Дванайсет години - равносметка и избор

• 61 343
  • 748
  •   1
Отговори
# 195
  • София
Тази гимназия е професионална, не е профилирана.

# 196
Моят син днес е ходил да си види работата. Реално, нищо не е видял: подчертавания, усмивки (емотикони) и точките, които има за всяка задача.
Липсват рецензии, обяснения и дори различни цветове в подчертаването. Освен ако нямате някакво съмнение за точкуването, ходенето за гледане (от любопитство ) мисля, че ще бъде загуба на време, според това, което чух.
А и учителите са доста заети с дипломи и край на учебната година така или иначе. Може да им се спести и това занимаване.

# 197
Има незавършили и от профилирани гимназии. В Бургас в ППМГ са  5 деца. Четох, че и в Пловдив в профилирана гимназия деца не са взели матурарата по химия, въпреки, че са изкарали високи оценки в МУ.

# 198
  • София
Моята има съобщение в училищната платформа, че нещо ще се работи другата седмица в сайта на МОН и няма да има достъп до оценките и дипломите ще са готови след 20-ти.
И аз видях статия за пловдивска гимназия с много двойки на химията.

# 199
А как става виждането на работите от ДЗИ?
Аз четох това, което беше написала Дидева, но в сайта на нашето училище все още няма съобщение кога ученик може да си види работата, а беше написано, че срокът за това е понеделник.
Независимо от това какво ще види, дъщеря ми иска да отиде, но не знам дали ще има възможност.

# 200
  • София
Момичета, кога трябва да се плащат здравните осигуровки на младежите? Нали вече не са осигурени от държавата? За кои месеци трябва да ги осигуряваме преди живот и здраве да станат студенти?

# 201
  • София
При нас има мейл до учениците в кои дни и часове могат да отидат в библиотеката и да си видят работите. Младежът няма да ходи, макар че на мен ми е интересно как са разпределени точките между двата модула по БЕЛ, а и винаги е добре да си видиш грешките.

# 202
Има незавършили и от профилирани гимназии. В Бургас в ППМГ са  5 деца. Четох, че и в Пловдив в профилирана гимназия деца не са взели матурарата по химия, въпреки, че са изкарали високи оценки в МУ.

При нас също разбрах, че има 7 деца, които не са издържали втората матура. Не се е случвало от години.

# 203
  • Варненска клюкарка
Нашите госпожи по химия и биология в училище, още  от началото на учебната година регулярно ни набиваха - и на нас и на децата, в никакъв случай да не избират да се явяват на матури по химия и биология и че вероятно тази година щяло да има много подводни камъни на тези изпити.

Последна редакция: чт, 09 юни 2022, 20:34 от Беллора

# 204
За ДЗИ по Химия и аз четох май от Пловдив - страшно много двойки на матурата, а на предварителния изпит в МУ-София децата са с петици и шестици.
Не че нещо ама къде е изпита в МУ, къде е матурата. И то петица на КСК е страхотнс оценка. Подигравка с децата.

# 205
  • София
На сайта на МОН ги има качени матурите и ако някой е наясно, ще е полезно да сравни сложността на тази по химия с кандидатстудентските изпити.
Не бих се изненадала, ако матурата е много по-сложна, защото се коментира, че материалът по програмата за профилираната подготовка е на ниво първи-втори курс в университета.
За съжаление учениците са главните потърпевши. Не знам какво е мнението на ученици от НПМГ от съответните паралелки, но например от програмата и особено от учебниците по физика моят син изобщо не е доволен.  Много материал, просто насипан, без логически връзки, недостатъчен брой часове. Дори и някога да е имал идея за матура по физика или да се занимава с тази наука по някакъв начин, последните две-три години тотално го отказаха.   Просто чакаше да приключи с физиката веднъж завинаги.

# 206
Спомням си няколко изказвания на министъра, че имало твърде много и различни варианти на ДЗИ, че организацията и провеждането са трудни, но те ще положат усилия да се справят. Надявам се, че това няма нищо общо с резултатността.
Пуснали са анкета до училищата за анализ на резултатите от ЗДИППК и предложения  за промяна на нормативната уредба относно техните организация, форма и съдържание. Няма да се изненадам да се появи нещо подобно и за ДЗИ.

# 207
  • София
Вероятно материалът в единия и другия случай  (примерно по химия)е доста различен....И това, че си се справил отлично на изпита по химия в МУ, не  означава, че  си толкова добър и с профилираната химия. Но пък чак за 2... Sad Има нещо сбъркано.

# 208
Не че нещо ама къде е изпита в МУ, къде е матурата. И то петица на КСК е страхотнс оценка. Подигравка с децата.
.               Има нещо, което е не е както трябва в новата програма за набор 2003 и следващи, както и в  матурите. Срамота, подигравка с толкова съдби и то на умни и учещи деца.  Добре, че нашите госпожи също ги бяха предупредили и всички масово на ДЗИ английски език.

# 209
  • Русе
Много материал, просто насипан, без логически връзки, недостатъчен брой часове. Дори и някога да е имал идея за матура по физика или да се занимава с тази наука по някакъв начин, последните две-три години тотално го отказаха.   Просто чакаше да приключи с физиката веднъж завинаги.
  Точно така. Много материал, фрагментиран в 5-6 модула, по незнайни, но поне по мое мнение неподходящи критерии. На практика по някой модул/тема имат понякога по едни час седмично в рамките на едната година. Няма точни рамки ,какво точно трябва да се постигне като знания и умения. Връзки между модулите, често няма.

Общи условия

Активация на акаунт