Страсти – градините в София, кампания 2022/2023 - тема 1

• 40 935
  • 739
  •   1
Отговори
# 240
В градините никъде не ползват вилици. До четвърта група си ядат само с лъжици. От съображения за безопасност. Но факт е, че децата първо се научават да боцкат с вилица парченца храна, защото е по-лесно. С лъжицата е трудно, обикновено дълго време въртят лъжицата и изсипват храната. Много по-трудно е да овладеят лъжицата. Но ще се научат. И да, яслата и градината са институции, но такива именно с цел обучение на деца, така че няма какво да се обясняват. Пускайте покрай ушите подобни коментари,на всички ги казват.
На мен първия ден като го взех от градината, госпожата ме пита дали можел сам да се храни, защото настоявал тя да му дава в устата. Толкова смешно ми стана Joy детето поне от една година вече си яде самО, а първия ден просто е пробвал границите на допустимо поведение. Като педагог тя би трябвало да е наясно с това. Повече нищо не са ми казвали. Sunglasses после питам синковеца "ти защо си искал в устата да ти дават" "ами така исках.. да съм специален Joy

# 241
Имате нереалистични очаквания, дами. В множество от яслите вода на децата се дава рядко. Сещайте се защо. Много по - лесно е да се изисква от вас научаването на нещото Х, защото няма 2 жени са тръгнат да учат 20 по единично как да се хранят с лъжица, как да пият от чаша и т.н. И да има такива места, което не отричам, те са рядкост.
Яслата няма възпитателна цел, те осигуряват грижи. Може да прочетете повече в законовите актове.
Моето дете беше в една от най - известните ясли - с реноме, с име, с претенции за изключителна грижа, дори с педагог и накрая тайно им пуснаха Маша и Мечока от лаптоп. Няма 10м., няма 2г. - всички сядаха и гледаха. И това много преди да се извади онзи безумен документ как може да се гледа незнамсиколко там минути седмично.
Тъпо е да се правят коментари за неумения за толкова малки деца, да. Но мога да ви успокоя, че има и по - абсурдни желания от страна на персонала, например, първа градинска група са си бършат дупетата сами без помощ. И наистина се случва на някои места!

# 242
С последните промени мисля, че това отпадна май (не съм сигурна), но по времето на сина ми в яслите бяха медицински сестри, не педагози. Имаше една педагожка, която минаваше за по час-два през двете яслени групи, но основната грижа е от медици ски сестри. Сега аз от нашата ясла и градина съм доволна като цяло, но съм натрупала доста впечатления от мои приятелки и познати по площадките, с които децата са ни на една възраст горе-долу, но в различни ясли/градини. Като цяло и при нас също беше така, сестрите не са учителки и бих казала им липсва подход за работа с деца. Голяма част от тях си се държат така, както биха се държали в някоя болница или поликлиника с пациентите, то това им е вкоренено просто. Не са учителки и си личи. Докато има изискване персонала да е медицински в яслите, ще е така. В градината още с първа градинска има осезаема разлика в подхода, госпожите, поне нашите са търпеливи и по-заинтересовани да правят нещо с децата наистина. Имам предвид игри, нещо за учене и т.н., не дейности по пбслужването на детето. Също имат и подход как да реагират при скарване и т.н. Не мога да не отбележа, че си личи разликата с медицинските сестри. Разбира се, всичко е и дивидуално и до човек. Зависи от възрастта до известна степен. Колкото по-възрастни, толкова по-сприхави, нервите не им издържат, по-остарели разбирания и т.н. Имаше период, в който търсех детегледачка да ми помага, когато детето е болно и впечатленията са ми същите, по-възрастните дами са като цяло по-изнервени, не намират път как да общуват с детето. Това е като пбонщение на база лични впечатления и такива на мои близки.

# 243
За самата грижа във въпросната детска ясла мога да напиша много, но не е тема на разговора сега.
Истината е, че наистина моето дете специално, научи адски много там, беше обгрижвано, обичано, прегръщано, обучавано.
Всяка седмица имаха различни тематични обучителни занимания по програма и така до края на учебната година, но се случваха и много абсурдни неща. Персоналът не беше само от медицински сестри, защото все пак беше частна, но лицензирана, и по закон следва да имат такова лице, но в държавните ясли е точно така. В детските градини с яслени групи обаче, мисля че е различно.
Във всеки случай, моето дете толкова много боледуваше, че може би 70% от годината го изкара вкъщи, а останалото в яслата. Laughing Това е общо взето стандартния случай.

# 244
Детето ми за първи път посещава градина сега в 1ва група, супер социално същество, не се е метнала на мен Grinning . Това, което забелязвам обаче е същото освирепяла за вода и храна се прибира и една такава нетипично вяла и уморена, никога не съм я виждала. Добре наливат им от чешмата хубаво ама изобщо наливат ли им наистина Cry не можело да се вкарва вода отвън що за идеотщина. За храната не се учудвам, и аз имам лоши спомени от градинската храна, но поне от вода да не ги лишават.....

# 245
Голямата ми дъщеря много харесваше градинската храна.  Не ѝ харесваше следобедната закуска и затова винаги беше гладна, тъй като тези филии или коренчета според нея бяха гадни. И като се има предвид, че обядът е към 11.30, пропуска следобедна закуска аз като я взема е готова и мен да ме яде. Така, че винаги ѝ носех нещо за хапване. Сега на малката също нося и си го хапва, но още не мога да преценя там дали яде.

