Разчитане на резултати от медицински изследвания - тема 6

• 65 209
  • 891
  •   2
Отговори
# 465
Моля за помощ и тук.
Пуснаха ПКК на детето ми във връзка със една продължителна кашлица с брохноспазми. Искат да разберат дали не е причинена от алергия, дали е астма, дали е от бактерия. Веднага след прегледа пулмоложката  ни изпрати да ги направим във лабораторията до кабинета й и съвсем забравих, че синът ми, който е на 2г и 6м, е закусвал. Сега ме притесняват високите стойности на броя на лимфоцитите и много завишения ECP:

Хематология
Име на теста(изследване)         Резултат       Единици    Референтна стойност    Метод
ПКК / Пълна кръвна картина                          
     Левкоцити/ WBC                            8.7                 G/L             3.5 - 10.5   
     Гранулоцити-бр./ GRAN            2.30                 G/L             2.0-7.8   
     Гранулоцити-%/ GRAN%            26.5                    %             20 - 42   
     Лимфоцити-%/ LYM%                    64.70            %             29 - 73   
     Лимфоцити -бр./ LYM          H          5.60                  G/L               1,09-2,99   
     MID бр.                                              0.80                  G/L               0.0-1.8   
     MID%                                              8.80                     %               < 10%   
     Еритроцити/ RBC                              4.71                  T/L              3.10 - 6.80   
     Хемоглобин/ HGB                      127                  g/L              100 - 130   
     Хематокрит/ HCT                      0.38                  L/L               0.30 - 0.46   
     Ср. обем на еритроцитите/ MCV   80                    fl               73 - 113   
     Ср. Hgb. съдърж. в ер./ MCH         27                  pg               26.5-32.0   
     Ср. конц. на Hgb. в еритр./ MCHC  337                  g/L              295-360   
     Девиация на ер. разпред./ RDW   14.10             %               11,5-14,5   
     Тромбоцити/ PLT                              245                 G/L               140 - 600   
     Ср. обем на тромбоцитите/ MPV     9.5           fL                  6,5 - 11,5   
Автоматично диферециално броене на левкоцити                          
     Гранулоцити-%/ GRAN%                26.5            %                   20 - 42   
     Гранулоцити-бр./ GRAN                  2.30         G/L                     2.0-7.8   
     MID%                                                  8.80           %                     < 10%   
     MID                                                          0.80         G/L                    0.0-1.8   
     Лимфоцити -бр./ LYM             H              5.60         G/L                    1,09-2,99   
     Лимфоцити-%/ LYM%                         64.70             %                      29 - 73   
Микроскопско броене на левкоцити/Differencial count                          
     Пръчкоядрени/ St                          0.01                                        < 0.06   
     Сегментоядрени/ Sg                          0.34                                     0.20 - 0.40   
     Еозинофили/ Ео                                  0.01                                     0 - 0.06   
     Моноцити/ Mo                                  0.06                                      < 0.10   
     Базофили/ Ba                                  0.0                                      < 0.01   
     Лимфоцити/ Ly                                  0.58                                      0.29 - 0.73   
     лимфоидни форми         0.0               
     клетки на Юнг         0.0               
     плазматични клетки         0.0               
     Други         0.0               

Имунология
Име на теста(изследване)         Резултат       Единици    Референтна стойност    Метод
C-реактивен протеин/CRP         0.70               mg/l              до 5 mg/l    
ECP                                                      H  158               ng/ml             < 24.0
(eoзинофилен катионен протеин)    
IgE                                                          4.6        IU/ml     0 - 60

# 466
Здравейте, писах и в темата за хламидиите, но там тя като че ли не е толкова активна. Може ли някой да сподели мнение за резултатите ми. Копирам си поста от там.

Цитат
Здравейте, пуснах изследвания. Може ли някой да ми помогне, че съвсем се обърках.
Chl. trachomatis IgG      14.8       RU/ml     <8 (-) negative; 8-11 borderline; >11 (+) positive     ELISA
ДНК анализи   

Име на теста(изследване)       Резултат      Единици   Референтна стойност   Метод
Chlamydia trachomatis        (-)negative            (-) negative     PCR

IgG е малко над границата, а ДНК е отрицателен. Никога не съм се лекувала и не съм подозирала, че имам хламидии. Какво всъщност значи този резултат, имам ли хламидии или не?

