Страсти – градините в София, кампания 2022/2023 - тема 1

• 40 936
  • 739
  •   1
Отговори
# 225
Доста е грозно да говориш на някой родител как едва ли не детето му е изостанало. И то се говори назидателно, да те хване срам и да ти стане неудобно, че ги притесняваш с това, че си завел отрочето си.
Благодаря за отговорите, явно навсякъде е така, сега съм малко по-спокойна. Така се бях ядосала по-рано, че чак вдигнах кръвното.

# 226
Моето може, ама избирателно го прави също на 3 г и 3 м. В яслата го учеха активно, и при някой се обличаше, при други не. Вкъщи също е избирателно, може ама не винаги се съгласява.

# 227
Още в яслата започнаха да го учат с тази идея. На 2г. 10м. е, съблича, събува и обува. Да си обуе панталон може, блузи и якета - не.
Иначе пред мен също направиха коментар на една майка как детето й не можело да се облича само. И звучи смехотворно да го коментираш малко след 15 септември, при положение, че до скоро децата в яслата са третирани като бебета, а сега изведнъж се очаква едва ли не да се справят с всички дейности без помощ.

# 228
В яслата на моето дете, което няма две казаха, че не може да си задържа вниманието за 15 минути. Погледнах ги изумена и даже не коментирах - от едното ухо в другото.

# 229
Евче, ами това е нивото на персонала, тренирай непукизъм, че имате още 4 години, за такова нещо не си струва кръвното Wink

# 230
Здравейте, детето ми беше прието в градина, която е доста далече от вкъщи и на неудобно за семейството място. Записахме го, но все още не е започнало да посещава. Сега виждам, че има места в по-близка градина. Искам да кандидатстваме за нея и да го преместя, но забелязах, че точките ни са 12, а не 13. Трябва да го отпиша ли, за да има 13 точки?

# 231
Pvm - да, трябва да е отписано от първо желание, за да си ги вземете обратно. Имайте предвид, че е риск и може да останете без градина съвсем. А вече нямате право на компенсация по наредбата.

# 232
И моето(3г. 3 м)не се облича само, дори не се опитва Sweat но пък учителките са мн мили и засега само с любезен тон ми го декларират. Правим усилия дано започне, с всичко друго е самостоятелна.

# 233
  • Седмото небе
Едни се оплакват от едно-други от друго. На мен в първа яслена група, която моето дете на 1,8 г посещава от 15.09 досега ми се “оплакваха” по два повода вече. Първото, което ми повтарят почти ежедневно е как не може, все още не се е и явно не иска да се научи за момента да държи лъжица и да се храни с нея!!! Но пък с ръце сама си ядяла всичко без проблем, вкъщи яде също така сама, но неща които си боцка със заоблена детска вилица, а там такива не давали, всичко само с лъжица. Е тя и у дома, когато е нещо за лъжица отказва да яде, ако не я храня аз... Иначе взима и само размята манджи тук и там.
А второто оплакване беше “Моля ви се, обяснете и някак си, че няма нужда да плаче с всяко дете, което се разстрои! Тук а някой заплаче и тя тича при него, отива и почва и тя да мрънка, да подсмърча там!” Е проявява солидарност, съчувствие, емпатия детето ми... Как да и обясня според тях да не го прави?
За Неможенето да пие много добре сама вода от чашка веднъж споменаха и не се повтори, после уж била свикнала... И явно не им се занимава много да ги учат или нарочно ли не им дават често да пият, а те не може много добре още да си казва кое как кога и се прави, и познайте какъв беше резултата. За три дни миналата седмица супер запек и жестока дехидратация. Уикенда борих това плюс възпалени очи, с леко прокихане и прокашляне като бонус.
Ако и тая седмица забележа, че нещата с пиенето на водата отиват в същата посока ще помоля да и занеса една чаша с накрайник и разтворен електролит в нея, поне това да и дават. Иначе за съвсем малките в групата на година и 2-3-4 месец проблем за обикновено шише с биберон не правят, биба за смучене също може. Ама моята на 1,8 г била вече голяма и трябвало да може повече неща, да е по-самостоятелна...

# 234
За мен е разбираемо в ясла с повече деца да не им се дава да боравят с вилици. Детски или не. Няма как до всяко дете да стои жена и да събюдава дали няма по невнимание да направят някоя беля. Също е нормално да може да пие от чаша, с или по - малко помощ. Дори в яслите за деца над 1.5г. има базови изисквания за умения. Там, където не успяват да се справят съвсем добре, персоналът им помага.
Не очаквайте да ги "научат", полагайте усилия и у дома. Ще бъде по - лесно и за двете страни. От 15 до сега са минали сумарно 3 седмици. Не съм съгласна също да се сравняват разрешените пособия за деца на 1.2-3г. и тези на почти 2. Фината моторика и уменията са им коренно различни. Не искам да прозвучи като заяждане, даже тъкмо напротив. Съвет е. Насърчавайте повече тези неща, за да е по - лесна адаптацията. За дечицата и без това е твърде стресова промяната на обстановката и новите изисквания към тях за самостоятелност.

