За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 31 115
  • 745
  •   1
Отговори
# 660
Здравейте, на тези от вас, които използват силиконови форми или тави за печене, прави ли ви впечатление, че печивата придобиват странен вкус, независимо дали са сладки, или солени?
Не, не съм забелязала никаква разлика, ползвам метални, силиконови и керамични съдове, правя едни и същи хлябове и кексове и сменям формата за разнообразие, не за друго, вкусът си е същия ¯\_(ツ)_/¯ Нооооо, както се каза има шанс твоят силикон да привнася допълнителен вкус ако не е качествен, а и самият съд има значение за степента на печене и най-вече формирането на коричката, което е химичен процес и от там може да придаде допълнителна разлика във вкуса. Това обаче не е заради самия силикон, а заради неща като топлопроводимост, които важат за всякакъв вид съдове.

# 661
  • Sofia
...  Крем карамел правя в купи от неръждаема стомана. Може би става и в керамични, но тях пък ги ползвам за крем брюле. ...
Разбира се че става. Стават за каквото искаш да печеш...

# 662
Ох ... Цъкам си по известията за новите публикации, без много-много да гледам коя е темата. Отварям на този пост и решавам, че съм в някоя тема, където обсъждат пластичната хиругия:
Едно време ми беше много мерак за силиконови форми, но отдавна ги зарязах, точно заради промяната във вкуса.
После гледах известно време с недоумение следващите постове, докато разбера какво става ...

# 663
Моя приятелка правеше кюфтета във форми за мъфини.
Имам една силиконова форма за кекс. В нея не ми харесва това, че се раздува настрани и вместо да бухне нагоре, кексът се разлива на ширина. Ако държа да пека в нея, я слагам в метална форма със същата големина, така че да не може да се разширява настрани.

# 664
Може ли идея как да направя заливка за мусака с 1 яйце?
Ходих вече до магазина,а баш яйцата забравих,ако изляза в тая жега пак,няма да успея да се върна. Joy

# 665
  • Sofia
Аз винаги с едно я правя 😁
Яйце,кисело мляко с малко сода,сол и брашно,до гъстота на боза .
Или с прясно мляко и в брашното малко бакпулвер.

# 666
  • София
Не че съм показател, но винаги с 1 яйце я правя, на една кофичка кисело мляко. Аз обичам да проникне към манджата, защото придава хубав вкус, но ако иска, човек може да си я сгъсти с брашно колкото обича.

# 667
Благодаря!
Аз я правя с повече яйца и малко кисело мляко.
Отделно,че днес по изключение ще правя по-голямо количество и за това се зачудих.
Ще сложа повече кисело мляко.
Мерси много.

Последна редакция: сб, 23 юли 2022, 12:27 от Анонимен

# 668
Имам от сладкарската извара на Лидл и се чудя какво да забъркам. Ще ми се да е някаква лека тортичка, тип парфе или чийзкейк. Не искам обаче бисквитен блат като че ли. Може да е с плодове - боровинки и праскови имам в изобилие в момента.

# 669
  • софия
ако имаш някакво твърдо сирене, по-добре е от брашно. Аз даже поняког и яйцето пропускам. Малко кисело мляко с кашкавал примерно.

# 670
  • Sofia
Имам от сладкарската извара на Лидл и се чудя какво да забъркам. Ще ми се да е някаква лека тортичка, тип парфе или чийзкейк. Не искам обаче бисквитен блат като че ли. Може да е с плодове - боровинки и праскови имам в изобилие в момента.
Само сладкарската извара за между блатове, мисля не става, не е достатъчно плътна. Но става за торта в чаша например.  Или да ѝ добавиш нещо за плътност за торта - маскарпоне; рикота; крема сирене...
Ако не искаш бисквити, остават бишкоти или баш блат.

# 671
Само сладкарската извара за между блатове, мисля не става, не е достатъчно плътна. Но става за торта в чаша например.  Или да ѝ добавиш нещо за плътност за торта - маскарпоне; рикота; крема сирене...
Ако не искаш бисквити, остават бишкоти или баш блат.
За бишкоти не се бях сетила. Иначе към изварата ми е ясно, че трябва да има нещо - ще ходя да пазарувам като реша какво ще правя. Но на изварата й изтича срокът на годност и трябва бързо да употребя целия килограм.
Предложете ми някакъв блат, който да не е плътен кексов, а в същото време да стои стабилен за торта.

# 672

Имате ли идея защо се слага този лед върху тестото за пица?

# 673
Да ви питам, видях, че съм купила сирене халуми, беше се забутало в хладилника. Какво мога да направя с него, помня, че имаше някакво специфично приложение?

# 674
Завивала съм пандишпанено руло с плънка от смес тази извара с бита сметана и там пудра захар на вкус и може и ванилия. Боровинки също може да сложиш вътре, свежо ще стане, моето беше с мармалад. Но няма как да вкараш цялата кофа извара в това де, май по 200 грама сметана и извара ми бяха за цялото руло, блатът в голямата тава на фурната.
Идеята за нещо в чаши/купички като че ли по-добре ще дойде в такъв случай.
Иначе аз такава извара слагам по някоя лъжица и като правя чеснов сос, става много кремообразен (не обичам да му слагам майонеза както е в някои рецепти). Ако обичате у вас и правите такъв, една част можеш и по този начин да употребиш.

Общи условия

Активация на акаунт