Страсти – градините в София, кампания 2022/2023 - тема 1

• 40 170
  • 739
  •   1
Отговори
# 525
  • Sofia
Здравейте. Детето ми е набор 2021, от септември мислим да тръгва на ДГ. Но ситуацията е сложна. С баща му нямаме брак. Аз се водя с адрес в малък град Х, а баща му от една година се води в София. Първо - къде имаме право да кандидатстваме ? В София можем ми и бащата ли подава документи? Или е само по адрес на детето и майката - тоест в моя град ? Също така в колко ДГ се кандидатства? Честно казано аз не държа да е непременно в държавна, и дори да не ни приемат,мисля,че можем да получаваме компенсация и да тръгне на частна,нали така?
Това ,че нямаме брак и бащата е само от година в Сф ме обърква, защото не съм хич наясно за точките. Моля дайте ми съвет къде да кандидатстваме , също така кога се кандидатства?
За кандидатстване за 1-ва, 2-ра ясла и 1-ва градинска (набор 2022, 2021, 2020) се гледа адрес и уседналост на родител (вие избирате кой от двамата). Вече за кандидатстване за 2-ра, 3-та и 4-та градинска група се гледа адрес и уседналост на детето.
Бракът няма отношение към кандидатстването.
Можете да кандидатствате в колкото ДЗ искате. За първо желание се дават 3т, за второ желание - 2т, за трето желание - 1т. За всяко следващо желание не се дават точки.

За уседналост 3г и повече се дават 5т, за уседналост между 1г и 3г - се дават 4т, и за уседналост до 1г се дават 3т.
Свободните места ги обявяват на 27-ми март, заключват системата на 11-ти май и класирането е на 12-май ( с тръгване от 15-ти септември).

Наредбата :
https://sofia.obshtini.bg/doc/5247734

Последна редакция: вт, 21 мар 2023, 11:48 от Brin de muguet

# 526
  • СОФИЯ
https://sofia.obshtini.bg/doc/4507655 по отношение на адреса чл. 18, т. 1 и 2
https://kg.sofia.bg/#/calendar календар на дейностите за датите

Често ще се задават тези въпроси, но в момента не автора, а само модератор може да добави тази иф на първа страница в темата.

# 527
Здравейте, синът ми е набор 2020 год. Миналата година на голямото класиране бе приет в СДЯ, като реално посещава от 18.10.2022 год. Към датата на идущото класиране ще е посещавал повече от шест месеца в рамките на годината. Кога трябва да се начисли точката с главно Т в профила му?

# 528
Когато пуснат местата за първа градинска група. Със сигурност ще се начисли.

# 529
А компенсацията за неприети деца колко е и всеки месец ли е?

# 530
На този етап 413 лв., заявление се подава всеки месец. Изплащанията са по-бавни, след 2-3 месеца средно.

# 531
А трябва ли тази помощ да отива за частна ДГ? Доказваш ли къде отиват парите,защото мисля и за вариант да плащаме на жена почасово. Но тогава ще ни се полага ли помощта? Или самия факт,че не е приет, е достатъчен , и на кой плащаш да гледа детето ,не ги интересува?

# 532
  • София
А колко е трудно да се прочете едно Постановление съдържащо цели 12 члена.

# 533
Да ме изтрият, но не знам защо в темата се задават въпроси как детето да не бъде прието?!
Държавата, срещу която толкова се оплакваме, реши да даде помощ на родители, чийто деца не са приети и ще им е трудно да работят.
Сега вече се търсят начини как да не бъде прието, за да се взимат пари и да се гледат от бавачки или частни занимални.
Като имате възможност не се бъркайте в класирането на хора, които имат нужда.
И за мен ще е трудно да работя, защото знам как се боледува и колко се посещава яслата, а и след това-в ДГ.
Всеки решава за себе си и семейството, но дай да видим как да заобиколим закона, за да вземем нещо, не е целта на помощта.

Последна редакция: ср, 22 мар 2023, 00:16 от CasaDelSol

# 534
В момента съм безработна, но има шанс да зачочна април месец работа, преди класирането май, ще имам ли право да променя критерия за трудова заетост и да ми се отразят +2т.? Не ми стана ясно

# 535
  • Sofia
До 11-ти май можете да променяте критерии и кандидатури (в общо линии всякакви модификации в профила Ви).

# 536
До 11-ти май можете да променяте критерии и кандидатури (в общо линии всякакви модификации в профила Ви).

Благодаря!

# 537
Да ме изтрият, но не знам защо в темата се задават въпроси как детето да не бъде прието?!
Държавата, срещу която толкова се оплакваме, реши да даде помощ на родители, чийто деца не са приети и ще им е трудно да работят.
Сега вече се търсят начини как да не бъде прието, за да се взимат пари и да се гледат от бавачки или частни занимални.
Като имате възможност не се бъркайте в класирането на хора, които имат нужда.
И за мен ще е трудно да работя, защото знам как се боледува и колко се посещава яслата, а и след това-в ДГ.
Всеки решава за себе си и семейството, но дай да видим как да заобиколим закона, за да вземем нещо, не е целта на помощта.
Останалата част няма да я коментирам, но в случая не сте права, защото ако някой иска детето му да не бъде прието, как това точно пречи на класирането за държавна градина? Според моята проста логика, това е едно допълнително място за дете, което да бъде прието.
Иначе примери много. Най-тривиалният - дете, което вече посещава частна, родителите са доволни, детето е щастливо и обгрижвано, има медицински филтър, в група са по десетина деца. Респективно не искат да го местят в държавна. Защо да не търсят такъв вариант?

# 538
Именно, на никой не пречи едно неприето в държавна ясла дете, а само ще има още едно свободно място за желаещите, не виждам каква ви е логиката, понеже очевидно въпросът е повдигнат по повод моето питане по-рано в темата.

# 539
Нито пък въпросното неприето дете ще вземе компенсацията на някое друго. Компенсации има за всички, които покриват критериите. Изобщо не виждам къде е драмата и възмущението.

Общи условия

Активация на акаунт