Университети в Германия и други държави с немски език -тема 18 :)

• 52 133
  • 744
  •   1
Отговори
# 150
  • където и да е,само да не съм сама
Софи, в Аахен.
Засега са я приели в 3 специалности с информатика, но си чака компютърните науки😉

# 151
  • България
И за сина ми Аахен е първо желание.
Тя от 91 НЕГ ли е?

# 152
  • София
Ина, толкова са далеч дъщеря ми и  тази на Елиас от финалната права...LaughingСамо да са живи и здрави един ден да станат лекари Simple Smile  Ще държат първи държавен , така да го наречем, макар че не е  съвсем прецизно това название, едната след 6 семестър по регламент в Аахен (изпитът там се нарича Базиспрюфунг), другата след 4-ти по регламент  в Бохум  (там се зове Физикум).  И двете ще завършат със сигурност след твоята девойка (бакалавъра й имам предвид само), нищо че тя едва сега ще стартира следването си в Германия. Stuck Out Tongue На финалната права ще са след доста време, чак при големия държавен..

По повод общежитията - дъщеря ми е в Куленхоф, питай каквото е нужно, дано ми отговори обаче девойката (та да ти го препредам), че е отдадена само на зубрене.. Общежитието е далече от центъра,  в непосредствена близост до университетската клиника и до  Ваалс, Нидерландия.  Нея я урежда прекрасно. Но дори и лекции /упражнения/туториуми на бъдещите компютърните специалисти да са из по-централните сгради на RWTH, нямам идея къде са,  а получи оферта от по-отдалечено оттам общежитие, да я приема. После ще поизчака за "смяна". Има си удобен транспорт.

Последна редакция: вт, 12 юли 2022, 22:12 от пенсионирана русалка

# 153
  • България
Вчера видях, че съученичка на дъщеря ми се е дипломирала като лекар в Мюнхен. Много й се зарадвах. Те са випуск 2014.

# 154
  • София
Вчера видях, че съученичка на дъщеря ми се е дипломирала като лекар в Мюнхен. Много й се зарадвах. Те са випуск 2014.
Именно, моята е 2019, има още хляб да яде, ехеее...Simple Smile  Ето как на съученичката на дъщеря ти й е отнело 8 години следването, сигурно е имала  и свободен година/семестър, през които някои пишат докторска работа.

Последна редакция: вт, 12 юли 2022, 22:18 от пенсионирана русалка

# 155
Интересно ми е за този випуск, освен цялата диплома,  дали калкулират с обща оценка всичките математики, които се изучават в математическите гимназии?
А за пътуващите. В събота полета София- Кьолн закъсня четири часа. Беше просто мъка.

# 156
Здравейте. Трябва да изпратя лекарство до Германия. От Спиди ми отказаха, не превозват лекарства, витамини и т.н. Препаратът който трябва да изпратя е по-скоро хранителна добавка  и имам рецепта за него. Та да попитам знаете ли как мога да го изпратя или да не се опитвам? Имам предвид всичко да си е легално естествено, не искам да конфискуват пратката или нещо подобно.

# 157
  • София
[quote author=Ina78 link=topic=1451749.msg45036439#msg45036439 date=1657647900

Дъщеря ми на финалнатта права се отказа от ТУМ, където й беше мечта да учи още от 8кл. Причините за това са доста и вярвам, че изборът й е правилен.
[/quote]

Извинете, че нахълтвам така, но тъй като ние сме в началото на пътя, който ни предстои да изминем, искам да попитам защо отхвърлихте ТУМ. Ако причините не са лични, ще се радвам да споделите, тъй като това е един от унитата, който ни е в полезрението.

Последна редакция: вт, 12 юли 2022, 22:58 от jenap

# 158
  • София
Интересно ми е за този випуск, освен цялата диплома,  дали калкулират с обща оценка всичките математики, които се изучават в математическите гимназии?
А за пътуващите. В събота полета София- Кьолн закъсня четири часа. Беше просто мъка.

