Университети в Германия и други държави с немски език -тема 18 :)

• 51 660
  • 744
  •   1
Отговори
# 255
  • София
Моля някой да информира тук как се превежда дипломата за медицина в Германия. Включени ли са ДЗИ?
Е, то това е сигурно, всичко се превежда от бг на немски, всяка точка, запетая,  описва се с думи дори кръглият печат..И не само за медицина, за всяка специалност/университет. Но важното е немците какво правят с тази преведена информация за двете матури в оценки.

Или ти питаш точно това  - как е  трансформирана в немска..

Последна редакция: чт, 21 юли 2022, 17:11 от пенсионирана русалка

# 256
  • тук-там
Да, това питам.

# 257
  • София

Ако правилно помня, доста преди подаването на документи тук писа майка с точно този въпрос. Бях я посъветвала да пишат на специалния мейл за чужди студенти с питане ще се включват или не ДЗИ при обръщането на дипломата като оценка в немска. Помня как дамата после обясни, че от hochschulstart са им отговорили, че такава информация могат да дадат, когато всички документи са при тях. Това вече е факт, от 18.07 (преди това дните са били неработни) би трябвало да са започнали с обработката на документацията. Но лично аз, уви, не помня кога (колко след 15.07) в акаунта на дъщеря ми в AntOn излезе приравняването на дипломата и въобще излезе ли такова, почвам да забравям....Някой с по-пресни спомени може да каже как беше. Струва ми се рано обаче, минали са едва 4 дни.. А и ако има по някaкъв начин отчитане на ДЗИ, то нещата ще станат вероятно по-бавно от преди, понеже тогава какво беше - готова крайна оценка, обърната директно по modifizierte bayerische Formel. Интересно ми е дали предварително някак се запознават с чуждите дипломи (промените в тях), за да могат своевременно да реагират. Иначе някак ми се струва странно тепърва да измислят  формула, в която да  вмъкнат и ДЗИ.

Последна редакция: чт, 21 юли 2022, 17:40 от пенсионирана русалка

# 258
  • тук-там
Да, така беше и чакаме да видим сега какво се случва. А как беше приравнена при вас дипломата, Русалка? Като 1.нещо си или в трицифрено число (850 например)?

# 259
  • София
Нали написах, че нещо ме гони склерозата..Laughing Ама би трябвало да е било от вида 1. нещо си, понеже:
- тези трицифрените не са универсални, те са по провинции
- поне това помня, официален отговор на хохшулщарт беше, че се ползва modifizierte bayerische Formel,а  тя видно води  до резултати 1. нещо си

# 260
  • тук-там
Дали вече не са универсални, след като има приложение, което смята на база на тези точки за всички унита?:

Жалко, че тази година няма нито един активен потребител с медицина в Германия. Ще трябва да се огледам извън форума.

# 261
  • София
Дали вече не са универсални, след като има приложение, което смята на база на тези точки за всички унита?:

Може би  вече са:

https://praxistipps.focus.de/abitur-notentabelle-und-punktetabel … deslaender_104288
Notentabelle und Punktetabelle für alle Bundesländer

Или и да не са, се трансформират после явно по някаква формула към тази скала с  макс 900, за да са съпоставими с тези на други кандидати. Като се замисля, дали и преди не си беше баш така за самите германци, идващи примерно от различни провинции, едни с G8, други - с  G9.

Но за да си изчислиш такава трицифрена на база българската, пак ти трябва тази с 1. нещо си. А точно в такава се трансформираха, поне преди, нашите дипломи, понеже тъкмо ми изплува ясен спомен как навсякъде по форуми/групи се бистреше неофициалната информация, че  1.0 е над наше 5.93, а  никога не са се коментирали трицифрени числа. Поосвестих се малко откъм памет, ура, спомних cи даже как бях разпитвала на лични Ясмина и Грант за обръщането.

Последна редакция: чт, 21 юли 2022, 19:04 от пенсионирана русалка

# 262
  • тук-там
Назад в темата и трицифрени се споменават. Изчетох всичко по темата от 2018 насам. Само ми липсва в момента как приравняват дипломат. С ДЗИ ще е една бира, без - друга.

# 263
  • София
Скрит текст:
Назад в темата и трицифрени се споменават.
Изчетох всичко по темата от 2018 насам. Само ми липсва в момента как приравняват дипломат. С ДЗИ ще е една бира, без - друга.

Интересно, я дай линк, ако знаеш точно къде и не се налага да ровиш Simple Smile Може би е било за випуските 2020 и 2021, понеже те макар и със старата като вид бг диплома бяха по новата система за кандидатстване за медицина с многото желания и възможността за паралелно вписване на  желания за стоматология/фармация. Две от няколкото майки  в темата, за които се сещам обаче, са с деца от лайстунг и не знам с коя диплома са кандидатствали. Ако е с немската, нормално е да са спрягали трицифрени числа. Но девойката на Елиас със сигурност е с бг диплома. 

Последна редакция: чт, 21 юли 2022, 19:21 от пенсионирана русалка

# 264
  • тук-там
Аз търсех с ТМС и така излязоха назад доста коментари, позачетох се, но беше преди време. Сега ще ми е трудно пак да ги издира. Спомням си само, че едната потребителка, която преобразуваше в трицифрени числа беше BAR B Q.

# 265
  • София
Аз търсех с ТМС и така излязоха назад доста коментари, позачетох се, но беше преди време. Сега ще ми е трудно пак да ги издира. Спомням си само, че едната потребителка, която преобразуваше в трицифрени числа беше BAR B Q.

И на BAR  BQ детето е с българска май Simple Smile Но тя напоследък се позагуби. Таnny също. Дано се разпишат. Ще е по-интересноза ориентиращите се, иначе в последно време тук за медицина конкретно се говори по неволя само за Аахен и  Бохум (просто предимно родители на деца оттам се включват) . А позагубилите се напоследък ще са полезни с мнения и за Манхайм, и за Дюселдорф.

# 266
  • Русе
Здравейте, моята дъщеря тази година кандидатства в Германия . Освен дипломата за средно образование искат и удостоверението за завършен първи гимназиален етап.

# 267
  • София
Вероятно има значение в кой университет и каква специалност, а не само че е в Германия.  Simple Smile

# 268
Добро утро. Майките на набор 2004 се пораздвижихме. Моля, ако някой е запознат с повторното явяване на ТМС в рамките на една календарна година, да каже дали записването за второ явяване е във фаза 2 или 3?
"Phase 2: In dieser Phase haben bevorzugte Wiederholer*innen, die Möglichkeit zur Anmeldung.
* Phase 3: Hier melden sich alle Teilnehmer*innen an, die den TMS wiederholen möchten"

# 269
  • София
СЛ, предполагам сте същата дама, на която отговорих и във Фейсбук групата Simple Smile

Цитатите са от секцията  FAQ на сайта на TMS.

Последна редакция: пт, 22 юли 2022, 09:43 от пенсионирана русалка

Общи условия

Активация на акаунт