Университети в Германия и други държави с немски език -тема 18 :)

• 52 117
  • 744
  •   1
Отговори
# 165
  • София
И аз знам за  предстоящо увеличение на ставките за HiWi, Werkstudent и въобще. На девойката ми в Манхайм също от септември й е актуализиран наемът с 30 евро май. Но тя отдавна сподели, че ще си увеличава броя часове, хем  по свое желание, хем по подкана на работодателя, защото сега напускат двама, които са били  доброволци през изминалата година. Голямата си изкарва достатъчно, та на тях двете нищо не пращам по принцип, освен за самолетни билети (при това понякога, защото често успяват да ме изненадат със закупени такива). Смятам, че и напред ще е така. Бъдещата докторка работи и сега, да, но изкараното не й стига за всичко, та там ежемесечно помагаме и ние. Но след Базиса, живот и здраве да го вземе, каза, че може би ще помисли за още някой и друг час работа в клиниката.

# 166
И моето дете поработи в един Ковид тест център. Също като синът на G.D. пазарува на промоции и когато е тук ми държи лекции как не си правя сметка в магазина и при пускане на пералнята Grinning
Много бързо прихвана немската пестеливост, но тя си е организирана по природа и не ѝ тежи.
Сега не работи, няма време, но след изпита ще започне работа. Хубаво е в Германия, че студентите лесно си намират работа, съобразена с основните им ангажименти.

# 167
  • София
И моето дете поработи в един Ковид тест център. Също като синът на G.D. пазарува на промоции и когато е тук ми държи лекции как не си правя сметка в магазина и при пускане на пералнята Grinning
Много бързо прихвана немската пестеливост, но тя си е организирана по природа и не ѝ тежи.
Сега не работи, няма време, но след изпита ще започне работа. Хубаво е в Германия, че студентите лесно си намират работа, съобразена с основните им ангажименти.

И близначките ми са пестеливи, особено едната,  но голямата в последно време  е далеч от това определение.  Заведения от време на време, кино, рождени дни, фестивали, екскурзии.. Но изкарва си, харчи си ги и чат-пат се оплаква от тези пусти данъци..Но и тя следи цените, де, особено на някои стоки Wink - докато бяхме в Италия, рече, че Шприц-ът в Германия бил по-скъп, ха ха..Laughing

Скрит текст:
Стана ми интересно оня ден  обяснението й за прототип на някакво приложение, което разработват като проект за  някой от изпитите. Казва ми го без да го изпише, Батмобил. И аз първосигнално попитах какво ще прави тая кола на Батман..и де го в картинката  Робин Simple Smile А тя ми пише в отговор: ох, мамо, battmobil, от battery..Kато ми купиш Тесла  и закъсам в БГ заради липcа на близка станция за зареждане, ще си поръчам с приложениeто  ни едно симпатично selbstgestеuertes Auto,  намиращо се най-близо до мен battmobil-че,  и то ще ми дойде на крака, опс, на 4 гуми , ще ми достави нужния заряд и ще ме спаси. После обаче допълни -  не ща Тесла, споко.

Последна редакция: ср, 13 юли 2022, 13:35 от пенсионирана русалка

# 168
И моят син готви вкъщи и рядко ходи в мензата. Когато бяхме при него имаше пакети с овесени ядки, извара и един кашон с ябълки и банани - от промоция.
Казва, че се оправя. Лошото, е че няма много време за пазаруване, или поне аз мисля така, като слушам каква е програмата му.
Засега отказва колети оттук.

# 169
  • където и да е,само да не съм сама
Извинете, че нахълтвам така, но тъй като ние сме в началото на пътя, който ни предстои да изминем, искам да попитам защо отхвърлихте ТУМ. Ако причините не са лични, ще се радвам да споделите, тъй като това е един от унитата, който ни е в полезрението.
Причините са основно битови -трудно намиране на общежитие,висок наем и цени, ограничен брой летища с нискотарифни полети и липса на познати деца там.
Но не отхвърля възможността там да кара магистратура.

# 170
  • столицата
Казвам му аз на моето, че трябва да тренира да си готви бързи ястия, но там щяло да се учи Simple Smile А позната със студент във Виена преди 20г. непрекъснато ми обяснява как трябва да ходим за настаняването с кола, за да занесем консерви Simple Smile Пък аз като гледам "огромните" стаи от по 10 квадрата, то няма да има място за дрехите и обувките, камо ли за допълнителни неща. Живи и здрави, ще ги избутаме! Човек знае 2 и 200.