Голямата ми дъщеря живее в едно общежитие с мексиканка. Въпросната онзи ден  е трябвало да лети за Мексико за сватбата на сестра си. Отменен полет  на Луфтханза до Мадрид, изпуснати последващи полети съответно  на Aeromexico..Казали й 36000 песо за смяна на полет, това било към 1600 евро..

Петя,  ако намерите някой да лети в исканата посока, помолете го да вземе лекарството със себе си.

Последна редакция: вт, 12 юли 2022, 23:01 от пенсионирана русалка

# 159
  • München, Deutschland
Софи, няма такава специалност масово (автомоб. инженерство), защото, по мое мнение, няма и никакъв смисъл. Автомобилните инженери правят същото, което и всички други. Освен някаква специализация в последните години или мастъра (едно време беше ДВГ една от опциите, сега вече сиг няма точно такава, но ще има нщ подобно), т.е. освен няколко спец. предмета, всичко е същото. Освен това, дори и без специализацията по автомобили, преспокойно можеш да станеш инженер в автомоб. компания като обикновен машинен инженер, електроинженер, програмист и т.н. Та вероятно затова не намирате такава специалност масово...

Отделно от това, като тръгне да търси практики и работа, ще си избере коя точно област го влече и пак следването няма да е решаващо.

Последната ми/ни практикантка учеше Wing и специализираше Nachhaltigkeit, т.е. устойчиво развитие май му се казва в България. Каза, че го е избрала като по-лесно и не така строго специализирано. Практиката й при мен нямаше нищо общо с това, сега ще пише бак. работа в съседен отдел и там търсеше точно пък такава по устойчиво развитие, понеже това се изисква от унито й... Но нито за мен, нито за колегите, които основно поеха подбора, имаше каквото и да е значение какво е учила точно, стига да има понятие от икономика и да отг. на другите изисквания, на които държахме.

С това не казвам, че лоша специалност сте си избрали, просто споделям гледната точка на човек, който имаше възможността да избира хора, макар и само за практика.

# 160
  • България
Това е много логично. Започва се от фундаменталното и в последствие се специализира.
Аз не мисля, че е лоша специалността. Това е неговото желание. Крайната цел е доста интересна, но да видим до къде ще стигне.

# 161
Соф, моят син учи автомобилно инженерство в Мюнхен. Започна в ТУ общо машиностроене , но ГОП тата го спънаха и се премести в хогшулето , там на бакалавър си е директно автомобилно инженерство. Много му харесва  обучението , има практика и възможности за реализация , но си говорехме преди два дни, той сега е в сесия и минахме през него на път за брат му , та ни сподели , че  ще пробва магистър пак в ТУ. Според мен това е лудост , остави приравнителната година , тя е най малкото .  Виждам, че академичното образование не е за него. Един магистър в Инголщад по му импонира . Той обаче си е навил на пруста този ТУ, яд го е че изпадна от програмата им и доколкото го познавам, ще направи и невъзможното да се върне там
 Приложния уни в който е сега е много добър според мен . Има достъп до професорите, децата са по малко и сякаш се познават . В  ТУ си беше много трудно откъм комуникация , а и той тогава беше супер забъркан и изплашен. Сега го на гледам - уверен е, спокоен, живее с настроение и сякаш нищо не може да му се опре. Отива му този град , личи си че се чувства добре там. Но твърди, че един магистър в ТУ ще го направи по конкурентен един ден когато излезе на трудовия пазар. Според мен стажовете са определящи, но коя съм аз да давам акъли...
За VPD - гледайте си папките със спам, често  е там. Те го пращат директно към университета който го изисква , при вас идва онлайн и го качете в униасист, а след няколко дни ще дойде и на  място по пощата. Няма да ви забавят. Да си гледа детето спокойно платформата в униасист , там ще й отразяват  напредъка и актуалното състояние, макар и с малко закъснение . Щом клеймото ви е навреме, дори и след края на юли  може да ви излезе приема. Моят син тогава имаше покана от Аахен, Берлин ( там и през още една платформа - хохшулстарт ), Кьолн ( там на 15.07 имаше прием в университет и общежитие едновременно почти ) и Мюнхен. Той изчака всички и тогава взе решение.  Изцяло негов и информиран беше изборът му.  Може би затова сега е така уверен ,че това е мястото му защото сам си го избра. Мина през доста трудности , но го виждам пораснал и много различен от детето което отпътува в дъждовния септември 2019.  Сега си е направо мъж.
Пожелавам успех на всички които чакат прием. Не остана,  трудното по кандидатстването е зад вас , скоро ще имате покани за записване . Стискам палци на всички .

