Разчитане на резултати от медицински изследвания - тема 6

• 65 524
  • 891
  •   1
Отговори
# 195
  • София
Много благодаря!Значи и въпреки, че са в референтните граници, ще трябва една консултация с ендокринолог.

# 196
Много благодаря!Значи и въпреки, че са в референтните граници, ще трябва една консултация с ендокринолог.

Повечето от тях, няма да обърнат внимание щом са в норма хормоните и още повече ТСХ, всички все в него се фокусират, а той е хормон на хипофизата и не всеки път отразява реално ситуацията.
Може да се проверите за дефицити на витамини - Д, В12, желязо. Когато има дефицити работата на жлезата се влошава, при попълването им, може нещата да се подобрят значително.

# 197
  • София
Благодаря още веднъж за изчерпателния отговор!🤗

# 198
Благодаря още веднъж за изчерпателния отговор!🤗
Здравей, аз също съм на мнение да се видят витамини. При мен беше така(аз съм с хиперфункция), пия териостатик 5-6-7 месеца и много слабо се повлиява жлезата. Реших да сменя ендокринолога и хоп дефицит на Вит. Д и Вит. Б12. Та започнах прием на витамини и това доста добре ми повлиява,.
😊😊

# 199
Здравейте въпросът ми е имам ли Инсулинова Резистентност?

# 200
Здравейте,
Може ли коментар по тези изследвания. На мъж са, 31г.

# 201
Нисък хемоглобин, ниски MCV и MCH - вероятно ниско желязо, високи еритроцити - вероятно нисък вит.В12. Така, че моя съвет е да ги изследвате.

# 202

Каква е причината различните лаборатории да имат (много) различни референтни граници?

# 203
Различна апаратура, различни консумативи, различни мерни единици....
Примерно вит.В12 в едни лаборатории резултата е в pg/ml, в други в pmol/l . Но понякога и в една и съща мерна единица да е, пак може да е различна границата.

П.П. резултата на В12 ти е нисък, в дефицит си

# 204
Мерната единица гледам дали е една и съща. И как да разбера колко точно нисък при тези референтни?
А вит. Д все едно съм го предозирала. Пиех Вигантол. Но не преди изследването, две седмици преди него не съм.
А В12 изобщо не съм пила, защото ако е нисък е заради стомаха и червата, с които имам проблеми - за лекарите "на нервна почва". И знам, че и да го пия като добавка не би имало смисъл... Каква бихте ми препоръчали, ако има проблем с червата?

# 205
Мерната единица гледам дали е една и съща. И как да разбера колко точно нисък при тези референтни?
А вит. Д все едно съм го предозирала. Пиех Вигантол. Но не преди изследването, две седмици преди него не съм.
А В12 изобщо не съм пила, защото ако е нисък е заради стомаха и червата, с които имам проблеми - за лекарите "на нервна почва". И знам, че и да го пия като добавка не би имало смисъл... Каква бихте ми препоръчали, ако има проблем с червата?
...с повече четене се научават всички оптимални стойности на хормони и витамини....има цяла тема за Б12....много хора не го усвояват чрез храната, затова се препоръчва метилирана форма на повечето добавки...Аз лично съм доволна от спрейовете на Бетър ю- Б12 е с вкус на кайсии, изключително приятен е Simple Smile
За вит Д масово хората са с дефицит, знам че предозирането също е опасно, а преди да пиеш Вигантол-а колко ти беше вит Д?

# 206
Преди не съм изследвала вит. Д. Приемах го отвреме-навреме профилактично. И заради нисък естроген и риск от остеопороза.
За В12 значи правилно съм разбрала, че със спрей за впръскване под езика се заобикаля напълно храносмилателната система?

# 207
Явно не си имала нужда от вит Д, все пак някои хора успяват да си го набавят от слънцето...аз също когато се изследвах бях в горната граница и затова не съм приемала допълнително. Има добавки, които не е добре да се приемат без да знаеш с какви наличности разполага организма Simple Smile Предозирането на вит Д е опасно....Същото важи за цинк, селен....трябва си много четене и излседвания .....всеки организъм  е различен, макар и с еднакви проблеми...За Б12 се препоръчва формата метилкобаламин, а най-разпространената му форма е цианкобаламин, който не е ефективен. Някои добавки трябва да се приемат в комбинация с други за по-добро усвояване, но като цяло тази тема е доста подхлъзваща и си иска яко четене Simple Smile сложно и объркващо е, но не е невъзможно да се сглоби пъзела Simple Smile

# 208
Преди не съм изследвала вит. Д. Приемах го отвреме-навреме профилактично. И заради нисък естроген и риск от остеопороза.
Да разбирам ли, че вит. Д подобрява естрогена?

# 209
.........
За В12 значи правилно съм разбрала, че със спрей за впръскване под езика се заобикаля напълно храносмилателната система?

Всичко, което минава пред лигавица заобикаля стомаха. Освен спрей има подезични таблетки, има и капки за нос. Формата да е метил- или хидроксикобаламин.
Хубаво е да знаеш как ти е желязото преди да започнеш прием на В12. Лечение с големи дози намаляват нивата на желязо.

Общи условия

Активация на акаунт