Университети в Германия и други държави с немски език -тема 18 :)

• 51 628
  • 744
  •   1
Отговори
# 300
Не ми се вижда сложна системата, може би за медицинските специалности е по-комплицирано.

# 301
  • София
За голямата ми девойка, това вече беше отдавна, не мога да намеря инфо за това кога е дошла офертата  й.
За тази в Манхайм - на 01.08
За тази в Аахен с медицината - не е показателно, понеже вече нещата са променени. Тя беше последният випуск с  май само 6 желания и опция за само 1 оферта и на Абибесте, и на AdH(ако не е станало на Абибесте).Или приемаш, или гориш..Сега ми се струва по-добра схемата на класиране, макар и по-завъртяна.

Последна редакция: вт, 26 юли 2022, 12:37 от пенсионирана русалка

# 302
Специалността в Манхайм с NC ли беше?
А иначе дори и по-завъртяна, системата в Германия е доста по-удобна и енергоспестяваща. Липсата на единна платформа и приоритизиране в България носи неудобства и финансови загуби - приемат те в едно уни, записваш се, плащаш, приемат те в по-желаното, отписваш се, губиш 20% от платената такса, записваш се в новото уни и пак плащаш..... Това явно е избягнато в немската система.

# 303
  • София
Специалността в Манхайм с NC ли беше?
А иначе дори и по-завъртяна, системата в Германия е доста по-удобна и енергоспестяваща. Липсата на единна платформа и приоритизиране в България носи неудобства и финансови загуби - приемат те в едно уни, записваш се, плащаш, приемат те в по-желаното, отписваш се, губиш 20% от платената такса, записваш се в новото уни и пак плащаш..... Това явно е избягнато в немската система.
Да, макар че точно в Уни Манхайм не става дума баш за стандартно NC като гранична оценка примерно от 1.3 или 1.4, какъвто е случаят другаде. Те си правят бал по критерии разни -  немски, удвоена математика,  оценка по друг чужд език, оценка от природни науки,  положена практика, разни постижения.. Затова и за другаде има статистики за NC в годините, но за Манхайм няма, въпреки че  много специалности са с ограничен прием.

И да, точно това имах предвид като казах, че системата им е измислена добре. Нашата обаче нарочно е  направена така, с цел финансиране на ВУЗ - постъпват  така някакви средства дори и от отписващите се студенти, понеже в масовия случай не им се връща пълната такса.

# 304
  • София
RelaxedRelaxed
Благодаря, Русалка, за мен всичко е ясно. Чакаме си търпеливо😏

Между другото, не помня къде из форума бях чела изказване на потребител, че е стреснат от сложността на кандидатстването в Германия. Всъщност според мен  е доста добре измислена системата им - единна платформа, това е едното. Хем се следват, доколкото балът позволява при специалностите с NC, желанията на кандидатите, хем не се задържат места при налична повече от 1 оферта и се пренасочват  моментално към друг, това е второто.
A как да се ориентираме (лесно) кои унита имат собствено кандидатстване и в кои се кандидатства през единната платформа ? И кои специалности са NC и кои - не.  Rolling Eyes Relaxed (предполагам задавам тъп въпрос, но засега само дъщеря ми чете в сайтовете на унитата.) ТУМ е фаворит.
И още един въпрос - има ли форма/темплейт (по възможност на английски Simple Smile ) за удостоверяване на стажове. Каква е задължителната информация, която трябва да присъства в това удостоверение ?

Последна редакция: вт, 26 юли 2022, 16:28 от bibi

# 305
Ние все още не сме натиснали опцията за приемане на офертата и Callibella правилно е разбрала, че питам докога имаме опция да не потвърждаваме полученото предложение. Доколкото разбирам в hochschulstart участват само специалности с ограничен прием (NC) и след приключване на координационната фаза на 24.08., ако не сме приели оферта, то последната останала активна получава автоматично писмо за записване. Правилно ли съм разбрала или трябва все пак преди изтичане на този срок да потвърдим последното предложение, защото иначе ще се загуби мястото?

