Страсти – градините в София, кампания 2022/2023 - тема 1

• 40 940
  • 739
  •   1
Отговори
# 210
И двете ми деца имат два картона. Единият е вкъщи и него го попълва регулярно ЛЛ. Вторият на голямата е в училище, а на малката в яслата.

# 211
Да, всичко това сме предали. Въпросът ми беше дали ЗПК е равносилна на профилактичния преглед или този профилактичен преглед е нещо допълнително. Реално погледнато ми изглежда като същото нещо.
При постъпване в ДГ ви трябва
Приложение 5 и 6 - или ЗПК с вписани ваксини, данни за детето, ръст, тегло, хронични заболявания ако има, алергии и тн.
Изследнията - кръв, урина, ако, проба със стъклото. Носят се с печат на лабораторията.
Една бележка от ЛЛ три дни преди датата на тръгването, че детето е здраво, няма контакти със заразно болни и не е опаразитено /демек няма въшки/.
Личния картон на детето няма нищо общо, не се изисква. Данните от него се съдържат в ЗПК /прил 5и6/

# 212
В детската градина искат празен картон (евентуално заверен от личния лекар,не помня), този с ваксините си е при вас,не в градината. Дава се един при постъпване,ползва се през всичките години,в които детето посещава.Като се отпишете,ви го връщат. Може да се ползва същия и в следващата градина.

# 213
ЗПК означава Здравно-профилактична карта и се издава на база профилактичен преглед, т.е.ако имате ЗПК - ви е направен преглед и имате и него.

# 214
Да, ЗПК се издава на база на профилактичен преглед. На децата след 1 г. им се полага профилактичен преглед, ако не са болни първо май беше на 6 м, а после веднъж годишно.

# 215
Здравейте! Имам въпрос относно т.нар. скрининг, понеже от градината питат дали искаме да направим такъв с нашето дете на 3г.
Правили ли сте го, като цяло правят ли го повечето родители, стресово ли е за детето? Аз не виждам нужда (но без да съм специалист), защото детето си се развива добре, даже ми се струва, че напред върви, но казват, че било препоръчително да се направи този скрининг, просто за да сме сигурни, че всичко е наред.

# 216
Това е стандартно изследване под игрова форма с картинки, играчки, рисуване и тн. Децата изобщо не разбират какво се случва.
Аз съм логопед и правя логопедичен скрининг, децата го приемат като игра. Психологическия е подобно, но с други маркери.

# 217
Здравейте,
От детската ни искат шише за вода.
Вие как ги надписвате?
В смисъл, ако две деца имат еднакъв термос или чаша.

# 218
Слагам лепенка с името и подновявам периодично, защото при миене пада. Използвам от готовите етикетчета за цени ( май така ги водят), купени от книжарница. Става  и с хартиено тиксо, ако нямате друго под ръка.

# 219
  • София
Вие как ги надписвате?
С перманентен маркер.

# 220
Вие как ги надписвате?
С перманентен маркер.
[/quote
На пластмасова чаша с капак или на шише минерална вода от магазина с перманентен маркер, малко ме е страх да не попие?
Етикетите не остават ли лепило?
Малките етикетчета за цени не са ли трудно забележими?
За големите за тетеадки е ясно, че трудно се мият?!?

# 221
Момичета, на колко години децата ви почнаха да се обличат сами? Моята дъщеря е на 3.3, тръгна на градина вчера, днес госпожата ме посрещна на скандал, как трябвало да я учим да се облича сама, всички деца се обличали, само моето не можело. Confused
Току що разбирам, че имам бавно развиващо се дете. Тя ходи сама до тоалетната, бърше се сама , мие си и ръцете, но все още и е ужасно трудно да се облича и съблича, особено блузи.

# 222
Споко. В първа група никое не може изцяло да се преоблече самО, а някои даже и обувките не могат да си обуят. Винаги им се помага. Моето също не може. Лелката му вдигала гащите след като пиша. Госпожата нещо преувеличава.

# 223
Споко, това е редовната песен на персонала, винаги само вашето дете не може да се облича, това го казват на всеки.

# 224
Моето започнахме да го учим постепенно лятото преди 1 група и то точно заради подобни разкази. Реално обаче едва сега на 4г успява изцяло само да се обслужва.

Общи условия

Активация на акаунт