Страсти – градините в София, кампания 2022/2023 - тема 1

• 40 134
  • 739
  •   1
Отговори
# 555
  • Sofia
Мен единствено ме притеснява това, че хората решили така или иначе да си запишат детето в частно ДЗ, явно имат финансовите средства. И ми звучи малко като да изкярят от ситуацията.
Докато реално кандидатстващите и неприети, кандидатстват за държавно ДЗ, защото не могат да си позволят частно.
И аз плащам данъци и предпочитам тези пари да отиват при реално нуждаещите се.
Но такава е системата и явно хората се възползват.

# 556
Ама кои са тези реално нуждаещи се, при положение, че таксата е над 1000лв на места и тази помощ дори 1/2 от тази такса не покрива. То в този случай всеки е реално нуждаещ се... Пък тези дето можели да си позволят частна ясла, със сигурност плащат доста по-големи данъци и осигуровки, като имат същото това право на компенсация, колкото тези, които плащат много по-малко.

# 557
Според мен пък е точно обратното. Така ще се отсеят доста деца, чиито родители са склонни да плащат за частна градина, а с компенсация съвсем. И ще има повече места за деца, чиито родители наистина не могат да си я позволят.

# 558
  • София
Много отдавна се каня да питам нещо и много моля да не бъда нападана, просто търся обяснение за себе си.
Защо родителите на породени деца имат по-голяма привилегия, от тези, чиито деца са с по-голяма разлика? С две ръце съм "за" за абсолютно всички други критерии, които носят допълнителни точки - многодетни семейства, дечица с ТЕЛК и т.н, но не разбирам защо деца с 1 г и 10 м разлика имат повече предимства от деца с 2 г и 5 м разлика например. И двете ми деца имаха късмета да са приети в държавни ДГ, така че на никого за нищо не завиждам, но се опитвам да намеря логиката.

# 559
Това съвсем не е така също, поне не за всички. Аз, например, пътувам с градски транспорт и ако градината не ми е удобна, просто няма как да си взема децата до 6:30, че даже и до 7ч. Кандидатстваме само за близката градина, като частна имаме на ъгъла - близката обявява изкл. малко бройки, ясно ми е, че няма как да се случи, но опитваме. Тотото вечно е за 1-2 места и 40 чакащи, нещо такова. Можем да си позволим частна, дотолкова, че да не се лишаваме от друго, хора със съвсем нормални доходи, не са ни излишни пари. Просто чисто организационно по друг начин няма как да се случи.
Това с породените и аз не го разбирам. Дали са 2 или 3 г. разлика, какво е значението? Все не е в училище детето. Моето голямото има късмет, малкото не, но ако и голямото нямаше не си представям с две деца на частна.

# 560
А ако се кандидатства за три ясли /то моето е набор 2021, януари/ и доколкото разбирам трябва да се падне втора яслена група сега, та подавам три ясли и ако не сме приети, общината ни предлага други така ли? Ако са далече и не ни е удобно и откажем, няма и компенсация.

# 561
  • Sofia
Ама кои са тези реално нуждаещи се...
Ето го примера :
Аз, например, пътувам с градски транспорт и ако градината не ми е удобна, просто няма как да си взема децата до 6:30, че даже и до 7ч. Кандидатстваме само за близката градина, като частна имаме на ъгъла - близката обявява изкл. малко бройки, ясно ми е, че няма как да се случи, но опитваме. Тотото вечно е за 1-2 места и 40 чакащи, нещо такова. Можем да си позволим частна, дотолкова, че да не се лишаваме от друго, хора със съвсем нормални доходи, не са ни излишни пари. Просто чисто организационно по друг начин няма как да се случи.
...
Моето голямото има късмет, малкото не, но ако и голямото нямаше не си представям с две деца на частна.
По принцип тази компенсация е замислена да помогне на хора, които са искали детето да бъде прието, а не за такива, които НЕ искат детето им да бъде прието и ще го запишат при всички случаи на частна. Идеята е именно "компенсация", защото държавата не е успяла да уреди място на детето. В случая изглежда така все едно няма добра воля от страна на родителите.
Не знам, има нещо криворазбрано в цялата схема. Мен не ме засяга, всеки е свободен да прави каквото иска. Просто споделям как ми изглежда отстрани.

