Разчитане на резултати от медицински изследвания - тема 6

• 65 497
  • 891
  •   1
Отговори
# 570
Неча, витамин д е нисък. 

Инсулинът ти е висок, сметни си хома индекса и виж дали е в норма. Запиши си час при ендокринолог. Този кортизол също е височък. Холестеролът е над нормата.

За щитовидните не мога да кажа нищо.

# 571
Здравейте! Бременна съм в 22г.с., на 29г. съм. Прикачвам снимка на изследванията си. Според вас има ли нещо притеснително в кръвните стойности ?

# 572
Здравейте!

Може ли да погледнете тези изследвания:

Скрит текст:

Жена на 36 години.
Притеснявам се, че някои показатели са близки до долните граници, а креатинина е направо под (макар и с малко).
WBC пък са малко над нормата.

# 573
Здравейте! Бременна съм в 22г.с., на 29г. съм. Прикачвам снимка на изследванията си. Според вас има ли нещо притеснително в кръвните стойности ?
всичко е наред, но все пак такива изследвания са за аг

# 574
Неча, витамин д е нисък. 

Инсулинът ти е висок, сметни си хома индекса и виж дали е в норма. Запиши си час при ендокринолог. Този кортизол също е височък. Холестеролът е над нормата.

За щитовидните не мога да кажа нищо.

Sherilyn, много благодаря за отговора. HOMA индексът ми е 3.5, попадам в рисковата зона. Проблемът с кръвната захар ми се появи към края на 2019 г. Известно време спазвах приличен режим, пих добавки, следях и темата за инсулинова резистентност. Всичко влезе в норма и някак си се отпуснах и преминах на нездравословен начин на хранене, намалих физическата активност заради друг здравословен проблем, отделно от известно  време имам и безсъние. Стойността на кортизол 1100 ми е след 3 часа сън през нощта, а 693,2 след 5 часа сън. Това е максимума спане вечерта, ако успея и следобяд да поспя се чувствам много добре. За съжаление през повечето време съм отпаднала, замаяно ми е. Личният лекар е на мнение, че имам преддиабет. Прегледа ми при ендокринолога беше едно претупване. Погледна само изследванията, каза, че до 6 месеца ще развия диабет, изписа ми глюкофаж и набързо ме изпрати да си ходя. Даже на вторичен преглед не ме извика, нито някакви препоръки ми даде. Каза след 3 месеца да изследвам инсулин, захар на гладно и гликиран хемоглобин. За холестерола се изненадах много, защото винаги е бил перфектен, триглицеридите също. Не знам къде да търся причини за лошите стойности.

# 575
С наднормено тегло ли си?

Спазвай режим, тренирай, върни се към здравословното. Защо само 3 ч сън? Не успяваш ли да спиш повече? Здравият сън е много важен при ир.

Намери добър ендокринолог. Ужасно звучи как се е държал този. Пожелавам ти успех! ❤

# 576
Имам излишни килограми, но не са много. 56 кг съм при ръст 160 см. За режим ми е много сложно, чудя се с какво да се храня. Трябва да спазвам 2-3 режима, които са противоположни. Имам проблемна жлъчка, гастрит, колит,  висока кръвна захар и инсулин. От юли съм с безсъние, спи ми се, но не мога да заспя и се въртя непрекъснато в леглото. Майка ми, двете и сестри имат същия проблем, баба ми е имала безсъние. Най-вероятно е наследствено. Преди ми се случваше само веднъж в месеца, 7-10 дни преди цикъл, но вече съм на 52 и хормоналните промени също са фактор.

# 577
Имам излишни килограми, но не са много. 56 кг съм при ръст 160 см. За режим ми е много сложно, чудя се с какво да се храня. Трябва да спазвам 2-3 режима, които са противоположни. Имам проблемна жлъчка, гастрит, колит,  висока кръвна захар и инсулин. От юли съм с безсъние, спи ми се, но не мога да заспя и се въртя непрекъснато в леглото. Майка ми, двете и сестри имат същия проблем, баба ми е имала безсъние. Най-вероятно е наследствено. Преди ми се случваше само веднъж в месеца, 7-10 дни преди цикъл, но вече съм на 52 и хормоналните промени също са фактор.

Посетете диетолог да Ви направи режим. За бесънието.. нямам много опит, но пробвайте магнезиево олио вечер. Малко щипе по кожата, но се свиква.

# 578
Повишен креатинин и понижен албумин в кръвни изследвания към какви насочва
Не са много извън референтните

# 579
Креатининът е за функцията на бъбреците, т.е. как работят. Но може да е завишен и от висок прием на протеини, дехидратация, интензивни упражнения и употребата на някои лекарства.

# 580
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
mibobo, какво показва високо пх на урината (освен бъдещи проблеми с бъбреците) и как се оправя?
прегледах стари изследвания, оказа се,че съм така от години, на профилактиките и прегледите при личната не са ми казали нищо.

# 581
mibobo, какво показва високо пх на урината (освен бъдещи проблеми с бъбреците) и как се оправя?
прегледах стари изследвания, оказа се,че съм така от години, на профилактиките и прегледите при личната не са ми казали нищо.

Много ли е високо? Защото принципно за добро ПХ се смята 6-7 , но и малко над него до 7,5-8. Тоест ако е малко алкална урината не мисля, че е проблем, по-проблемно е ако е киселинна.

ПХ зависи много и от храната, някои храни са киселинни, други алкални зависи как се храниш. Ето тук една таблица с храните https://www.metaperfekt.com/%D1%86%D0%B5%D0%BB%D0%B8/%D1%81%D1%8 … D0%B0%D0%B2%D0%B5

Последна редакция: пт, 11 ное 2022, 12:34 от mibobo

# 582
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
много ти благодаря.
ще сменя храненето и ще се проверя пак.
между 8 и 11 Sad Sad Sad

# 583
  • София
2020 септември бях с PH урина 8 или 9. Беше точно на горната граница. 2021 ноември вече беше 5.5, като долната на лабораторията е 4.5. Не съм променяла хранителен режим или каквото и да било. Определено с по-киселинната се притеснявам повече.
И въпросът ми е - влияе ли какво си ял и пил предишните няколко дни преди изследването?

# 584
  • Burgas, Bulgaria
Момичета, правиха ми гастроскопия . Днес се наканих да си взема резултата ,ама нищо не разбирам  :

Мононуклеарен възпалителен инфилтрат в хориона . Регенераторно хиперпластична ямкова активност с деформитет .
Хроничен гастрит .
Х.П - отр .

Общи условия

Активация на акаунт