Университети в Германия и други държави с немски език -тема 18 :)

• 51 646
  • 744
  •   1
Отговори
# 315
  • Варна
Много са ми чудни тези стажове преди университет при икономически специалности. Искат ги в университетите ли? Моят опит е скромен, дъщеря ми и зет ми , нямало е изискване за стаж. Стажове после караха, докато учеха, дъщеря ми имаше две практики по един семестър с прекъсване на ученето и заетост по цял ден,но изцяло  неин избор беше с оглед бъдеща реализация.

# 316
  • Варна
Това е негово желание. Миналото лято работи скара-бира, за това лято си търсеше само работа свързана с бъдещото образование (макар и ниско платена).

# 317
  • София
Много са ми чудни тези стажове преди университет при икономически специалности. Искат ги в университетите ли? Моят опит е скромен, дъщеря ми и зет ми , нямало е изискване за стаж. Стажове после караха, докато учеха, дъщеря ми имаше две практики по един семестър с прекъсване на ученето и заетост по цял ден,но изцяло  неин избор беше с оглед бъдеща реализация.
В повечето случаи не са задължителни,  а просто носят бонус точки в бала за прием.

# 318
  • където и да е,само да не съм сама
Имам питанка за здр.осигуровки/застраховки и конкретно за Аахен.
Дъщеря му ще си вади ЕЗОК и скоро бях чела,че на Русалка щерка й дори за зъболекар е ползвала картата, но как стои въпросът по принцип!?
ЕЗОК само по спешност ли се използват и като на ли в Аахен определено мед.центрове,които работят с тях?
Ако не е спешен случаят,каква застраховка е добре/желателно да се направи и колко горе-долу излиза месечно?

Детето, като отиде да учи в Германия, какви документи се подават тук за това и къде?
Със сигурност го има из темите като инфо,но не можах да го намеря/може и жокер само в коя тема е обсъждано повечко/.

# 319
  • София
В пространството ЕЗОК  се спряга  за спешна помощ само. Но има  немалко случаи като този с дъщеря ми, в които е ползвана и извън рамките на  спешното.. Иначе решението е немски здравни осигуровки в държавна или частна каса, месечно за студенти  +-110 -120 Евро.

Ако студентът си е с бг здравните, всеки семестър превежда ( в преводаческа агенция) уверението си, че е записан  и го представя в НАП. На тази база  държавата ни го осигурява като студент..

Последна редакция: ср, 27 юли 2022, 18:13 от пенсионирана русалка

# 320
Русалке, а бг осигуровките там могат ли да се ползват по някакъв начин?
Немските здравни си ги избираш като покритие и район ли? Въобще ако ти се наложи и не е спешно какво правиш?

# 321
  • София
Русалке, а бг осигуровките там могат ли да се ползват по някакъв начин?
Немските здравни си ги избираш като покритие и район ли? Въобще ако ти се наложи и не е спешно какво правиш?
Е, да, ЕЗОК нали това показва - че си здравно осигурен в БГ. Покрива ти спешните медицински услуги, за останалото - нямам идея дали е въпрос на късмет или все пак нещо покриват нашите осигуровки и за неспешни услуги, но просто малко доктори/лекарски практики са запознати  с нещата. Въпросната зъболекарка в Аахен все пак е българка, макар и омъжена за германец. Назад в темите  съм писала за случай с познато дете в Холандия, запали им се общежитието във Влисинген и спешно ги извадиха отвътре пожарникари. Долу доктори от линейката го принудили да  отиде с тях за преглед в болницата в близкия град заради погълнат дим, макар че ги уверил, че му няма нищо.. Е, не знам доколко  спешно или не е било това включване на линейката, ама солена честитка им дойде в БГ заради нея, няколкостотин евро.

Касите в Германия са мноооого...и не ги  избираш по район, примерно АОК (Allgemeine Ortskrankenkassen) има навсякъде,  от Ersatzkassen също можеш да си избираш, примерно Barmer, HEK, DAK, TK.  Има Betriebskrankenkassen (фирмени, ама май стават и за външни лица, тук Chrissy може да каже, май само някои са betriebsbezogen, тоест обвързани с фирмата)  на Audi, BMW, Miele, Siemens, Bosch, Daimler..Има и частни. Човек трябва да седнe и обстойно да прочете какъв е размерът на здравните, какво покриват и сие. И после да отиде да сключи договор с избраната. Дъщеря ми първо беше в АОК, след това се прехвърли в ТК. Дано не подвеждам, но ми се мотае нещо, че е споделяла, че има каси, към които можеш да се осигуряваш, ако работиш само. Дали не беше точно ТК...Но при други можеш и нищо да не работиш, а да се осигуряваш в тях здравно.

А като ти се наложи и не е спешно (но си здравно осигурен там) - запазваш си час при специалист и отиваш на доктор. Simple Smile

Последна редакция: ср, 27 юли 2022, 20:52 от пенсионирана русалка

# 322
Благодаря, Русалке!
Ще й кажа да си ги разгледа.
Аз само като видя дума на немски и се обърквам/много го недолюбвам този език/.

# 323
Има ли някакъв срок за внасяне на уверението? Искат ли го в оригинал или може да бъде изпратено по електронен път (имейл, вайбър, messenger) Предполагам, че ако аз внеса уверението в нап, ще ми искат пълномощно. Когато плащахме осигуровките за летните месеци служителката спомена, че не е необходим нотариалнa заверка, а само оригинален подпис. Дано не пропускам нещо.

