага. От другата половина, като почине той преди нея, получава още по 1/3 (1/6 от цялото). Колата вероятно ще се е амортизирала дотогава.
От дарения на детето апартамент не получава нищо, от другия получава 1/3. Запазената и част може да се окаже накърнена, може и да не се окаже, зависи какво включва наследството.
Нищо и няма на системата, тя не е измислена, за да ощети Гошо и Пешо (да, понякога не се получава справедливо за тях) за сметка на Митко и Драганчо, а за да отговаря максимално на типичния интерес. Няма как да е индивидуално.

Какъв дял според теб е редно да наследява съпругът, за да е справедливо? Колко по-малко от децата, или какво по-различно?
Аз всъщност не бих била против делът на съпруга да е по-малък от този на децата, но хич никакъв наследствен дял да няма също не е редно.

# 143
Принос се гледа при развод. Може още преди развод това да се уреди. Примерно аз имам фирма и изкарвам доста. Купувам апартамент по време на брака. Но с пари на фирмата, така при развод моя принос е по-голям и съответно ще имам по-голям дял или цялото ще е за мен.

При смърт не се гледа принос. Би било абсурдно. То тогава децата пък грам принос нямат… 😀

# 144
  • при късмета
И в брак, човек може да придобие нещо само на негово име, закона го позволява. Стига да докаже, че средствата са лични и другия от този брак подпише декларация.
Принос се гледа при развод. Може още преди развод това да се уреди. Примерно аз имам фирма и изкарвам доста. Купувам апартамент по време на брака. Но с пари на фирмата, така при развод моя принос е по-голям и съответно ще имам по-голям дял или цялото ще е за мен.

При смърт не се гледа принос. Би било абсурдно. То тогава децата пък грам принос нямат… 😀
Това не е вярно. Ако няма изрично условие по сделката частите да не са равни или целия имот да е на единия и мине като обикновенна покупко продажба, то тогава няма значение кой колко принос има, по равно са собственици.

Хубаво е да се дискутират тези неща, защото е видно, че незнанието по тази тема е втрещяващо. А е нещо съвсем елементарно и не е променяно от много, много време. Направо е втерщяващо, как за хората развод и наследяване е едно и също. Това втълпяване сигурно се дължи на свекървите, които са на мнение, че сина като се ожени, край, автоматично жена му взе апартамента и колата на момента. Не знам защо тази нагласа битува у хората, като никога не е било изпълнимо на практика.

# 145
  • Out of the Mix
О, много интересна дискусия би могла да се заформи за "приноса".

Магдена, сигурна ли си, че това са %-тите?
Значи все пак има разлика в дяловете за имоти преди и след брака, а не че съпругът/съпругата, получава 50% от всичко, само защото е подписал и "изчакал" милият/милата да си отиде.
Малко съм груб, но не малко хора живеят с такава нагласа, въпреки че за горе няма ред.
Колата не е важна.

Уточнение: визирам унаследяване, което идва при смърт и законовите разпоредби за подялба с посочения пример.

За приноса - справедливото е просто - всеки дава и получава, каквото е дал.
Не може да искаш апартамент, че дори и половината, за който не си дал стотинка, освен, ако не е твой личен семеен, фамилен, на майка ти, баща ти, оттам дядо ти, баба ти, само защото си подписал.
Но ти искаш, защото "по закон".
Затова трябва да се промени, а подписът да урежда други неща.

Последна редакция: ср, 01 юни 2022, 12:06 от Revoker

# 146
Не може да искаш апартамент, че дори и половината, за който не си дал стотинка, освен, ако не е твой личен семеен, фамилен, на майка ти, баща ти, оттам дядо ти, баба ти, само защото си подписал.

И тук да питам - какво са дали децата, внуците и правнуците, та да наследяват според приноса си?

# 147
  • при късмета

Магдена, сигурна ли си, че това са %-тите?
Значи все пак има разлика в дяловете за имоти преди и след брака, а не че съпругът/съпругата, получава 50% от всичко само защото е подписал и "изчакал милият/милата да си отиде.
Малко съм груб, но не малко хора живеят с такава нагласа, въпреки че за горе няма ред.
Колата не е важна.

Уточнение: визирам унаследяване, което идва при смърт и законовите разпоредби с посочения пример.

И ти сериозно бъркаш делба на СИО при развод и наследяване. Няма разлика в % преди и след брак, ако искаш да кажеш, че някой придобива половината от имот, веднага след подписа, а този имот е от преди брака на другия. Няма такова нещо, той си остава собственост само на другия. Ако се развеждат, той пак ще си остане на другия, а може съпруг/а, който няма да получи нищо от него, такъв ремонт да е направил с лични средства, че все едно го е вдигнал на ново.
При смърт е друго. Пак не се дели 50 на 50, а се гледа цялата наследствена маса от наследодателя, като цяло от 100% и съпруг/а, дели нарвно с дете/ца

# 148
  • Out of the Mix
Да обобщим:

Съпругата получава половината от придобитото по време на брака, и от другата половина равен дял с децата - нейните и от предишни бракове?

От други имоти и активи, преди брака - равен дял с децата?

В какъв смисъл да се окаже накърнена запазената част?
Доколкото знам запазената част никой не може да ти я вземе, каквито и еквилибристики да се правят, освен ако имотът не се продаде, и 1-то дете не си купи друг с парите, ако приемем, че се разпорежда с имота, като със свой, без право на ползване от родителят, направил дарението.
Остава настрана какво биха се договорили наследниците един ден кой какво, но всичко трябва да е нотариално заверено и документирано.

Последна редакция: ср, 01 юни 2022, 12:20 от Revoker

# 149
  • при късмета
Да обобщим:

Съпругата получава половината от придобитото по време на брака, и от другата половина равен дял с децата?

От други имоти и активи, преди брака - равен дял с децата?

В какъв смисъл да се окаже накърнена запазената част?
Доколкото знам запазената част никой не може да ти я вземе, каквито и еквилибристики да се правят, освен ако имотът не се продаде, и 1-то дете не си купи друг с парите.
Остава настрана какво биха се договорили наследниците един ден кой какво, но всичко трябва да е нотариално заверено и документирано.
Да обобщим. Ако говорим за наследство, за стотен път ти се обяснява, че НЯМА половинки. Наследява от общото наравно според броя наследници от първа линия.

Придобито преди и след брака се гледа САМО при развод, не при наследяване. Двете нямат общо помежду си и при двата казуса действат различни правила. Не знам как по-ясно да го обясня

И запазена част може да ти отмъкнат, ако има завещание например, което ощетява някой наследник, другите си го легализират и минат 5 години. Това е срока, в който ощетения може да си търси чрез съда запазената част

Общи условия

Активация на акаунт