А относно въпроса на Bibi - ние се ориентирахме от сайтовете на университетите, които ни интересуваха. Във всеки има описание как се кандидатства.

Последна редакция: вт, 26 юли 2022, 16:35 от Anito.B

# 306
RelaxedRelaxed
Благодаря, Русалка, за мен всичко е ясно. Чакаме си търпеливо😏

Между другото, не помня къде из форума бях чела изказване на потребител, че е стреснат от сложността на кандидатстването в Германия. Всъщност според мен  е доста добре измислена системата им - единна платформа, това е едното. Хем се следват, доколкото балът позволява при специалностите с NC, желанията на кандидатите, хем не се задържат места при налична повече от 1 оферта и се пренасочват  моментално към друг, това е второто.
A как да се ориентираме (лесно) кои унита имат собствено кандидатстване и в кои се кандидатства през единната платформа ? И кои специалности са NC и кои - не.  Rolling Eyes Relaxed (предполагам задавам тъп въпрос, но засега само дъщеря ми чете в сайтовете на унитата.) ТУМ е фаворит.
И още един въпрос - има ли форма/темплейт (по възможност на английски Simple Smile ) за удостоверяване на стажове. Каква е задължителната информация, която трябва да присъства в това удостоверение ?
Bibi, и ние се ориентирахме от сайтовете на университетите. За всяка специалност в университета са изброени изискванията, примерно в Манхайм за VWL (икономика) няма, за BWL балообразуващи са оценките по немски, английски и математика от последните 4-ри срока, сертификат по английски за ниво С1, стаж по специалността и т н. Бланката за стажа (темплейт) на немски и английски е предоставена при изискванията. Допуска се и свободна форма като задължителната информация, освен личните данни на кандидата, са фирмата, където е проведен стажа, времето ( на ден, седмица) и описание на извършваните дейности.

# 307
  • София
Благодаря за отговорите.И тя това прави.Пъха данните в един вксел.
И какво ще рече стаж по специалността напр. за Аerospace engineering ? 😐
Аз бачкам в немска инженерингова и търговска фирма и съм уговорила колегите да я пообразоват малко, ама е далеч от Aerospace. По-скоро машинно инженерство.

Последна редакция: вт, 26 юли 2022, 17:35 от bibi

# 308
  • София
Bibi, предлагам според мен най-лесния начин.  Задавате  в сайта на ДААД  всички критерии, които искате: специалност, вид университет ( академичен или хохшуле), език на преподаване, провинция (ако имате определени предпочитания), старт през зимен или летен семестър и т.н.. Търсачката ви избира онези варианти, които отговарят на заложените критерии. Оттам насетне влизате по отделно на страниците на всяко уни и четете детайлно, веднага се вижда дaли специалността е с ограничен или не прием. Ако е с NC пише , че е zulassungsbeschränkt, иначе - zulassungsfrei. Там вече ще имате възможност да видите колко семестъра е следването, какво се изучава през тези 3 или 4 години, как се кандидатства, какви документи/сертификати се искат, нужна ли е  практика и т.н..

За практиката, да, има готови формуляри : в случая с децата ми  за бизнес математика и медицина и на двата езика - немски/английски. Тази с математиката даде на фирмата (преди кандидатстването) формуляр на немски и показваше къде какво трябва да се напише, тази с медицината до момента за всичките си практики дава формуляри на английски да й попълват в нашите болници.

