Страсти – градините в София, кампания 2022/2023 - тема 1

• 40 160
  • 739
  •   1
Отговори
# 540
Хората в по-голямата част искат детето им да бъде прието, но искат да е в удобна градина, а не на другия край на квартала (при нас например няма и удобен транспорт, не е вариант човек да ходи пеша 3км в едната посока всяка сутрин).

# 541
Целта е да се компенсират разходите на родителите, чикто деца не са приети, поради липса на места., а не за този, който търси дофинансиране от държавния бюджет, с цел детето му да посещава частна градина или да си наема бавачки.

# 542
А как се проверява целта на родителите Grinning

Иначе ако приемат детето в удобна държавна градина догодина, сигурно ще я запиша, но предпочитам да не я приемат и да я запиша в удобна частна и да получавам компенсация. Записаните в държавна градина пак ще получават повече финансиране от бюджета, но поне няма да сме тотално капо и отново в позиция на финансиращи и нищо не получаващи обратно.

# 543
Здравейте, някой има ли актуални впечатления от 127 ДГ Слънце в Стрелбище?
Интересува ме по- конкретно яслената група, тъй като ни предстои кандидатстване. Как протича адаптацията на децата? Виждам, че често извеждат децата, но като че ли само по- големите от градинските групи Wink
Ще съм благодарна да получа всякаква информация Simple Smile

# 544
  • sofia
Интересувам се от приема в 175 детска градина Слънчеви лъчи - колко са яслените групи и ако се водим в район Студентски, имаме ли шанс там (тя е в съседен район)? Точките отново ли ще са 3 по местоживеене?
По район иначе ни се пада 69 ясла в Студентски, въпреки че ни е доста по-далече към момента, но май шансът там е по-голям заради повечето яслени групи (доколкото съм запозната).

# 545
  • София
Ако детето е прието и посещава държавна ясла (детска градина с яслени групи), но искам да го преместя в друга градина (през септември трябва да бъде 1-ва градинска група), какъв е редът? Кандидатствам за желаната градина през системата или подавам молба на място?

# 546
През системата. Другият вариант е да намерите дете от другата градина (също първва група), с което да си размените местата, но той е по-сложен и рядко се случва общо взето.

# 547
Проблемът в кандидатстващите само за парите е че заради тях набъбва бройката деца и изведнъж от 10:1 шансът за прием става 20:1 ( примерно). И аз не съм особено очарована от тази нова схема, защото наистина има хора, за които държавната дг е единственият вариант.

# 548
Проблемът в кандидатстващите само за парите е че заради тях набъбва бройката деца и изведнъж от 10:1 шансът за прием става 20:1 ( примерно). И аз не съм особено очарована от тази нова схема, защото наистина има хора, за които държавната дг е единственият вариант.
И къде е проблемът, след като това място така или иначе няма да бъде заето? В нашата община шансът да приемат детето е съвсем минимален, така или иначе ние сме капарирали частна ясла и с или без компенсации ще го запишем там. Не виждам къде е проблемът и с компенсациите, на които всички, плащащи не малки данъци и осигуровки, имаме право да получаваме.

Последна редакция: ср, 22 мар 2023, 13:54 от Rimmona

# 549
И къде е проблемът, след като това място така или иначе няма да бъде заето?
Матечатическа загадка за следобедното кафе 😉

Иначе няма проблем с компенсациите, просто са поредната не особено ефективна мярка, очевидно, вместо да се дадат тези пари за строеж на нови градини.

# 550
И с кое е неефективна, че ще отидат парите за частна ясла/градина ли? Laughing
Сякаш тези големи пари някоя майка си ги взима и си ги слага в джоба...
Като имате предложения за строежи на градини, вместо за компенсации, напишете, че я отказвате и я дарявате за строжи на детски градини, вместо спам във форума.

# 551
  • СОФИЯ
Нещо темата избива в странна посока, даряване на неполучени компенсации и пр.

Влязох за да ви информирам за друго. По електронна поща ни уведомиха, че на 28.03 от 14 ч. ще има заседание на РГ за прием. От СНБМ сме на мнение, че това е нарушение на срокове от новата наредба и новата заповед за РГ на кмета.

# 552
Нещо темата избива в странна посока, даряване на неполучени компенсации и пр.

Влязох за да ви информирам за друго. По електронна поща ни уведомиха, че на 28.03 от 14 ч. ще има заседание на РГ за прием. От СНБМ сме на мнение, че това е нарушение на срокове от новата наредба и новата заповед за РГ на кмета.

И аз съм на мнение, че е нарушение. Тези от СО започнаха да се гаврят яко. Сега се сетили да заседават.... явно има доста, които трябва да уредят по втория начин!

# 553
Чакайте, чакайте. Как така набъбва? Приетите, но незаписани деца не получават компенсация. Хората, които не искат да ги приемат си "махат" точки или измислят друго, за да не попадат в шанса за класиране. Тоест не биха пречили на никого, поне на мен не ми пречат, а втора година ще кандидатствам. За едни може да е неефективна мярка, но аз се нуждая от място и за мен е ефективна, частната градина е 1000 лв., така че си е помощ за нашето семейство.

# 554

Пак не виждам проблем, при положение, че хората, които кандидатстват само и единствено заради компенсациите правят така, че да нямат пълен набор от точки. И в такъв случай, никаква бройка не набъбва Wink

Общи условия

Активация на акаунт