Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какви са задълженията на работещите студенти в Германия по отношение на здравното осигуряване?
Как мога да кандидатствам за общежитие в Германия?
Как един студент може да се осигури здравно в Германия?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какви са задълженията на работещите студенти в Германия по отношение на здравното осигуряване?
Работещите студенти в Германия, независимо от дохода, са длъжни да се осигуряват в Германия. Дори ако българската здравноосигурителна каса ги осигурява като студенти, те трябва да подадат заявление за здравно осигуряване към немската здравна каса. Възможно е да им бъде поискано да представят всички невнесени вноски със задна дата.
-
Как мога да кандидатствам за общежитие в Германия?
За да кандидатствате за общежитие в Германия, първо трябва да проучите сроковете за кандидатстване на местната организация Studierendenwerk в града, който ви интересува. В някои градове можете дори да кандидатствате преди прием или записване в университет. След като подадете молбата си, ще получите имейли за потвърждение на участието си в класацията; трябва да ги проверявате и да потвърждавате участието си навреме.
-
Как един студент може да се осигури здравно в Германия?
Студентът може да се осигури здравно в Германия, като представи доказателство за осигуряване в България. Това става чрез подаване на заявление до местната НАП за признаване на здравноосигурителните права на студента. Освен това, те могат да получат удостоверение за студентски права и да го изпратят на родител в България, който след това трябва да го преведе от лицензирана преводаческа агенция.
-
Какви са необходимите стъпки за кандидатстване в учебната година в Германия?
-
Как се формира успехът в немската диплома за средно образование?
Дали дъщеря ми с това ежедневно учене без прекъсване, неизлизане от вкъщи/лернраума и кой знае колко нерационално хранене покрай този базиспрюфунг прегря, дали аз, неуспявайки баш към края на подготовката й да скрия (максимално се опитвах, за да е спокойна), че оперираха баба й от сърце, я стресирах допълнително, дали друго (дано само не е боледувала нещо и да не е казала, за да не ни притеснява, че и това "щадене" на околните е характерно за нея), но явно й се пренави пружината и снощи ми звънна през плач да пита дали ще съм безкрайно разочарована, ако след миналия вчера първи теоритично-практически ден (хем каза, че въпросите не са били трудни, но направо й е прилошало и едва е издържала) се откаже от другите два дни (07.09 за другата устна част и 8.09 за писмения) и остави изпита направо за следващата изпитна дата през февруари/март. Стори ми се толкова изморена, изтощена, притеснена и стресирана ( за отслабнала не мога да преценя, понеже тя по принцип е много слаба), че й казах да не й пука от нищо друго, само да е добре е важното. Изпитът няма да избяга..Опитах се да й обясня, че няма как да съм разочарована при положение, че 6 поредни семестъра си е взимала всичко, понякога с дразнещ ме (нездравословен) стремеж към максимализъм. Но дали ме разбра..Имаше билет принципно за 12-ти (много евтин, та на човек не му пука ,че ще го загуби), насилих я да не чака понеделника, купих й друг за петък по обяд и й казах максимално бързо да се прибере и да си поеме дъх..Но и петък ми се струва сега далеч, почнах да се самонападам, че не взех още за четвъртък, не мога в добавка да заспя от притеснение дали е ОК, всичко ми е свито.. А иначе си мислех, че супер се справям с отсъствието на цели 3. Да, ама не, единственото, което искам към момента, е да се прибере...
. Чак не мога да се позная, никога не съм се притеснявала така.. Но то се натрупва и избива в един момент, бях адски притеснена и покрай майка ми в периода преди това, засега там нещата вървят добре.