Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 14 255
  • 435
  •   5
Отговори
  • Мнения: 8 415
Добре дошли в новата тема  😀
https://m.bg-mamma.com/?topic=1432999.735 старата, ако някой е забравил въпрос че там

# 1
  • Мнения: 714
Утре ще трябва да събирам родата за вечеря по случай празника. За салата съм предвидила ягоди, рукола и сирене, за десерт чийзкейк с горски плодове. Дайте идея какво да е основното, да подхожда и да не е много времеемко,  че съм сама с малко бебе Simple Smile

# 2
  • Мнения: 2 507
Ще правя пиле във airfryier довечера, с какво са го намажа за да не изгори, но да се овкуси?

# 3
  • Sofia
  • Мнения: 19 075
Утре ще трябва да събирам родата за вечеря по случай празника. За салата съм предвидила ягоди, рукола и сирене, за десерт чийзкейк с горски плодове. Дайте идея какво да е основното, да подхожда и да не е много времеемко,  че съм сама с малко бебе Simple Smile
Всичко би си вървяло с такъв тип салата и десерт. Дай насоки за основното, да не стреляме напосоки и да кажеш после ама това не, онова не и така...   Например месо/морски дарове ядете ли и всякакво/и т.н. ...

# 4
  • Мнения: 714
Всеядни сме Simple Smile реших да е свинско с глазирани картофи и моркови, съвети как да го направя, така че да не стане сухо месото?

# 5
  • Sofia
  • Мнения: 19 075
Всеядни сме Simple Smile реших да е свинско с глазирани картофи и моркови, съвети как да го направя, така че да не стане сухо месото?
Какво е свинското?

# 6
  • в сърцата на децата <3
  • Мнения: 2 346
Ще правя пиле във airfryier довечера, с какво са го намажа за да не изгори, но да се овкуси?
Аз ползвам Лидлската подправка за пиле. Не изгаря и овкусява много добре.

# 7
  • Мнения: 714
Всеядни сме Simple Smile реших да е свинско с глазирани картофи и моркови, съвети как да го направя, така че да не стане сухо месото?
Какво е свинското?
Още не съм го купила. Мислех за контрафиле или бут с кост.

# 8
  • Sofia
  • Мнения: 19 075
Всеядни сме Simple Smile реших да е свинско с глазирани картофи и моркови, съвети как да го направя, така че да не стане сухо месото?
Какво е свинското?
Още не съм го купила. Мислех за контрафиле или бут с кост.
Контра филе не е моето место, не го харесвам.  
Бута трябва да готвиш на слаб огън и дълго, защото е мускул. Надупчваш с нож и намазваш с  подправки  (например розмарин, мащерка или и двете, чесън, мед, сол и п-р-черен, червен п-р и зехтин, а може и соев сос - проготвяш паста) - поставяш в тава, покриваш с капак или алуминиево фолио и слагаш в загрята на 200градуса фурна и след половин час намаляш на 160 и го забравяш за 2-3 часа. Накрая откриваш за 10-15мин. за цвят.  Предвид топлото време, може да го оставиш нощес на 100градуса.  
Течността в тавата е само соковете от месото, не слагам вода.

# 9
  • In transit
  • Мнения: 8 752
Всеядни сме Simple Smile реших да е свинско с глазирани картофи и моркови, съвети как да го направя, така че да не стане сухо месото?
Какво е свинското?
Още не съм го купила. Мислех за контрафиле или бут с кост.
Ако се спреш на контрафиле, мога да ти предложа следните рецепти:
Свински карета по арбанашки

Контрафиле в мляко

Контрафиле в бира

Карета в сос от сирена

Котлети с кост на фурна

Пепи, благодаря за темата. Flowers Hibiscus

# 10
  • Мнения: 5 376
Gebura, едно предложение от мен.
Пържоли (врат, бут или филе) овкусяваш с черен пипер, сол, чесън на прах, малко соев сос и няколко капки лимонов сок. Можеш да ги оставиш да се мариноват няколко часа или пък за една нощ, но може и веднага да ги готвиш. Запечатваш ги на тиган с малко масло и малко олио за няколко минути, колкото да хванат лек загар и ги прехвърляш в тавичка. Слагаш ги в загрята на 180-200 С фурна. Докато се пекат, в тигана слагаш нарязани на филийки гъби и ги запържваш. Накрая ги подправяш със сол, черен пипер и чесън на прах или 1-2 скилидки минати през преса. Поръсваш ги с 1-2 лъжици брашно и наливаш 50-60 гр бял вермут, мартини или вино. Доливаш 3-4 чаши вода, разбъркваш, за да няма бучици и клопваш за няколко минути. Пържолите през това време трябва да са готови, изливаш соса върху тях и запичаш за още десетина минутки.

Последна редакция: вт, 31 май 2022, 20:35 от 2в1

# 11
  • Мнения: 6 571
За мен подобно ястие става най-лесно с пилешки пържоли от бут. Изпичат се бързо, хващат хубав загар, сочни са. Най-често мариновам предварително.

# 12
  • Мнения: 714
Всеядни сме Simple Smile реших да е свинско с глазирани картофи и моркови, съвети как да го направя, така че да не стане сухо месото?
Какво е свинското?
Още не съм го купила. Мислех за контрафиле или бут с кост.
Контра филе не е моето место, не го харесвам.  
Бута трябва да готвиш на слаб огън и дълго, защото е мускул. Надупчваш с нож и намазваш с  подправки  (например розмарин, мащерка или и двете, чесън, мед, сол и п-р-черен, червен п-р и зехтин, а може и соев сос - проготвяш паста) - поставяш в тава, покриваш с капак или алуминиево фолио и слагаш в загрята на 200градуса фурна и след половин час намаляш на 160 и го забравяш за 2-3 часа. Накрая откриваш за 10-15мин. за цвят.  Предвид топлото време, може да го оставиш нощес на 100градуса.  
Течността в тавата е само соковете от месото, не слагам вода.



Благодаря много, последно питане Blush.  Искам да добавя печени пресни картофи за гарнитура, при този вариант да ги сложа час преди да е готово месото в тавата или да си ги опека отделно? В магазина нямаха хубав бут и взех врат, предполагам пак ще стане.

И извън темата за свинското- в гърция съм яла много вкусна салата поръсена с кадаиф. Салатата беше със зеленолистни и сезонни плодове. Идеи как да го приготвя?

# 13
  • Габрово
  • Мнения: 6 726
Аз бих сложила картофите отделно, поне аз предпочитам да не става всичко еднакво овкусено а да има контраст. А пък после винаги може върху тях от сосчето на печеното месо. За гости дори и естетично така ми е по-добре.
Лично мнение, разбира се, други пък предпочитат да се овкусят и картофите. Но на мен тогава ми е като манджа - тип яхния, а не като гарнитура.

# 14
  • Русе
  • Мнения: 4 176
Скрит текст:
................................................................................

И извън темата за свинското- в гърция съм яла много вкусна салата поръсена с кадаиф. Салатата беше със зеленолистни и сезонни плодове. Идеи как да го приготвя?

Рецептата е на гръцки. С гугъл преводача се разбира. Там има и видеоклип за приготвяне на салатата.


https://www.zinapost.gr/well-being/cooking/prasini-salata-me-saltsa-fraoulas/

Общи условия

Активация на акаунт