Университети в Германия и други държави с немски език -тема 18 :)

• 51 701
  • 744
  •   1
Отговори
# 480
  • София
Явно зависи къде какво искат/признават. Тази година познато дете е представило  удостоверения от работодател на родителите си и сa му ги признали. Но пък работодателят (единият, за другия не знам) е Siemens Bulgaria..На моите деца никой никога не им е искал, а са сменяли общежития/квартири.

# 481
НАП издават безплатно  „Удостоверение  за декларирани данни по ЗДДФЛ“ (за всички - самонаети, безработни и наети). В НАП се подава искане за издаване на документ https://www.krichim.bg/images/documents/uslugi/za_grajdani/izidudost.pdf. Важно е да пишете, че е за чужбина (точно къде), за да сложат допълнителен зелен печат. Стандартно става за 7 дена, но ако имате късмет, може да стане за минути.

# 482
  • Русе
Няма ли някой приет медицина? Разбрахме, че се взимат  оценките от ДЗИ, но ще е интересно някой по-детайлно да разкаже. А получени оферти явно има вече, понеже във фейсбук групата мернах пост на момиче, което ще следва медицина в Аахен.
Дъщеря ми е приета не точно медицина, а Биомедицински технологии в Тюбинген медицински факултет (съвместно с университета в Щутгарт). В документа от Uni-assist, който приравнява българската диплома към немска оценките от ДЗИ не са взети предвид. Дано да съм била полезна

# 483
  • тук-там
Една дама по-горе писа, че за медицина взимали предвид и ДЗИ. Макар че би било добре малко повече инфо някой да даде по възможност.
За вашата специалност само с диплома ли кандидатствате? Каква е ситуацията с общежитията в Тюбинген. Дъщеря ми си е харесала Фрайбург и Тюбинген. Така че всякаква информация ще ни е полезна.

# 484
По думите на дъщеря ми за медицина се взимат оценките от матурите, разбрала го е след като неприятно са били изненадани деца от нейния клас, кандидатстващи медицина и не са приети точно поради тази причина.

# 485
  • София
Същият потребител MED -DE с питането за удостоверенията за доходи по-назад сподели, че ДЗИ са се взимали предвид за Humanmedizin. Simple Smile

Aся, специалността "Биомедицински технологии" не е ли магистърска програма? Ако да,  ДЗИ така или иначе нямат значение. Преди време бях гледала списъка със специалности на Уни Тюбинген заради едно дете с точно такава насоченост и имам спомени за бакалавърска програма по медицинска техника, в  която я има колаборацията между двете упоменати висши учебни заведения. Ако става дума за тaзи специалност, то тя, нищо че е към медицинския факултет, нямам спомени да беше bundeszulassungsbeschränkt, каквато е медицината. Имат си свои квоти, да, но те са на местно ниво,  а това прави начина на балообразуването (неотчитането на ДЗИ в случая) непоказателен за медицина. Simple Smile

julika, доста осезаема трябва да е била разликата между общия отличен успех без ДЗИ и самите ДЗИ, защото преди при огромна тежест на  матурите от 1/3 и ограничен брой желания за разлика от сега с оценка от тях около 5,50-5,60, че и малко по-ниска,  докарваха   пак немска диплома 1.2-1.3, с която се влизаше в някои университети. Или трябва да са имали по-малко и от това на матурите, или не са писали и университети като "спасителен пояс" с по-нисък бал за прием. Отделно и ТMS повечето би трябвало да са държали, от който все някакви бонус точки имат.

Последна редакция: вт, 23 авг 2022, 16:58 от пенсионирана русалка

# 486
Здравейте, дъщеря ми ще учи в Аахен и имам питане относно общежитията. Още като разбра че е приета, писа на Studierendenwerk, получи предложение за стая, което тя потвърди. Една седмица вече няма изпратен договор и вече започвам да се притеснявам. Искахме да отиде по-рано, полета ни е на 2 септември, дали има шанс да се сдобие с тази стая дотогава?

# 487
  • София
След като го потвърди, не получи ли нов мейл, в който да е И банковата сметка на Щудиренденверк? Как цяла седмица... Те дават обикновено малък срок за потвърждение/превод на кауцион и наем, за да могат при отказ да предложат стаята на друг. Пишете им и питайте, направо да  им звънне девойката по тел, макар че сега едва ли вече има някой на работа..

# 488
Не, получила е само мейл, в който са и казали че ще и изпратят договор до 2-3 дни, и от тогава нищо. Снощи им писа, че нищо още не е получила, няма отговор и на този мейл.

# 489
  • София
Не, получила е само мейл, в който са и казали че ще и изпратят договор до 2-3 дни, и от тогава нищо. Снощи им писа, че нищо още не е получила, няма отговор и на този мейл.
Да се обади утре на някой от гореупоменатите телефони. Но това е по-общо, не конкретно.

