Университети в Германия и други държави с немски език -тема 18 :)

• 51 679
  • 744
  •   1
Отговори
# 570
О, много добро развитие на нещата. Браво. Ние намерихме от ФБ групата, една жена ми писа и евентуално детето ще е при нея, дори се видях с нея, защото в момента си е в България, та пак късмет. Все пак ще пътуват,  да видят и там на място, но сега ми е една идея по-спокойно. И аз това си повтарям, че е за нейно добро, все пак това й беше мечта, която сърце няма да ми даде да я спра да я осъществи. И приятели това разправят, поне другото ти е още тук 😊 С времето предполагам, като се уверим, че са добре и се справят може би притеснението малко ще се уталожи, но наистина, липсата ще си се чувства. Най-важното е да са здрави и добре където и да са, пък всичко друго ще се нареди.

# 571
  • София
Да..., дори след две години, когато видя майка и дъщеря да се разхождат по Витошка или да се черпят в пицария ,или пък  да пробват заедно дрехи  в мол-а, сълзите ми тръгват..

# 572
  • София
Гледам , че коментирате  справянето с отсъствието на децата. Аз понякога си мисля, че съм едва ли не безчувствена, понеже улисана  в работа и разни ангажименти почвам осезаемо да усещам липсата им едва с наближаването на идването им насам, тогава започвам да броя нетърпеливо дните..В останалото време си се справям, хем нямам трайно във времето никакъв "заместител" тук в лицето на поне едно дете. Но  се оказа, че рачешкото ми сърце хич не е каменно.
Скрит текст:
Ето, 4 часа посред нощ е и не мога да заспя от притеснение. Sad Дали дъщеря ми с това ежедневно учене без прекъсване, неизлизане  от вкъщи/лернраума и кой знае колко нерационално хранене покрай  този базиспрюфунг прегря, дали аз, неуспявайки баш  към края  на подготовката й да  скрия (максимално се опитвах, за да е спокойна), че оперираха баба й от сърце, я стресирах допълнително, дали друго (дано само не е боледувала нещо и да не е казала, за да не ни притеснява, че и това  "щадене" на околните  е характерно за нея), но явно й се пренави пружината и снощи ми звънна през плач да пита дали ще съм безкрайно разочарована, ако  след  миналия вчера първи  теоритично-практически ден (хем каза, че въпросите не са били трудни, но направо й е прилошало и едва е издържала) се откаже от другите два дни  (07.09 за другата устна част  и 8.09 за писмения) и остави изпита направо за следващата изпитна дата през февруари/март. Стори ми се толкова изморена, изтощена, притеснена и стресирана ( за отслабнала не мога да преценя, понеже тя по принцип е много слаба), че й казах да не й пука от нищо друго, само да е добре е важното. Изпитът няма да избяга..Опитах се да й обясня, че няма как да съм разочарована при положение, че  6 поредни семестъра си е взимала всичко, понякога с дразнещ ме (нездравословен) стремеж към максимализъм. Но дали ме разбра..Имаше билет принципно за 12-ти (много евтин, та на човек не му пука ,че ще го загуби), насилих я да не чака понеделника, купих й  друг за петък  по обяд и й казах максимално бързо да се прибере и да си поеме дъх..Но и петък ми се струва сега далеч, почнах да се  самонападам, че не взех още за четвъртък, не мога в добавка  да заспя от притеснение дали е  ОК, всичко ми е свито.. А иначе  си мислех, че супер се справям с  отсъствието на цели 3. Да, ама не, единственото, което искам към момента, е да се прибере...Sad

Последна редакция: ср, 07 сеп 2022, 04:30 от пенсионирана русалка

# 573
  • София
Русалка, не се пренавивай. Дали са тук или някъде по света все ще ги мислим, нали за това са майките. Ето моите са тук, а аз пак не мога да спя. Всичко ще е наред. Оправни са ти момичетата. Ей го къде е петъка, скоро ще си дойде.

# 574
Ще се прибере и всичко ще е ок. А ти Русалке, се справяш супер, като гледам положителните и адекватни коментари, а и трите са далеч. Близначките ти имат поздрави, от дъщеря ми, тя ги познава от НЕГ, те сигурно нея не 😊 защото е по-малка, а те са се забелязвали, особено като са били вече 12 клас. 😊 НЕГ си е като мафия, сега в Мюнхен веднага намери съученичка в ТУМ, от преден випуск и тя също й изпраща предложения за квартири😉 Съжалява, че все пак са малко децата там, в Аахен и Майнхайм били повече 😊

# 575
Русалче! Прегръдки! Да минава бързо моментното състояние (вярвам, че е такова), да сте добре всички! Желая ви усмивки Flowers Four Leaf Clover

# 576
Да спомена и нещо друго, което може да е от полза на следващите кандидат-студенти - според дъщеря ми Униасист взимат предвид  и оценките от матурите при изчисляване на общата оценка и след това има приравняване на отделните предмети важни за самата специалност. Нямаме идея след това как се осъществява класирането, кое е с по-голяма тежест, общата оценка или отделните по предметите, но матурите все още са си важни и децата да не ги подценяват.  Поне това се наблюдава при кандидатстване за ТУМ.

# 577
  • София
Благодаря ви Heart. Чак не мога да се позная, никога не съм се притеснявала така.. Но то се натрупва и избива в един момент, бях  адски притеснена и покрай майка ми в периода преди това, засега  там нещата вървят добре.

julika, да не ги бърка девойка ти, че те моите близначки като такива никога не са били разпознаваеми, на външен вид нямат нищо общо -  светлокестенява и почти чернокоса,  слаба и леко позакръглена, доста висока и нормална на ръст..Във випуска им имаше тризнаци, двете момичета сред тях много си приличат, може да има предвид тях.

