Страсти – градините в София, кампания 2022/2023 - тема 1

• 40 879
  • 739
  •   1
Отговори
# 510
  • СОФИЯ
Мисля че ще процедират като с 5годишните до сега. Ако детето не е прието на класиранията, родител/настойник подава заявление до дирекция Образование. В това заявление е добре да се посочат в низходящ ред желаните ДГ. Гледат по ред и ще го приемат в първата възможна, с оглед брой деца в група.

# 511
Еха, супер звучи това.

# 512
  • София
Това би трябвало да е възможно и за 6 годишните, нали?

# 513
  • София
Това би трябвало да е възможно и за 6 годишните, нали?
За 6-годишните почти във всички райони на София има по много свободни места. Кандидатствайте през системата на предстоящите класирания - освобождават се и в градините бройки за 6-годишни (от деца, тръгващи в първи клас по-рано, или от деца, избрали общинско/частно училище за последна подготвителна група), има свободни места и по училищата. Идеята на приема със заявления към Столична община е да се осигури прием на децата, подлежащи на задължителна предучилищна, когато в районите им няма никакви свободни места за съответния набор, а не при 50 свободни места в района, които не са желани от родителите, детето да се набута като извънредна бройка в удобната и желана от родителите градина.

# 514
Здравейте. Кога трябва да поглеждаме  за кандидатстване за детска градина 2023/2024 година 1 ва група.

# 515
  • Sofia
Здравейте. Кога трябва да поглеждаме  за кандидатстване за детска градина 2023/2024 година 1 ва група.
Свободните места ще ги обявят на 27-ми март.

# 516
Свободните места ще ги обявят на 27-ми март.
Много благодаря.

# 517
Здравейте, ние сме с близнаци родени февруари 21г.  Ще кандидатстваме за първи път. Имам няколко въпроса и моля за съдействие.
 Ако кандидатстваме за  самостоятелна ясла, ще ни бъде ли по— сложно да ги приемат в детска градина? Притеснявам се да не се окажем неприети след това.
Добра стратегия ли е да посоча различни ясли за двете деца? Не намерих информация дали ако приемат едното дете и другото влиза автоматично.

# 518
Здравейте, ние сме с близнаци родени февруари 21г.  Ще кандидатстваме за първи път. Имам няколко въпроса и моля за съдействие.
 Ако кандидатстваме за  самостоятелна ясла, ще ни бъде ли по— сложно да ги приемат в детска градина? Притеснявам се да не се окажем неприети след това.
Добра стратегия ли е да посоча различни ясли за двете деца? Не намерих информация дали ако приемат едното дете и другото влиза автоматично.
Децата са близнаци и няма как да ги разделят .Не е редно

# 519
Детето ми е набор 2021г. и искаме да го запишем на частна ясла, като евентуално взимаме компенсация за неприети деца. В нашия район почти сигурно няма да има места, обаче възможно ли е след 27-ми март да направя промяна, като дам адреса на бащата, а не моя, за да получим по-малко на брой точки и да е още по-сигурно, че няма да бъде прието?

# 520
  • sofia
Здравейте,
Предстои ни кандидатстване за яслена група. Понеже децата ми са с голяма разлика и нямам спомен - към момента на кандидатстването трябва ли да съм се върнала на работа, за да получим точките? Приемът е за семптември и докато не съм сигурна, че детето е прието, не бих се върнала официално на работа.

# 521
  • Sofia
По време на кандидатстването и класирането трябва да сте назначена на трудов договор/да сте самоосигуряващо се лице/в отпуск по майчинство.

Реалното връщане на работа се случва след като детето тръгне в ДЗ, т.е. от 15-ти септември нататък. Е, можете и сега да се върнете на работа, ако искате, стига да има кой да Ви гледа детето.

# 522
Детето ми е набор 2021г. и искаме да го запишем на частна ясла, като евентуално взимаме компенсация за неприети деца. В нашия район почти сигурно няма да има места, обаче възможно ли е след 27-ми март да направя промяна, като дам адреса на бащата, а не моя, за да получим по-малко на брой точки и да е още по-сигурно, че няма да бъде прието?
И още един въпрос - задължително ли поне три ясли да се наредят или е достатъчно само една и когато не е прието в нея, се счита за неприето на класирането?

Последна редакция: пн, 20 мар 2023, 12:07 от Rimmona

# 523
Rimonna, и аз се интересувам от същите неща.

# 524
Здравейте. Детето ми е набор 2021, от септември мислим да тръгва на ДГ. Но ситуацията е сложна. С баща му нямаме брак. Аз се водя с адрес в малък град Х, а баща му от една година се води в София. Първо - къде имаме право да кандидатстваме ? В София можем ми и бащата ли подава документи? Или е само по адрес на детето и майката - тоест в моя град ? Също така в колко ДГ се кандидатства? Честно казано аз не държа да е непременно в държавна, и дори да не ни приемат,мисля,че можем да получаваме компенсация и да тръгне на частна,нали така?
Това ,че нямаме брак и бащата е само от година в Сф ме обърква, защото не съм хич наясно за точките. Моля дайте ми съвет къде да кандидатстваме , също така кога се кандидатства?

Общи условия

Активация на акаунт