# 171
Ситуацията е малко такава, че е по-логично колетите да идват оттам, предвид цените на храната Stuck Out Tongue Winking Eye

# 172
  • София
Пък аз като гледам "огромните" стаи от по 10 квадрата, то няма да има място за дрехите и обувките, камо ли за допълнителни неща. Живи и здрави, ще ги избутаме!
Laughing

На дъщеря ми в Манхайм е определено по-голяма, но тя е явно минималистка, не слага излишни неща,  адски е  подредена в добавка (за разлика от близначката си), та като влизали в стаята й  приятели, все питали "Що е толкова празна, все едно сега се нанасяш"? А де факто не е, има си легло, нощно шкафче,  гардероб, по-голям шкаф, стол,  сгъваем простор, кухненски бокс. Но  нищо не е навън, всичко е прибрано по местата си, леглото оправено, това дете не знам как е мое..Rolling Eyes

Да, в супермаркетите там, за заведения не говорим, е по-евтино..

# 173
Митко свършва сесия на 21 ви този месец, и се е записал на солидно количество мероприятия до средата на август когато си идва. Отделно му върви и миниджоба. Направил си е сметка , че парите ще му трябват за напред .
.

# 174
  • столицата
GD, като чета колко организиран и дисциплиниран е синът ти, направо трябва да сформира един опознавателен обучителен курс за новобранци. Моята първа я записвам 😁

# 175
Здравейте момичета, не знам дали нацелвам правилната тема,  но имам спешна нужда от помощ.
Сестра ми от години живее в Германия, скоро започна работа и работодаля иска да му представи диплмата си от основно и средно образование в България. Съответно тя иска да и ги изпратя, а тя ще ги даде за превод там защото такова било изискването / превод от бг не признавали/.
Въпросът ми е трябва ли да се поставя апостил на дипломата и свидетелството за основно образование? Тя твърди, че не трябвало, но остава въпроса как тамошния преводач и нотариус ще знаят че документите са истински?
Много ви моля ако знаете какви са изискванията да ме ориентирате какво да правя…
На всичкото отгоре се обади, че искат да ги пращам до края на седмицата, направо се ошашках съвсем.
Много благодаря предварително да отзовалите се да ми помогнат ❤

# 176
  • София
Не знам къде живее сестра Ви, но може да намери подобно на това (в  Мюнхен) преводаческо бюро в съответния град:
https://www.bulgarische-uebersetzungen.de/

Както е видно от сайта им, превеждат дипломи  и сертификати. Едно обаждане  по телефона и ще има отговор на въпроса  в какъв вид трябва да са дипломите  - с или без апостил. Дори и Вие можете да звъннете на горните телефони, каквато и разлика да има между провинциите в други отношения, за дипломи сигурно са еднакви изискванията навсякъде.

# 177
Не къде живее сестра Ви, но може да намери подобно на това (в  Мюнхен) преводаческо бюро в съответния град:
https://www.bulgarische-uebersetzungen.de/

Както е видно от сайта им, превеждат дипломи  и сертификати. Едно обаждане  по телефона и ще има отговор на въпроса  в какъв вид трябва да са дипломите  - с или без апостил.
Далеч е от Мюнхен - в Дортмунд, но предполагам, че изискванията са еднакви за цяла Германия… 🙄
Много благодаря за бързи отговор, ще я накарам утре да звънне

# 178
  • София
Далеч е от Мюнхен - в Дортмунд, но предполагам, че изискванията са еднакви за цяла Германия… 🙄
Много благодаря за бързи отговор, ще я накарам утре да звънне

Dortmund Simple Smile
http://www.b2b-translation.de/bg.html

# 179
  • България
G.D. ти се оказа "моят човек" Grinning
Единственият различен уни между младежите ни е ТУ Мюнхен v.s. Щутгарт
Моят нещо се разколебава за Аахен заради малкия град. Не че е свръхсоциален, но явно сега влиза в тази тема....
Следващите 4 дни ще сме заедно нон-стоп и ще си поговорим. Аз не мисля да го насилвам. Просто искам да му видя приоритетите.

Общи условия

Активация на акаунт