# 235
От опит с първото ми дете и сега с явление мога да Ви кажа, че абсолютно винаги и на абсолютно всеки родител се казва нещо негативно и, че има проблем с детето. Защо за общо пет години с голямата и сега с малката не чух едно позитивно нещо за някое дете. Моето се храни само, пие вода само, обаче не задържа внимание 15 минути, ако погледнете в дебелите книги ще видите, че за дете под две вниманието с една играчка трябва да е 5-6 минути, вкъщи тя се занимава сама и по половин час - заиграва се, но намират какво да кажат. Така, че от наблюденията ми в тези заведения искат деца, които вече да са научени, да седят на столче и безропотно да изпълняват всичко, което му се каже.
Забравих да кажа, че на една майка, която за първи път го води на ясла ѝ казаха, че много е плакало и тя трябва да му обясни, че то идва в институция и така не може. Детето дори се облича само плюс всички останали навици, но като за първи ден плаче.

# 236
  • Седмото небе
Изобщо не съм имала предвид подобно нещо и съм наясно какво и защо не се дава на толкова малко деца. Това с вилицата беше просто сравнение, за това, че може едно, а не може друго. И съм съгласна за изискванията, но дали могат да ги покриват всички? В съседна група има бебе на 10 месеца, дали и то може всичко? То е ясно че трябва време и да се научат и с наша, и с тяхна помощ на много неща... И да определено съм на мнението, че точно в яслата децата трябва да се научат и от другите, и от персонала, защото мисля че И това им е работата, на доста неща. Не е като да са само събрани да им мине времето с 20 деца.
Аз друго имах предвид, че дудненето всеки ден за едно и също не е никак приятно. И 2000 пъти да ми го повторят ще е все едно, правя каквото мога и все някога тя ще може и това, и друго. Но заради това, че все още пие с помощ от обикновена чаша и явно заради пиенето на по съвсем малко вода детето за няколко дни да се дехидратира сериозно и запече, не е никак ок. Вчера случайно на блузка площадка се събрахме 4 майки от групата и други две още споделиха, че и при техните дечица забелязват сериозно дехидратиране. Периодично сухи памперси и наситено жълта урина плюс брутална жажда във времето извън яслата. Ами явно не си внушавам аз...
Но нищо де, аз просто споделих , то веднага се появи някой компетен да размаха пръст...

# 237
Аз също смятам, че особено пък в яслата задачата да ги учат до голяма степен е на учителките в детската градина. Въобще не е място да се оплакват. Важен е разбира се и подходът вкъщи, например като гледам майка ми как я гледа като й я оставя, до ден днешен се опитва да й тика храна в устата, за което съм супер много против и съм се борила едва ли не от началото на захранването да е самостоятелна, колкото и да се маца и цапа и поне в тва отношение сме доста добре. С обличането сме назад и знам че е моя грешка, но пък детето е схватливо и виждам напредък.

# 238
На нас ни е четвърти ден в първа градинска, детето реве постоянно, включително и вкъщи, не иска да ходи. Днес съм решила да си я взема на обяд, явно стреса и е в повече и да не я мъча.
Относно дехидратацията, вчера установих, че урината на детето е много тъмна, което говори, че не е пила. Попитах я пие ли вода, каза, че не, защото в понеделник се поляла и е много лошо дете...
Като я взема е като звяр, търси вода, храна, все едно цял ден нищо не е слагала в уста.

# 239
Моите 1 и 2 от малки са злояди и в градините нямаше кой да се занимава с тях да ги моли да ядат техните манджи и вечер като ги взимах бяха като освирепели... вода, храна... голямо наваксване.
Възмутена съм от тези учителки, за които споменавате и огромните им изисквания към деца в яслена възраст. Все пак е минало много малко време, нека дадат някакъв толеранс, да споменат какво трябва да се постигне в тази група и лека-полека всички да работят през годината за това. Няма как да изискваш още в началото всичко от дете, което за първи път посещава такава институция и за първи път се отделя от мама. Следващият път като ви правят подобни коментари, ги попитайте учтиво какви подходи биха ви препоръчали за научаването на навик Х и т.н., а не само да констатират наличието на проблем.

Общи условия

Активация на акаунт