И са относително широко скроени за практиките, ще приемат най-вероятно и стаж от фирмата, в която работиш. Просто можете да ги питате по мейла..По-претенциозни са за медицината - да е  в не знам си каква болница, да има лежащо болни, да се показват определени действия /интервенции (упоменати във формуляра).. Но истината за  у нас е, че ако не си през познати в болница/клиника, нищо почти не ти показват, висиш си в кабинета, готови са да ти подпишат формуляра просто ей така и да те пуснат да си ходиш.. Затова всичките си практики дъщеря ми прави през познати/приятели, поне да има полза, а да не е само една хартийка..Супер доволна  на този принцип беше и от клиника "Вита", и от  МБАЛ "Сердика", и от гастрото в Пирогов.

Последна редакция: вт, 26 юли 2022, 17:43 от пенсионирана русалка

# 309
И на мен ми беше чудно как се удостоверява стаж по икономическа специалност от ученик в езикова гимназия. За aerospace engeneering пък съвсем, никой не би трябвало да допусне стажант до квалифицирана работа. Ние писахме общи неща, не знам дали ще ги признаят, но не са ни важни, а и стажът не е задължителен.

# 310
  • София
Калибела, приятелка на моите девойки кандидатства BWL в Mannheim и  Leipzig. Избра второто, но май и за Манхайм й искаха практика. Беше си намерила работа в хотел на морето за един месец след ДЗИ, представи документ, че е била на рецепцията, признаха й го (с описани вътре задължения/отговорности).

Bibi,
Оттук става ясно, че НЕ искат задължително документа при кандидатстването, а  може да се представи до 4 седмици преди края на 2 семестър.

Вижда се и мейлът, на който можете да питате дали биха признали практика във фирмата ти.

Ето я и бланката:
https://wiki.tum.de/pages/viewpage.action?pageId=875823757&p … tikumsrichtlinien

Ами, организирани са си немците, сайтовете на унитата им са много информативни, всичко лесно се намира с две-три кликвания. Simple Smile

Последна редакция: вт, 26 юли 2022, 18:33 от пенсионирана русалка

# 311
  • София
Русалке, предлагам среща на бира, бЕло, твърдо...😁😁😁 Благодаря !

# 312
# 313
  • София
Русалке, предлагам среща на бира, бЕло, твърдо...😁😁😁 Благодаря !

Малко по-нататък с удоволствие,
Скрит текст:
че една майка с дете в ТУМ (от темата) точно наскоро ме обвини съвсем неоснователно Joy, че я отсвирвам за срещи, как не  я досрамя, не знам.. Та трябва да я оборя първо нея. И с една  друга майка с дете в RWTH (също от темата) трябва пак да се видим, купон да има само. Нея трябва да я почерпя, че за РД ме поздрави/трогна с рими. И  с трета (пак от темата) се уговорихме след едно културно мероприятие преди седмица-две  да се видим на бира,  бЕло, розАво и сие, и там съм длъжница,  че не ми даде майката да платя билетите за събитието.. Иначе аз съм доста социално животно, с всички ви съм навита да се видим/черпим. Simple Smile На маса супер много полезна информация се разменя  - за кандидатстване,  за общежития, практики,  семестри в чужбина, въпроси за  работа,  облагане/осигуряване и сие..

Последна редакция: вт, 26 юли 2022, 18:41 от пенсионирана русалка

# 314
  • Варна
И аз тук, с благодарности към всички, които питат и най-вече към тези, които споделят и отговарят на въпросите.
Моят младеж се е ориентирал към икономическа специалност с АЕ в Германия или Австрия. Още не е започнал да проучва университетите, за което аз постоянно мрънкам, че няма време. Все още не е наясно каква да е точно специалността. Учи в ЕГ с НЕ и АЕ, история и математика (това са четирите профила).
И на мен ми беше чудно как се удостоверява стаж по икономическа специалност от ученик в езикова гимназия. За aerospace engeneering пък съвсем, никой не би трябвало да допусне стажант до квалифицирана работа. Ние писахме общи неща, не знам дали ще ги признаят, но не са ни важни, а и стажът не е задължителен.
Callibella, в момента е на лятна стажантска програма в ДСК.

Общи условия

Активация на акаунт