Редактирам се за да допълня, че според прочетеното това е много стара инфекция, но аз нямам и не съм имала никакви оплаквания, нито гинекологични, нито със ставите. Моля все пак, ако имате време да споделите мнение.Още една редакция, това значи ли, че имам само анти тела и не заразявам, т.е. мога ли да имам сексуални контакти с партньора ми (без да се пазим) в момента. Трябва ли лечение при тези ниски стойности над нормата

# 467
Здравейте! Това са изследвания на ММ, ще помоля за коментар. Пуснахме ги платено и няма да се консултира с ЛЛ, защото щом са в норма, значи всичко е точно според него. Знам, че си имат тънкости точно тези изследвания и затова моля за разчитането им. Благодаря ви!

TSH  2.48   mIU/L   0.55 - 4.78
fT4   12.92   pmol/L  11.5 - 22.70
fT3   5.56  pmol/L   3.5 - 6.5

# 468
Вижда се една лека хипофункция - Т4 е нисък, трябва да е над средата на границата, ТСХ тръгва нагоре (добре е да е до 2, максимум до 2,5 тоест повече от неговия резултат не трябва да се качва). Имайте на ум да го проследите пак след време. Друго което може да направите е да проверите за дефицити на желязо, вит.Д и В12. Ако някой от тях е в дефицит затруднява работата на жлезата.

# 469
  • Gotham City
Здравейте!
През 15 дни изследвах щитовидни. На база първите изследвания доктора ми изписа Еутирокс 12.5 мг. Не съм го пила. Днес пак си пуснах щитовиден панел и сега не знам да започвам ли хормон. Какво ще ме посъветвате? Пия селен, витамин Д.

# 470
Погледни коментара над твоя, важи и за теб
Какво ще правиш, вече си в твое решение. Лекаря няма да идва сутрин да ти го слага в устата хапчето

# 471
Благодаря, Mibobo! Преди време имаше дефицит на фолат, пи два месеца хапчета и след това не го провери.

# 472
  • София
Здравейте,
Може ли съдействие за показателите извън норма за дете на 7 години?
Благодаря предварително!

# 473
Здравейте, пуснах си профилактични изследвания - ПКК,СУЕ и CRP.При ПКК всичко е в норма.СУЕ и CRP са ми завишени, съответно СУЕ ми е 50 при референта стойност 39; а CRP ми е 11 при норма до 6.Аз нямам абсолютно никакви оплаквания.Дали е възможно стойностите да падат по-бавно,тъй като лекувах възпаление на зъб преди месец и тогава CRP ми беше 18,СУЕ - 60?

# 474
Момичета, моля за поглед над тези резултати.
Става въпрос за мъж. Жлезата мисля  е чудесна, но ме притеснява холестеерола.
С диета дали ще се коригира? Или лекарства са необходими?
Скрит текст:

Витамин Д също мисля че има нужда за започване на прием на Вигантол, а за витамин б 12 - метилкобаламин на натурал факторс имам вкъщи, ок ли е?

# 475
Не съм специалист, но ми се наложи тези дни да почета за АСАТ и АЛАТ, та и на тях обърнете внимание. Едното е над горна граница, а другото е близо до нея. Това показва нещо чернодробно, консултирайте се с лекар.

# 476
Здравейте! Как си обяснявате следното: Лаборатория А изследва ушна проба, микробиология и установява наличие на Asperillus flavous . Лаборатория Б установява, че няма гъбична или бактериална инфекция (няма растеж).
Чудя се дали да напиша кои са лабораториите, но ако не бяхме направили още едно изследване, нямаше да знаем от какво ухото боли и не минава вече 1 месец. Сега вече е изписано проривогъбично лечение и нещата са под контрол.

# 477
Ползват кофти реактиви. Може и да е грешка просто. А за една от известните лаборатории съм сигурна, че дава фалшиви резултати, въобще някои проби не се изследват. Няма да споменавам име, защото нямам как да докажа. Просто не ползвам тази лаборатория и толкова.

# 478
И аз няма да я ползвам повече. Язък за доброто име дето имаха.

# 479
  • Gotham City
Коя е все пак тази лаборатория? Да се предпазим и ние, неверни лабораторни резултати не е шега работа.

Общи условия

Активация на акаунт