Предполагам, че ДЗИ са взимани предвид там, където има ограничен прием, тоест при örtlich-  и bundesweit zulassungsbeschränkte ( c NC) Studiengänge, тоест където има класиране.

# 578
Русалка, разбирам те напълно, и на мен ми се сви сърцето като те четях. Аз повтарям като мантра ежедневно - никой не иска нищо друго освен здрави и щастливи деца. Отвреме на време им пиша - как си от 1 до 10. Горе долу така имам представа как са , макар че моите са много щадящи ме  и споделят  за трудностите когато са зад гърба им вече. Момичетата са много по близки с майките си, имам приятелки с дъщери навън, в постоянна връзка са с децата си, чуват се по няколко пъти на ден , и са част от тревогите и радостите им. Вероятно е било моментен изблик това при девойката , сигурна съм че днес на светло е много по спокойна и скоро ще се отпусне в прегръдките ти. Ти обмисляй менюто, забавленията и няма да се усетиш кога ще я видиш и гушнеш.
Аз вчера изпратих и втория младеж. Какво да ви кажа ... не съм майка егоист, искам те да са ок, тогава и аз съм.А те са щастливи там където са . Големия тръгна седмица преди малкия.Изпращахме гo на летището двамата с малкия  и той ми казва - ако знаеш колко много искам да се прибера и аз с брат ми днес . Дали ми е станало кофти ? Май не. Странно е, но в същото време съм доволна- той повечето време не е с нас, и за мен е важно да  зная, че го прекарва добре. Че е доволен от това с което се занимава . В Мюнхен е намерил неща които му харесват - училището ( което няма търпение да почне), спорта, работата, срещите с хора които с от неговата среда.
Като си беше тук няколко дни подред успя да се види с всичките си съученици .Бях изумена като ми разказваше как те с недоверие го питат - ама на теб май ти харесва там... Естествено че му харесва, иначе защо ще хаби най градивните години от живота си да се занимава с нещо което не му харесва . Нищо не трябва да е на всяка цена, казвала съм им го нееднократно. Усетиш ли че губиш баланса, замисли се това ли е което искаш да правиш наистина .
Съвсем практично за преживяване на липсата им- планове , цели и преследването им. Решихме тази Коледа и Нова година да сме ние при тях. Ще се съберем и ще сме щастливи. Хубавото на Мюнхен е че е по средата на Европа и като локация е идеален за кратки трипове. Така ще можем да посетим заедно различни близки дестинации .Имаме билетите, чакаме. Някакви си три- четири месеца. Ще минат като миг.

Последна редакция: ср, 07 сеп 2022, 17:05 от G..D..

# 579
Ех G.D. много позитивен пост❤ Русалке, незнам дали бърка, може😊,  тогава поздрави са и за трите като от съученик към съученик😊 и аз съм в ситуация и с други притесния около майка ми и може би в повече ми дойде. Благодаря за позитивизма на всички.

# 580
  • София
Русалче, стискам палци на дъщеря ти!!! Тя е боец , ще покори и този връх, сигурна съм .Успех!!

# 581
  • София
Русалче, стискам палци на дъщеря ти!!! Тя е боец , ще покори и този връх, сигурна съм .Успех!!
Боец е, читанка е, да, но прекаляването си каза своето, най-вече ученето за сметка на всичко останало..Sad 
Скрит текст:
Очевидно, че и нощта не е прекарала спокойно, я е спала, я не..Явно я терзае мисълта за "пропилени" два месеца учене. Не ми хареса видът й и днес като я чух, как да не се притесня, чувайки я да казва, че се чувства много отпаднала, че не й се яде нищо, опита ли се да хапне, гади й се.... Сестра й, която в момента си е  тук, ме нападна за остротата , с която разговарям  с човек, който е очевидно е стресиран. Но само така успях да я убедя да се отправи директно към лекар, пък нека ме определят дружно като лоша и остра. Ама тя картата била ЕЗОК, ама не знам какво..

Последна редакция: ср, 07 сеп 2022, 13:54 от пенсионирана русалка

# 582
  • София
Това упражнение с "пропиляването" го играем преди всеки изпит , до момент ,в който види/чуе изпитната тема и ...всичко си идва на мястото.
.Ще ги прегази  ще видиш..

# 583
  • На планетата Земя
Русалке, силни прегръдки! Да минават тревогите и да е всичко наред и с мама, и с дъщеричката. Пиши, ако имаш желание, мислим ви!

G.D., много хубаво си го написала! Късмет за момчетата ти (както и за всички дечица от темата). Бързо ще минат тези 4 месеца, чакат ви чудесни празнични дни!

Последна редакция: ср, 07 сеп 2022, 14:45 от Mileto

# 584
  • София
Това упражнение с "пропиляването" го играем преди всеки изпит , до момент ,в който види/чуе изпитната тема и ...всичко си идва на мястото.
.Ще ги прегази  ще видиш..
О, да,  и при нея е така преди всеки изпит вече 3 години.....и след него мрънкането, че не се е справила добре, възлиза на  единица или двойка, рядко има някоя и друга тройка Simple Smile
Скрит текст:
Но този път беше различно, не е обикновеното предизпитно притеснение, то си личи от км - има натрупани умора (започна да учи за базиса веднага след последния изпит за 6 семестър), стрес, в добавка хранене с кой знае какво и кой знае кога, тотална изолация заради едното учене и за черешка на тортата - неприятната новина почти на финала на ученето, че сменяха на баба й аортна клапа. Ще си почине, ще се поуспокои  и живот и здраве  напролет ще се яви Simple Smile

Последна редакция: ср, 07 сеп 2022, 14:49 от пенсионирана русалка

Общи условия

Активация на акаунт