В пространството ЕЗОК  се спряга  за спешна помощ само. Но има  немалко случаи като този с дъщеря ми, в които е ползвана и извън рамките на  спешното.. Иначе решението е немски здравни осигуровки в държавна или частна каса, месечно за студенти  +-110 -120 Евро.

Ако студентът си е с бг здравните, всеки семестър превежда ( в преводаческа агенция) уверението си, че е записан  и го представя в НАП. На тази база  държавата ни го осигурява като студент..

# 324
  • София
Срокът си е този, след който правата ще бъдат прекъснати... Simple SmileДа приемем, че сте платили и за септември  здравни и студентът почва на 01.10. Оттогава отново държавата го осигурява като студент (което  с уверението се доказва). Ако не представи уверението до 25.01 (изтекли 3 месеца), ще му прекъснат здравно-осигурителните права. Но не е нужно да се чака последният момент. Непосредствено след записването от платформата на университета може да се свали въпросното уверение, не е необходимо да се ходи по канцеларии разни. Тук давам пример с това на Аахен, с изтрити лични данни. На всеки университет е с различно оформление, но съдържа еднотипни данни - университет, специалност, текущ семестър, степен (бакалавър/магистър), период на валидност, код за онлайн сверяване,  доуточнения някакви  покрай короната за опции за удължаване на следването...  Разпечатва се, носи се в агенцията за превод (без легализация), в избраната от нас агенция поне събират уверението (навсякъде ги има и на немски, и на английски) с превода с телбод и печат на агенцията.  В  НАП са ги носили уверенията и самите ми студентки, и аз, и баба им, и баща им - както дойде Simple Smile Не са искали никога пълномощно, поне в нашия клон.

Последна редакция: ср, 27 юли 2022, 23:37 от пенсионирана русалка

# 325
  • München, Deutschland
ЕЗОК покрива само спешни случаи. Разбира се, лекарка българка може да напише случая като спешен и да мине като такъв, пък тя вече какво лекува...

Случаят с нагълтан дим в Германия би се водил спешен и вероятно ще се поеме. Спешен е, когато те боли зъб, знам и за гинекологична инфекция. НО тъпото е, че винаги  (освен за зъби, де), ходиш в спешната помощ, където чакаш с часове. Това е стандартният случай, може и 5-6 часа да си висиш и никой да не дойде... На теория можеш навсякъде д аотидеш, но опитай да обясниш на баварец в баварско село как в еди коя си директива пишело еди какво си и затова тр д ате прегледа безплатно с европейска карта... Иначе за спешното знам, че може и за настинка да идеш и общо взето няма да те върнат, но кой има един цял ден да виси... Впечатленията ми са от Берлин и голяма, известна болница. Доколкото помня, има списък с неща, които се броят за спешни и се покриват от ЕЗОК, но никога не съм го търсила.

В момента гугълнах, че за студенти на месец застраховката започва от 167 евро.

Да, в Betriebskrankenkassen, примерно Ауди БКК и т.н. почти винаги можеш да се запишеш, дори и като неработещ във фирмата (с мн малко изключения), но обикн са по-скъпи от стандартните и известни каси и рядко си струват. Често предлагат по някоя друга превенция в повече или пък поемат част от парите за опр курсове, но това не съм чула днякой да го ползва досега...

# 326
  • столицата
Чувала съм, че някои правят здравни застраховки към бг застрахователи. Имало специални за студенти.Някой ползвал ли е такава? Засега съм попаднала на една ,на ЛИ/дано не е реклама/, но имам резерви към тази компания.

# 327
  • София
Wow, Chrissy, как 167 евро , бре, дъщеря ми в ТК плаща около 120 със сигурност..Освен да не е споменала, че има подобна актуализация..Open Mouth Точно тя много лошо си беше изкълчила крака при падане от рейса. Беше отишла при личната по спешност, не беше чакала въобще, тя пък я  беше насочила към рентген, където също всичко станало бързо.  Спешният случай при другата с короната не го давам като пример, тъй като там нещата са ставали бързо заради разписание - времеви коридор за болни само и раздадени точни часове в него. Та не беше чакала и 2 мин., но това в лекарска практика.. Ако беше отишла в спешното, нямам идея..

Иначе аз просто в горния пост упоменах колко много каси имат германците Simple Smile Състудент на девойката (германец) е в такава на Даймлер, явно родител работи там, защото тя е от тези, които са само за служители.

Иначе за ЕЗОК сега се сетих - и лечението на обострени хронични заболявания покрива. Преди да го разбере това познато дете си беше платило. После подаде заявление в НЗОК и му възстановиха сумата.

Последна редакция: чт, 28 юли 2022, 08:04 от пенсионирана русалка

# 328
  • München, Deutschland
Русалче, не съм дочела, пише, че това е за над 30 годишни. Иначе сега разрових и гледах вноски, уж започвали от 88 някъде евро, обаче ми се струва, че това няма да покрива всичко, защото приятелка още преди години плащаше малко над 100 като студентка под 30...

# 329
  • София
Русалче, не съм дочела, пише, че това е за над 30 годишни. Иначе сега разрових и гледах вноски, уж започвали от 88 някъде евро, обаче ми се струва, че това няма да покрива всичко, защото приятелка още преди години плащаше малко над 100 като студентка под 30...

Aaaa, OK, че ми се уплаши окото с какъв размах увеличават вноските..Laughing При две от трите предстоят увеличения  на наема - при едната 20 евро, при другата 30. При третата не съм чула да има, ама то и самата нея рядко я чувам..Joy

Последна редакция: чт, 28 юли 2022, 08:53 от пенсионирана русалка

Общи условия

Активация на акаунт