За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 31 144
  • 745
  •   1
Отговори
# 585
  • 1st floor
Ами, да питам, защото не съм яла от дете прясно сирене и не помня какво е било тогава. Притесних ме тези шупли, все едно кипи. Simple Smile

# 586
  • Русе
Скрит текст:
Хора, имаме прясно овче сирене. Преди 48 часа ни го донесоха със едра сол върху него. Беше плътно, сега гледам, че от вътре е на големи шупли. Самото сирене не се е раздуло, не мирише и няма лош вкус. Става ли за ядене или да не рискувам? Беше без саламура, на студено е седяло. Мога да приложа снимки малко по-късно, ако има смисъл.

Нищо му няма. Направете си салатка от домати и го започвайте.
Ако е на студено /мазе, изба/ и е затворено, така със солта може да издържи около 2 седмици. После в саламура. На големи шупли е защото повече мая са сложили или не е затискано.

# 587
Леко са прекалили с маята, нищо му няма и според мен. Прясното сирене тръгне ли да се разваля, му личи много. И цвят сменя (по ръбовете започва да става жълто-кафеникаво), и мирис, абе няма опасност да го изядете че то си става гадно. Ако е повечко и няма да го изядете бързо, по-добре му направете саламура и го дръжте в нея. Ако е въпрос на още ден-два само, би трябвало и така да изтрае щом е осолено.

# 588
  • In transit
Привет, имам бутер тесто и търся изпробвани рецепти за лесна закуска. Може сладко или солено
18 лесни и изпробвани многократно рецепти с бутер тесто: https://www.mycookingcreations.com/p/pasta-sfoglia.html

# 589
  • 1st floor
Благодаря! Ще го почнем още довечера! 🙂

# 590
С риск да предизвикам смях ще попитам: трябва ли в тесто с мая, което ще втасва на топло дълго време да се слагат яйца? Няма ли да се развалят като стоят толкова време? Имам такава рецепта за тутманик и взех да се чудя дали правилно сложих яйцето?

# 591
Хм, интересен въпрос. Не се бях замислила. За козунаците никога не съм се замислила, че топлината може да се отрази на яйцата в тестото. Но, ако тестото втасва дълго време на топло има вероятност да превтаса. Може да го сложиш да втасва бавно в хладилника.

# 592
  • в сърцата на децата <3
С риск да предизвикам смях ще попитам: трябва ли в тесто с мая, което ще втасва на топло дълго време да се слагат яйца? Няма ли да се развалят като стоят толкова време? Имам такава рецепта за тутманик и взех да се чудя дали правилно сложих яйцето?
Е колко пък да е дълго? На топло, колкото е навън в момента, ще втаса за мааааксимум час, хайде и нещо. Няма да се развали нищо, спокойно. Преди да ти се развали яйцето ще ти прекипи тестото 😁, гарантирам! Виж ако е намазано нещо с яйце, може да привлече животиняци или да засъхне. Но да се развали за час-два - никакъв шанс.

# 593
Е колко пък да е дълго? На топло, колкото е навън в момента, ще втаса за мааааксимум час, хайде и нещо. Няма да се развали нищо, спокойно. Преди да ти се развали яйцето ще ти прекипи тестото 😁, гарантирам! Виж ако е намазано нещо с яйце, може да привлече животиняци или да засъхне. Но да се развали за час-два - никакъв шанс.

Мерси!
сигурно е глупаво, но го сложих във фурната, а тя беше леко топла, защото преди това правих друго и се замислих по този въпрос....

# 594
  • в сърцата на децата <3
Няма глупав въпрос Simple Smile Само дано не му убиеш дрождите, над 50 градуса спират да си вършат работата и изделието не бухва. Отделно ще стане с дебела кора.

# 595
  • Sofia
..
сигурно е глупаво, но го сложих във фурната, а тя беше леко топла, защото преди това правих друго и се замислих по този въпрос....
Ти хем се притесняваш, че е топло, пък чак в топла фурна си го сложила...
А бавното и непринудено втасване е най-доброто. Каквото е времето бих сложила тестото на възможно най-хладно. Но в никакъв случай не заради яйцата. Нищо им няма на тях, ама съвсем нищо. След час проверяваш.

# 596
  • Точно където трябва
Някоя хитринка при приготвянето на картофени кюфтета, че да не лепнат и да не се разпадат? Става една пихтия, която просто изпържвам ...

# 597
Само идея - вкъщи несполучливите картофени кюфтета стават на огретен Yum

# 598
Опиши как ги правиш.....според мен най-често причината да се разпадат е мачкането на сварените картофи докато все още са топли (това го знам от мама)  Друга причина е ползването на съвсем пресни картофи - това от нета
Никога не са ми се разпадали кюфтетата, но си спазвам тези две правила

# 599
  • Русе
Скрит текст:
Някоя хитринка при приготвянето на картофени кюфтета, че да не лепнат и да не се разпадат? Става една пихтия, която просто изпържвам ...

https://ipeychev9.blogspot.com/2014/03/blog-post_5771.html

Общи условия

Активация на акаунт