Страсти – градините в София, кампания 2022/2023 - тема 1

• 40 929
  • 739
  •   1
Отговори
# 255
  • СОФИЯ
Не вярвах че го има в нормативната уредба, но намерих
НАРЕДБА № 2 от 07.03.2013 г. за здравословно хранене на децата на възраст от 0 до 3 години в детските заведения и детските кухни

Чл. 19.  (1) Приемът на течности в обектите по чл. 2, т. 1 се осигурява чрез предлагане на следните води и напитки:
 1. питейна вода, бутилирани натурални минерални води със съдържание на флуориди до 1,5 мг/л, изворни и трапезни води;

2. прясно приготвени сокове от плодове и зеленчуци;

3. мляко, млечни и млечно-кисели напитки (плодови млека, айрян) в съответствие с изискванията на наредбата;

4. плодов чай, несъдържащ кофеин;

5. боза с натурални подсладители, без консерванти, при деца над 1-годишна възраст.

(2) Вода се предлага редовно, през целия ден.

# 256
Имам въпрос, след като детето е прието и посещава 1ва група в дадена детска градина, може ли да участва на класирания за други градини в района? Това значи ли, че би загубило мястото си или то се пази до евентуално записване в друга градина?

# 257
  • София
Имам въпрос, след като детето е прието и посещава 1ва група в дадена детска градина, може ли да участва на класирания за други градини в района? Това значи ли, че би загубило мястото си или то се пази до евентуално записване в друга градина?
Може да участва на други класирания - и за градини в района му, и за градини извън района му. Не си губи мястото заради участие в клсирания. Ако бъде прието в нова градина, първо се записва в новата, после се отписва от старата градина.

# 258
Обаче ако е прието по първо желание губите една точка и реално няма шанс за друга градина.

# 259
Дори и на голямото класиране ли?

# 260
  • София
Точката се губи само за годината, в която е използвана. Голямото класиране вече е в следващата година и детето участва в него с пълния си набор от точки.

# 261
При приемане на детето в СДЯ, но то няма все още навършена 1 г ( и съответно всички ваксини, според възрастта) как се процедира? Тръгва без необходимите ваксини или го отлага с бележки педиатъра?
До колко отсъствия по домашни причини може да натрупа дете в СДЯ? Те за дадената календарна година ли са?

# 262
За ваксините трябва да има всички за възрастта, иначе не могат да го приемат. Вече не знам дали на тази база може да го отложите. Иначе, когато започне да посещава и дойде време за ваксина, слагате я и носите бележка в градината.
При постъпване в ясла може да отложите два месеца, т.е. до 15 ноември, след това по лични причини 30 работни дни

# 263
За ваксините трябва да има всички за възрастта, иначе не могат да го приемат. Вече не знам дали на тази база може да го отложите. Иначе, когато започне да посещава и дойде време за ваксина, слагате я и носите бележка в градината.
При постъпване в ясла може да отложите два месеца, т.е. до 15 ноември, след това по лични причини 30 работни дни

Благодаря

# 264
Здравейте, със сигурност ли на класирането за първа градинска група през май 2023 г. ще се дава 1 точка на деца, които сега посещават СДЯ? Благодаря!

# 265
  • СОФИЯ
https://www.sofia.bg/documents/20182/17429386/2022-10-03-%D0%9E% … 94a9-10ee7f28f26f според обобщената справка ще остане.

# 266
Ако детето не е готово и адаптирано за тръгване на ясла, което го констатира личният му лекар, как се процедира?
В хипотезата, че са изтекли 60 кал. дни (които по закон се полагат за отлагане за ясла).

# 267
Здравейте, извинявам се, че нахлувам така с въпрос, но току що за по случайност разбирам, че май съм пропуснала нещо при кандидатстването тази година.... Според вас веднъж след като си се регистрирал и системата за прием в ДГ в София, всяка година ли трябва да подновяваш тази регистрация (ако не са те приели първата година?

Миналата година кандидатствахме в системата дъщеря ми (3г.) за пръв път. Не я приеха. Тогава четох подробно наредбата и никъде не пише, че кандидатурата трябва да се подновява... Пише само, че има такава възможност. Сега влизам случайно в профила си и ми пише, че за тази учебна година съм нямала активни кандидатури... А аз си чакам да ми кажат приети ли сме и реших, че не се обаждат, защото не е имало места. Сега ще лудна, ако заради мен не е приета Sad

# 268
Кандидатурите се рестартират с обявяването на свободните места през съответната година. Т.е следва да са изтрити, каквито и да са били през миналата.
Ваша отговорност е да влезете и да ги обновите и да наредите желанията. Пише го и в календара, и във Въпроси и отговори.

От време на време се появяват единични места в някои градини, ако има отписани деца. Има и текущи класирания. Трябва да следите календара и да си подреждате кандидатурите своевременно. Съжалявам, че така се е получило, но така работи системата.

# 269
  • Sofia
Регистрацията в системата (създаването на профил) се прави веднъж. Но кандидатурите трябва да си ги подновявате всяка година.

Общи условия

Активация на акаунт