Според мен породените просто са ги приравнили с близнаците, защото става въпрос за много малки деца - и дали ще имаш две деца на 2г или едно на 1г и едно на 3г, няма кой знае каква разлика.

# 562
Компенсацията е за липса на места. Липса на места в близката градина очевидно има. Дали ще го пратя в края на квартала или в Казичене, за мен е все тая, и двете опции не са ми вариант.

# 563
На мен пък нито една от "близките" ясли не ми е удобна и наистина близка, също, така че със сигурност няма как да се съглася да е в нея и не виждам защо да не получа компенсация, понеже съм оглеждала и частни и съм си харесала частна такава...

# 564
  • София
Много отдавна се каня да питам нещо и много моля да не бъда нападана, просто търся обяснение за себе си.
Защо родителите на породени деца имат по-голяма привилегия, от тези, чиито деца са с по-голяма разлика? С две ръце съм "за" за абсолютно всички други критерии, които носят допълнителни точки - многодетни семейства, дечица с ТЕЛК и т.н, но не разбирам защо деца с 1 г и 10 м разлика имат повече предимства от деца с 2 г и 5 м разлика например. И двете ми деца имаха късмета да са приети в държавни ДГ, така че на никого за нищо не завиждам, но се опитвам да намеря логиката.
Според мен има някаква логика в тази точка в няколко направления:
- майките на породени обикновено сливат майчинствата (т.е. не се връщат на работа между двете майчинства) и на практика с болнични и 2 или 3 поредни майчинства, жената остава извън пазара на труда 4-5-6 години, деквалифицира се, и ако не се помогне малко, така че тези породени деца да влязат в ясла/градина, а майката да се върне на пазара на труда, то семейството ще се окаже с един трайно безработен родител, стоящ и гледащ вкъщи две неприети деца, което не е добре за икономиката (двете породени деца, ако не бъдат приети, ще генерират на семейството едни много сериозни месечни разходи за частни ясли и още разходи поради многото разболявания през първите години след постъпването в детско заведение и тези разходи е много вероятно да принудят майката да остане вкъщи да ги гледа след като ѝ приключат майчинствата; при децата с по-голяма разлика, ако трябва да дадеш само едно дете на частна ясла, тъй като по-голямото вече е ученик или пък е във фазата на задължителното предучилищно образование и все някъде е записано - я в училище, я в градина, то една такса за частна ясла е по-поносима за семействата от две такса).
-много често майките с породени си ги гледат вкъщи и двете заедно, с което спестяват част от наплива към ясли и градини - в един момент обаче, когато майката трябва да се върне на работа, породените нямат братче/сестриче в градина, което да им даде допълнителна точка, каквато би била ситуацията при деца с по-голяма разлика, когато майката между майчинствата се е върнала на работа и е дала голямото дете в ясла/градина. Това поставя тези деца в по-кофти ситуация и семействата са наказани, защото майката е имала възможност да гледа и двете и не се е бутала да кандидатства по-отрано с голямото и само да пази място, без реално да посещава (за да не носи вируси на малкото).

# 565
Защо майките, които сливат майчинства и са по 3-4 години вкъщи, да излизат от пазара на труда? Мястото им в работата се пази 🤔

И друго - нали ако едното дете е прието в градина, въпреки че имат, да кажем 3-4 години разлика с малкото дете, то второто получава +1 точка за същата градина ?

# 566
  • Sofia
И друго - нали ако едното дете е прието в градина, въпреки че имат, да кажем 3-4 години разлика с малкото дете, то второто получава +1 точка за същата градина ?
Не може. Системата не го позволява. Ползва се само едното предимство - или породени или брат/сестра в ДЗ.

# 567
Не може. Системата не го позволява. Ползва се само едното предимство - или породени или брат/сестра в ДЗ.
Точно това питам - ако децата са с 3-4г разлика, нали се взимаше още 1 точка?
Ако са с 3 - 4г разлика, няма как да са породени.

