Дванайсет години - равносметка и избор

• 61 886
  • 748
  •   1
Отговори
# 540
  • Русе
Да, имаше си поленца за първа, средните и последната. Четвъртата беше за предната диплома.

Подадох и аз. Имам входящ номер, но сигурно ще почакам до понеделник за оценки. Не че са ми зор, важното беше да е регистриран.

П.С. Не успях да смъкна дипломата от сайта. Защо ли?

# 541
При нас жената от СУ е качила лице и гръб на дипломата и бележката от изпита, защото той е и със служебна бележка. Няма такива първа, втора, последна. 3 файла и така са подредени. Оценките също са качени и се виждат, каза че след 19 часа ще се види и оценката от изпита, за който доказателство е тази служебна бележка.

# 542
Дъщеря ми си свалила дипломата от  сайта на МОН, но качила файла с първата и последната страница два пъти. Чела в групата на СУ във фейсбук и така ги посъветвали. Само преди да ги качи, ги е запазила  в jpeg формат. Надявам се да няма проблем.
Не е проблем. Системата им иска три файла, затова им казват да ги качват ако трябва и по два пъти.

# 543
Аз да похваля НАЦИД. След час и половина от електронно подадено заявление са апостил получи мейл,  че е готово. Много експедитивно!

# 544
Не сме прилагали диплома от първи гимназиален етап. Младежа също каза, че вече му се виждат оценките, каквото и да значи това.
Още няма информация за брой места по специалности.
Както смяташе да подава документи и вТУ, така и се отказа. Не мога да излезна на глава с него..Така, че остава само СУ и 3-4 специалности.

# 545
  • Wonderland
Привет, а тези, които искат да кандидатстват в дадена специалност редовно и платено? Моят син е бъдещ дванадесетокласник и иска само киберсигурност. Мислех, че в заяелението може да се посочи, че искаш да участваш в класирането и по държавна поръчка, и по платено……

# 546
ТУ София нямат места за платено обучение или поне аз не съм срещала по план-приемите такива места. Та затова пише сигурно само редовно/задочно.

# 547
  • Wonderland
ТУ София нямат места за платено обучение или поне аз не съм срещала по план-приемите такива места. Та затова пише сигурно само редовно/задочно.
На сайта намирам, че има платено:

# 548
  • София
Пак аз с въпрос за здравните осигуровки. Процедурата я разбрах, но дали важи за студенти извън ЕС? Т.е. НАП признава ли удостоверения от неевропейски университети?

# 549
Да, но е необходим документа от Уни придружен с превод

# 550

На сайта намирам, че има платено:

Това се отнася за предходната година 2021/2022. Но защо стои в КСК 2022?

# 551
  • София
Пак аз с въпрос за здравните осигуровки. Процедурата я разбрах, но дали важи за студенти извън ЕС? Т.е. НАП признава ли удостоверения от неевропейски университети?
Призма, аз бих разпитала как точно стои въпросът.  Това с удостоверението, че си записан като редовен студент навън  и превода му на бг за пред НАП, важи по-скоро за европейски университет и е тясно свързано с необходимостта от лекарска грижа при спешна нужда. На база здравните  нашите все пак издават  след подадено в ДСК заявление ЕЗОК - европейска здравно-осигурителна карта, с която човек  може  да бъде лекуван  по спешност (дано на никого не му се налага).  Не мисля, че тя ще върши каквато и да работа на сина ти отвъд Океана, само когато си е  тук ще си ползва здравни услуги по старому.  Дъщеря ми по време на семестъра в Южна Корея беше задължена да се осигурява здравно там въпреки наличието на немски здравни осигуровки, които гарантирано са "по-силни" от нашите..

Последна редакция: нд, 26 юни 2022, 14:17 от пенсионирана русалка

# 552
  • София
Мисля, че докато дето е извън България е освободено от осигуровки. Подаваше се накаква бумага за това. Преди години беше в НОИ. Може би сега е в НАП. Ако се наложи неспешно лечение в България се възстановяваха правата пак с декларация. Но това беше преди доста години, когато сестра ми замина. Сега е в Америка и здравните й осигуровки тук не се начисляват. Но има начин да ди възстанови правата.
Според мен Звъннете в НАП. Учтиви са и ще ви кажат къде да звъните и какво да носите. При това докато детето е още тук, че трябва да е от негово име.

# 553
  • София
Русалке, той там ще има здравна застраховка. Чуденето ми е за времето, когато ще си е тук, дали има смисъл нещо да правим и дали то е същото като за ЕС студентите.

Може би наистина да ги питам.

Последна редакция: нд, 26 юни 2022, 21:23 от Prizma

# 554
  • София
Русалке, той там ще има здравна застраховка. Чуденето ми е за времето, когато ще си е тук, дали има смисъл нещо да правим и дали то е същото като за ЕС студентите.

Може би наистина да ги питам.

За ползване на  услуги тук трябва да се води осигурен, да. Иначе само на платени прегледи/манипулации ще може да разчита. Но дали за да си ползва правото за направления и сие схемата е същата като при  следващите в ЕС - ей това бих попитала.

Общи условия

Активация на акаунт