# 246
  • Седмото небе
Нереалистични очаквания, я чакайте малко!?!
Нереалистично е да очаквам на детето ми да се дава вода в някакви прилични количества, ама вие сериозно ли? Не говоря да ги наливат, че да пишкат твърде много и да се занимават да ги слагат на гърне или да сменят памперси... Ама и да е толкова малко, че детето видимо да страда от това, не съм съгласна. Вярно, че е новости, адаптация, но са се случва нещо в ущърб на детето няма да позволя, пък дори и в държавна градина с яслени групи. Ако пък си плащах още повече за това в частно заведение с реноме и тн, пък съвсем нямаше да го позволя. За мен това е нереалистична непримиримост-хем да цакаш, хем да си прецакан, всъщност по-лошо-детето ти...

И като цяло мисля да отнеса въпроса с водата първо до персонала в групата, ако няма променя после нагоре. Днес сутринта забелязах, че една от майките с които говорих, че детенцето и също е от дехидратираните го изпраща с не разливна чашка, а е на 2,5 г. Хубаво де, ама те като му я вземат и то няма достъп до нея, когато прецени че е жадно? Ох май се стига до задънена улица, не зная... И не че е успокоително, но явно не е само при нас така...

# 247
Сериозно, да.
Никой не твърди, че е правилно, това е реалността.

# 248
  • Седмото небе
И дай като е реалност да не правим дори и никакви опити това да се промени?!? И децата да продължават да не са Ок? Е аз не съм съгласна и ще пробвам нещо да се случи...
Моето дете по принцип пие/ше много вода, къде от чаша с помощ от мен, къде от обикновено или неразливно шише, когато сме у дома или навън. Сега само като я взема едни 250-300 мл ги е смукнала само с поглед, както се казва. Последните 3 дни беше у дома да лекуваме разни дребни неща и всичко беше Ок, и с вода, и с ходенето голяма нужда. Но миналия петък като я взех и се заговорих с госпожата, което я изпраща последните дни стана ясно, че тя там последната седмица не ходи по голяма нужда, необичайно спи по много малко, събужда се и се държи за коремчето като се напъва силно, вика “Ного ох, ного ох” и в петък късно вечерта след такова истерично напъване, не подействала максимална доза разхлабващ сироп, се наложи правене на мини клизма. После детето се успокои, пи водичка, пи мляко и всичко беше наред през уикенда и до днес сутринта... След два дни пак на ясла ще видим този уикенд какво ме очаква...

# 249
Ми направете опит. С писане по форумите не става. Ще се наложи да Ви вляза в тона. Къде някой е написал да не правите нищо? Очаквате медицински сестри в ясла да учат и възпитават бебета.
Имате генерално неразбиране за "услугата", която се предоставя в детските ясли в България.
Детето е очевидно стресирано, дори да му се дава вода може да не иска да пие. Адаптацията не се случва за 3 дни, особено като до онзи ден е било с майка си.

# 250
  • СОФИЯ
Да не дават достатъчно вода на децата звучи абсурдно. Да не говорим че е опасно за живота и здравето на всеки човек, не само дете. Направо ми звучи невероятно. За кои ДЗ става въпрос? Аз бих разговаряла с други родители на деца от групата, дали и те имат същите наблюдения. Също бих разговаряла с персонала и ако няма резултат с директора. Ако въпросът не се реши, официално през виртуалното деловодство на СО до дирекциите Здравеопазване и Образование, поне проверка на случая да се инициира. СДЯ са към Здравеопазване.

Ако детето не иска да пие вода или да се храни, от ДЗ са длъжни да уведомят родителя. И то не само по отношение на храна и вода.

# 251
  • Седмото небе
Мама Саня, благодаря за насоките. Надявам се да не стигаме чак до там, но все пак вече знам какъв е реда, ако няма промяна. И да, други родители от групата също имат подобни наблюдения въпреки, че дечицата им посещават яслата по-късно от моето, което започна още на 15 септември и от тогава остава всеки ден по цял ден. Общо взето наблюденията ми и отзивите на персонала са, че адаптацията и върви повече от добре, но ето че все пак проблем има. То това да е само, че има къде по-големи драми, но със сигурност няма да оставя нещата така.
И да продължа влизането в тона... Не съм казала, че нищо няма да направя и ще пиша само във форума, както се вижда за разлика от вас, която ми отворихте очите и ми казахте щото аз не виждам каква е реалността, имам желание и ще направя РЕАЛНО опит нещо да се промени. Форума е място за споделяне на мнения и мисля, че всеки е свободен да го прави. Никой няма полза от назидателен тон, размахване на пръст и получаване на непоискани съвети!

# 252
  • София
децата си имат и режим.
помня че закусваха, вода, после по гърнетата.
поговорете все пак с персонала,  може да намерите решение.
по принцип се надяват децата по-бързо да стават самостоятелни и малко са досадни с това не може, онова не може.
в първа група ги искат всичко да могат сами.

# 253
  • СОФИЯ
Кое ДЗ е все пак? Може и на ЛС. Ако и други родители констатират същия проблем, предприемете действия заедно. Само не подхождайте емоционално, независимо дали в разговор или писмено.

Скрит текст:
Наистина ми звучи невероятно. И доживотно лишените от свобода получават вода и храна. Прибори и съдове ползват също.

# 254
  • Седмото небе
Пиша на ЛС Hands V
О да, аз затова изчаквам да видя и тази седмица как ще са нещата след като уикенда и до вчера беше вкъщи. Да видим след дай боже два дни на ясла и уикенд как ще е.
То че им дават вода, сигурно им дават, но явно е крайно малко... И явно не само за моето дете... А за храната нищо не съм казала, явно просто интервала от обяда в 12 до леката СЗ, идва голям и затова така се случва. А за вилиците съм наясно, с лъжица също ще се научи, но и тя по принцип не харесва особено много кашавите към течни неща, с изключение на вода и мляко. Може би от там идва неприязънта и към лъжицата. Това е ясно, че ще отмине... Но от другаде тръгва проблема и последните коментари около него...

Общи условия

Активация на акаунт