# 568
  • София
Защо майките, които сливат майчинства и са по 3-4 години вкъщи, да излизат от пазара на труда? Мястото им в работата се пази 🤔

След приключване на майчинството с второто породено дете, ако децата не са приети в ясла/градина, семейството ще е изправено пред два варианта - (1) майката се връща на работа (връща се на пазара на труда), плащат две такси в частни детски заведения, плащат детегледачка или след изчерпване на лимита на платените болнични за годината, майката гледа болните деца, седейки вкъщи в неплатен болничен - ако бащата или двамата родители съвместно изкарват достатъчно пари, този вариант е ОК; (2) майката остава вкъщи да гледа децата, ползва още около година възможните платени и неплатени отпуски, след което децата продължават да не са приети (ако я няма обсъжданата точка за породени), а работодателят ѝ прекратява договора, защото тя не му върши работа, само му генерира разходи. Не знам какво разбирате под "мястото се пази", но някаква закрила от уволнение имат майките на малки деца само до навършване на 3-годишна възраст на детето и тази закрила касае няколко основания за прекратяване на трудовия договор, при които работодателят трябва да поиска предварително разрешение на Инспекцията по труда, за да прекрати договора. Но след като жената е ползвала полагаемите се платени отпуски и неплатен отпуск за гледане на дете и няма деца под 3-годишна възраст, тя няма как да топа топката до безкрайност - трябва или да се върне на работа (което може икономически да не ѝ е възможно/изгодно - примерно взима заплата 1000 лв., а трябва да плаща 2000 за частна ясла и градина) или да напусне/да се разбере с работодателя да я съкрати, за да ползва по-голяма борса. Според мен идеята на точката за породени е точно тази - да не се допуска майките на две малки деца да останат трайно извън пазара на труда, защото икономически не им е възможно да плащат частни детски заведения едновременно за двете си деца.

Семействата с 2 деца с разлика над 2 години получават допълнителна точка за едното дете единствено за яслата или градината, в която е по-голямото дете, ако двете деца ще се застъпят, т.е. ще ходят заедно в едно и също детско заведение. Докато всяко от породените деца получава по една допълнителна точка за всички детски заведения, в които кандидатства (като не могат да се ползват едновременно допълнителната точка за породени и допълнителната точка за братче/сестриче в същото детско заведение).

# 569
  • София
Влязох за да ви информирам за друго. По електронна поща ни уведомиха, че на 28.03 от 14 ч. ще има заседание на РГ за прием. От СНБМ сме на мнение, че това е нарушение на срокове от новата наредба и новата заповед за РГ на кмета.

Това е писмото, което от СНБМ изпратихме във връзка с обявеното заседание на РГ за прием.
Цитат
На 21.03.2023 г. по електронна поща сме уведомени за заседание на 28.03.2023 г. от 14 часа, на работната група, определена със Заповед № СОА23-РД91-124/17.03.2023 г. на Кмета на Столична община. Такова заседание и разглеждане на заявления по чл. 22 от Наредбата е нарушение както на самата наредба, така и на издадената заповед на кмета на Столична община.
Съгласно чл. 21 от Наредбата След приключване на класиранията, извършвани през месеците май и юни за съответната учебна година се приемат деца в следните случаи: …
В Заповед № СОА23-РД91-124/17.03.2023 г. на кмета на Столична община изрично е записано След приключване на класиранията, извършвани през месеците май 2023 г. и юни 2023 г. за съответната учебна година, да разглежда подадените заявления по чл. 22 от Наредбата
Уведомявате ни, че ще се проведе заседание на работната група, която да разгледа подадените заявления по чл. 22 от същата Наредба и вземе решение за прием на деца в общинските образователни институции.
Установяваме предложение за вземане на решения при нарушаване на срокове, определени както в подзаконов нормативен акт, така и в заповед на кмета на Столична община. Обръщаме внимание, че заявленията по чл. 22 от наредбата също следва да са постъпили след приемане на съответните разпоредби. Наредбата няма обратно действие, ex tunc. Обратна сила нормативен акт може да има само по изключение и то предвидено с изрична разпоредба.
На сайта https://kg.sofia.bg/ не намираме обобщена информация за брой групи в общинските СДЯ, ДГ и подготвителните групи в общинските училища. Информирахте ни, че към момента ИСОДЗ не разполага с техническа възможност за визуализиране на информацията, поради което отново моля тя да ни бъде предоставена. Дирекция "Образование" със сигурност разполага с нея, свързана е с новосъздадения чл. 23 от Наредбата. Считаме че тази информация следва да е общодостъпна в обобщен вид, а не да се налагат изчисления отделно за всяка СДЯ, ДГ и училище и последващо събиране и обработка.

Общи условия

Активация на акаунт