# 162
Здравейте, момичета,
да ви питам как се оправят децата с инфлацията. При нас вдигнаха наема с 40 евро, цените на храните също вървят нагоре.
Предвиждате ли допълнителна финансова помощ от тук и какви са очакванията на децата, за да оцелеят.
А трудното май предстои зимата.

# 163
Ами моя син поработва . Явно не съм представителна извадка, наем досега не съм плащала. Пращам някаква сума от кумова срама да си има за негови си неща, купувам билети за самолет . Хванах се за главата какво количество храна има в стаята си. Не бях виждала такова нещо аз до сега . Той е цар на промоциите. Като български пенсионер е. Има приложения в телефона си на всякакви магазини,  дебне и купува на промоция . Девет кутии различни видове зърнена Закуска изброих. Щом си върнах всичко което  отнесох на там . Татко му даже го глоби едно фъстъчено масло , а аз един омекотител. Кой да знае, че в Нидерландия приятелката на големия ми син също купува на промоция и имаше 5 бутилки омекотител и три големи буркана фъстъчено масло. Отделно всички други продукти .  Ако глобя и нея с по един продукт, ще се върнем с повече неща отколкото отпътувахме Simple Smile Моите деца като гледам гладни няма да останат. За всичко останало си плащат от изработеното. Според Митко миниджоб наесен се вдига - някъде между 500 и 600 евро става.   Най важното е да намират добри стажове по специалността на местна почва. Така ще си отворят много вратички .  А и съгласи се - разходите им не са големи . Митко отказва да яде в мензата , носи си храна от вкъщи . Скъпо било. Ми не  е скъпо, просто той си прави сметката по студентски.  Влиза в мензата с кутията и се храни там, но не купува. Всичко което яде си приготвя сам. Аз пуснах две перални и изслушах една лекция колко съм разточителна . Една пералня е 1.60. Житейските уроци са им повече и може би по полезни и приложими от уроците в университета .

# 164
  • München, Deutschland
Но твърди, че един магистър в ТУ ще го направи по конкурентен един ден когато излезе на трудовия пазар. Според мен стажовете са определящи, но коя съм аз да давам акъли...
Г.Д.По мое мнение и двете неща са верни. Знам за колеги, които отделят РВТХ Аахен, ТУ Мюнхен и Уни Карлсруе (вече КИТ) и едва тогава започват да гледат други точки от сивита, мотивационни писма и т.н. Оттам нататък, ако си от един от тези унита, вече се гледат стажовете и другите неща. Това си е съвсем брутално, но е факт. Но трябва да спомена, че донякъде и ние правихме нещо подобно за практикантите, нищо, че идват за 1/2 година - при равни други условия, махахме не особено известни унита и не предпочитахме Фаххохшулета...

Едит към въпроса на Бебенка: от години храната + разните почистващи неща за вкъщи, тоалетни хартии и подобни у нас си е все 250 евро месечно, даже мисля, че 220 излиза на средно годишна база. Това заедно с бира и хубав алкохол. За двама. Считам, че е ок и не ми се вижда толкова скъпо. Когато съм в Сф, понеже не познавам и магазини, и промоции, давам повече пари. Който ме знае от кулинарните теми знае какво готвя и че не ядем филийка с масло и сол ежедневно Wink. Това е без хранене навън, рядко ходим по ресторанти и за мен това е друга графа.

Последна редакция: ср, 13 юли 2022, 12:09 от chrissy

Общи условия

Активация на акаунт