Страсти – градините в София, кампания 2022/2023 - тема 1

• 40 909
  • 739
  •   1
Отговори
# 285
....е защо не преминава така и кандидатстването. Ама хайде де, благодарение на вас хванах последния влак, да не се оплаквам Simple Smile
И аз не знаех, че се анулират кандидатурите всяка година. Видях по случайност преди класирането. Дано да имате късмет на междинните.
Errine, мерси за отговора.

# 286
На каква възраст най-рано си пуснахте децата на ясла?
Моля мамите с опит в кандидатстването да споделят, дали дете, което вече е прието през системата за СДЯ или ДГ, по-лесно го "изтегля" същата отново? (В случай, че детето се "върти" в нея за прием в желана СДЯ/ДГ)
Знае ли се до кога ще важи това с точката от СДЯ?

# 287
  • Sofia
Моля мамите с опит в кандидатстването да споделят, дали дете, което вече е прието през системата за СДЯ или ДГ, по-лесно го "изтегля" същата отново? (В случай, че детето се "върти" в нея за прием в желана СДЯ/ДГ)
Баткото - на 1г и 7 месеца. Сега малката сигурно ще я пусна на 1г и 5-6 месеца.

Нещо не разбирам казуса.
Става въпрос за дете, което е прието и записано в ДГ с яслени групи (бивше ОДЗ) или за дете, което е просто класирано, но не е записано в съответната градина и пак кандидатства в същата?
Това са два различни случая.

Ако детето е прието в яслените групи на дадена ДГ, то не кандидатства наново, а продължава автоматично в първа градинска група.

Ако детето е класирано в определена ДГ, но не е записано и кандидатства пак в същата ДГ, то тогава няма никаква гаранция, че ще се класира пак. Ако има повече точки от другите деца, може да се класира. Ако има точки колкото и другите деца, отива на томбола заедно с всички деца с еднакъв брой точки (не е с предимство, че вече е било класирано в дадената ДГ).

Последна редакция: чт, 13 окт 2022, 09:19 от Brin de muguet

# 288
Баткото - на 1г и 7 месеца. Сега малката сигурно ще я пусна на 1г и 5-6 месеца.

Нещо не разбирам казуса.
Става въпрос за дете, което е прието и записано в ДГ с яслени групи (бивше ОДЗ) или за дете, което е просто класирано, но не е записано в съответната градина и пак кандидатства в същата?
Това са два различни случая.

Ако детето е прието в яслените групи на дадена ДГ, то не кандидатства наново, а продължава автоматично в първа градинска група.

Ако детето е класирано в определена ДГ, но не е записано и кандидатства пак в същата ДГ, то тогава няма никаква гаранция, че ще се класира пак. Ако има повече точки от другите деца, може да се класира. Ако има точки колкото и другите деца, отива на томбола заедно с всички деца с еднакъв брой точки (не е с предимство, че вече е било класирано в дадената ДГ).
Става въпрос за класирано и записано дете. В последствие ще кандидатства наново за по-желана ДГ и, ако евентуално е прието ще бъде записано там.
Попитах така, защото четейки от месец май оставам с впечатлението, че след като веднъж са били приети и записани, впоследствие системата ги "тегли" по-лесно, а други дечица, макар и със стандартните 13 т не стигат до класация.

# 289
  • СОФИЯ
Няма такова нещо. Случайният номер няма нищо общо с това дали дете е било класирано или не. Нито колко пъти се е случвало.

# 290
Това е някакъв виц, не знам кой ви го е казал, но не е наясно със системата.

# 291
Приятелка, която е бременна с второ сподели, че иска да кръсти детето с начална буква от азбуката, защото първите номера имали повече шанс на томболата за градина Joy
Та митове и легенди всякакви върлуват.

# 292
  • София
Приятелка, която е бременна с второ сподели, че иска да кръсти детето с начална буква от азбуката, защото първите номера имали повече шанс на томболата за градина Joy
Та митове и легенди всякакви върлуват.
Кажете ѝ, че не работи това - моето е с А, а на всички томболи беше с най-голям номер, все последно или предпоследно. Като получих заветния имейл реших, че нещо са се объркали 😆

# 293
Някой получил ли е уведомление и/или обезщетение за неприето ясленче?

# 294
Някой получил ли е уведомление и/или обезщетение за неприето ясленче?
За район Витоша има качен списък в сайта на общината.

Имате ли представа досега колко често са се изплащали сумите от компенсациите за неприети деца в детски ясли и градини?

# 295
За ясленчетата компенсации има за първи път.
Днес бях в общината и говорих със служителка, за да проверя дали сме одобрени, тъй като нямам никакъв отговор. Тя каза, че данните са подадени към министерството и чакат одобрение и плащане към тях, за да преведат парите и те. Каза, че опитът ѝ с компенсациите за детските градини е забавяне от 2-3 месеца на плащанията. Но няма как да гарантира за нищо.
Потърсете служител във вашата община и вижте дали сте одобрени и преценете дали да подавате документи всеки месец.

# 296
  • Sofia
Привет, група! Имам следния въпрос - трябва ли да се носи медицинска бележка ако детето е взето от градина с температура? Не питам как се процедира в конкретна градина, а дали има установен правилник?
Вчера си взех детето с 37,2. Не съм ходила на лекар и той вече не вдига температура. Трябва ли да ходя до личния лекар, за да даде бележка, че детето е здраво и могат ли да ми го върнат от ясла като го заведа?
Благодаря!

# 297
Привет, група! Имам следния въпрос - трябва ли да се носи медицинска бележка ако детето е взето от градина с температура? Не питам как се процедира в конкретна градина, а дали има установен правилник?
Вчера си взех детето с 37,2. Не съм ходила на лекар и той вече не вдига температура. Трябва ли да ходя до личния лекар, за да даде бележка, че детето е здраво и могат ли да ми го върнат от ясла като го заведа?
Благодаря!

Щом е било с температура, при нас задължително искат бележка

# 298
  • Sofia
Това какво искат го знам, аз питам на какво имат право.

# 299
  • СОФИЯ
Погледнете в Наредбата за здравните изисквания към детските градини. Сега нямам време да ровя. Последните години имаше някакво обсъждане, и Ангел Кунчев участваше в него, но не знам дали са приели бележката от ЛЛ за клинично здраво дете да се замени с декларация от родител. Не помня.

Общи условия

Активация на акаунт