Другият вариант е ето тук https://www.studierendenwerk-aachen.de/de/wohnen/ansprechpartner.html да  изберете от падащото меню общежитието, в което е предложена стая. Системата ще ви  даде номера на конкретно отговарящия за него служител в Studierendenwerk..Може там да звънне и да пита какъв е проблемът.

Последна редакция: вт, 23 авг 2022, 17:29 от пенсионирана русалка

# 490
Утре в работно време ще звънне, благодаря за съвета.

# 491
Същият потребител MED -DE с питането за удостоверенията за доходи по-назад сподели, че ДЗИ са се взимали предвид за Humanmedizin. Simple Smile

Aся, специалността "Биомедицински технологии" не е ли магистърска програма? Ако да,  ДЗИ така или иначе нямат значение. Преди време бях гледала списъка със специалности на Уни Тюбинген заради едно дете с точно такава насоченост и имам спомени за бакалавърска програма по медицинска техника, в  която я има колаборацията между двете упоменати висши учебни заведения. Ако става дума за тaзи специалност, то тя, нищо че е към медицинския факултет, нямам спомени да беше bundeszulassungsbeschränkt, каквато е медицината. Имат си свои квоти, да, но те са на местно ниво,  а това прави начина на балообразуването (неотчитането на ДЗИ в случая) непоказателен за медицина. Simple Smile

julika, доста осезаема трябва да е била разликата между общия отличен успех без ДЗИ и самите ДЗИ, защото преди при огромна тежест на  матурите от 1/3 и ограничен брой желания за разлика от сега с оценка от тях около 5,50-5,60, че и малко по-ниска,  докарваха   пак немска диплома 1.2-1.3, с която се влизаше в някои университети. Или трябва да са имали по-малко и от това на матурите, или не са писали и университети като "спасителен пояс" с по-нисък бал за прием. Отделно и ТMS повечето би трябвало да са държали, от който все някакви бонус точки имат.
Нямам идея колко и какви университета е писало конкретното дете или какви оценки има на матурите и от дипломата, но за съжаление си остава тук, поради тази причина. Това знам като факти.

# 492
  • София
Нямам думи, честно.. Звънна ми преди броени минути една майка,  която е приятелка /колежка на форумка от темата Wink. Детето е прието медицина в Аахен и пак се стигна до драмата с общежитията. Консултантската фирма, от яд забравих даже да питам коя е,  била, видите ли,  на мнение (само на база оценки  от 11 клас към момента на  ангажирането й с процеса на кандидатстване), че детето няма да има шансове за RWTH и съответно НЕ пуснала заявление за общежитие своевременно. Да, ама изненада, детето изкарало отлични оценки на ДЗИ (поредно доказателство, че са се взимали матурите предвид) и фирмата явно се  стреснала, че "прогнозата" й може да се окаже грешна, та след излизането на резултатите на МОН тепърва  пуснала заявление.. И сега детето е  със задни позиции в листата с чакащи и с минимални шансове за стая към старта на семестъра..

Бъдещи кандидати,  ако ползвате фирми, ок, ваше право си е  - ползвайте услугите им, но следете нещата и вие..

Последна редакция: вт, 23 авг 2022, 19:05 от пенсионирана русалка

# 493
  • тук-там
А с каква тежест взимат матурите, Русалка? И след като е била с отлични оценки на матурите, защо да е нямала шанс? Без ТМС ли е прието детето?

# 494
  • София
А с каква тежест взимат матурите, Русалка? И след като е била с отлични оценки на матурите, защо да е нямала шанс? Без ТМС ли е прието детето?

mtz, ще те бия, не четеш внимателно, прегряла си на  онези хубави плажове..... Wink Репликата "няма шанс" е много преди матурите, при наемането на фирмата за кандидатстване. Към онзи момент са имали поглед консултатнтите само над оценките от 11 клас или  евентуално и над прогнозните (може би и реалните) за  първия срок на 12-ти (зависи кога са се обърнали хората към фирмата).  Сигурно е имало оценки, различни от 6..Но когато и да е било, пак е било много преди юни. Не питах дали е  държало детето ТМS, понеже коментирахме най-вече варианти за търсене на алтернативи за живеене при вече сигурен прием.

Колкото до тежестта на матурите, потребител ми писа на лични (явно така  е решил и съответно не мога да копирам поста му в темата). Приет е на Абибесте с отлчина диплома и отлични матури, не се е налагало да ползва резултата си от TMS. Негов приятел/ка е звънял на  hochschulstart да потвърдят дали  се взимат матурите предвид  (децата са видели разликите явно при иначе близки дипломи без ДЗИ). Отговорът е бил ДА, но така и не обяснили  каква им е тежестта в балообрзуването, как са извършени пресмятанията..

Не стига че са подали заявление едва през юни във въпросната фирма, ами и през юли, когато още няма класирания, не са си направили труда да потвърдят интереса на детето в платформата, казали му то да си действа вече. Ми да му бяха казали по-рано напрaво само да си пусне Bewerbung..

Последна редакция: вт, 23 авг 2022, 20:03 от пенсионирана русалка

Общи условия

Активация на акаунт