Дванайсет години - равносметка и избор

• 61 931
  • 748
  •   1
Отговори
# 435
  • София
Как точно СУ обявяват свободните места през септември? Има ли фиксирани дати за този прием и на сайта ли го обявяват или трябва да се следят други източници?

# 436
О, не, сериозно ли амбициите на някой са да си направи детето счетоводител? Моето значи е късметлийче, че се отказах да проектирам върху него амбиции да учи за лекар, ама то сигурно щото ние сме инжИнери Wink
Сигурно е, че те искат доброто за децата си, но бих написала "Горките деца!"... За мен едно дете не трябва на всяка цена да прави нещо, което не му е на сърце, та ако ще Бил Гейтс да му е родител.

Как точно СУ обявяват свободните места през септември? Има ли фиксирани дати за този прием и на сайта ли го обявяват или трябва да се следят други източници?

Не съм се интересувала преди, но веднъж въртяха реклама през октомври за незаети места. Помня го, защото се изненадах, мислех че приема приключва края на август някъде.

# 437
Като 7 клас. То изкарало 100/95 точки и ще си учи каквото си е заслужило. Моето си учи това, което си изкара. 85/74. Беше си на мястото. Сега ще учи каквото и е на душата. Според мен амбициите са на ниво родители.

В 7-ми клас и аз водих борба. Но сега абсурд.
То и резултатите му го показват..
Тогава покрай приятели или приятелки му скимна да пише първо желание биология и химия.
Полудях:) Никога не са го влечали..Добре, че се вразуми.
А на 19г младежи как им нареждаш и определяш бъдещето, все едно им чупиш крилете и мечтите.

# 438

Около 15ти септември са датите +/- няколко дни. Пишат се желания наново. Обявява се в сайта на началната страница, както и във фейсбук страницата.
Миналата година признаваха изпити от друг ВУЗ за формиране на бала. Напр. можеше оценката от МУ-София да се ползва.

# 439
  • София

Около 15ти септември са датите +/- няколко дни. Пишат се желания наново. Обявява се в сайта на началната страница, както и във фейсбук страницата.
Миналата година признаваха изпити от друг ВУЗ за формиране на бала. Напр. можеше оценката от МУ-София да се ползва.

Ние ще сме от тия с евентуалните свободни места през септември, затова ми е важно да знам.

# 440
  • Пловдив
Здравейте. Прескачам за консултация при вас от седмокласната тема. Нужна ми е малко информация относно професионалните гимназии. Коментира се ,че чуждестранни университети отказват да приемат деца с диплома от професионална гимназия. Вероятно има такива, но към момента аз открих само един в Холандия. Отворих напосоки и университети в Англия-навсякъде фигурираше само диплома за средно образование.
Естествено, детето няма никаква идея какво ще учи, но ако това би било спънка ми се иска да знам .Моля, ако знаете за конкретен университет да споделите. Благодаря Ви предварително и успех на всички.

# 441
  • София
EТХ Цюрих - там си е директно зададено кои предмети трябва да са изучавани през последните две години.
ТУ Мюнхен - там си пише, че има така нареченото Fachbindung, обвързване на специалност с вида диплома за средно

# 442
  • Отвъд алеята зад шкафа
За ТУ Мюнхен дете от ТУЕС ще има ли спънки?

# 443
  • София
EТХ Цюрих - там си е директно зададено кои предмети трябва да са изучавани през последните две години.
ТУ Мюнхен - там си пише, че има така нареченото Fachbindung, обвързване на специалност с вида диплома за средно

И за авиоинженерство в Делфт заради часовете по физика май ще е проблем.

Гадамер, може да питаш и в темата за ТУЕС, ако тук няма кой да ти отговори.

Последна редакция: ср, 22 юни 2022, 10:15 от Prizma

# 444
  • София
За авиоинженерство в Делфт също искат часове по физика и математика.
Познато дете от ТУЕС не го допуснаха до изпит в Делфт.
В Грьонинген, за специалност AI на моята и искаха хорариум по физика и математика.
ТУ Айндховен за архитектура и civil engineering  също искат физика. Приятелка на дъщеря ми от Колежа ходи на курс през лятото преди 12 клас, след който имаше изпит.

Според мен за всички нумерус фиксус специалности искат хорариум. Трябва да се има впредвид, че  В Холандия все по-често се говори за ограничаване на броя на приеманите студенти и очаквам  ограничения и за специалности, в които сега се приема свободно.

Упс, Призма също е писала.

Последна редакция: ср, 22 юни 2022, 16:49 от rosi_ta

# 445
  • Отвъд алеята зад шкафа
Добре, за авиоинженерство дете от 1 АЕГ с профил история и бел, или химия и биология, ще му приемат ли дипломата? Училищата, които предлагат физика като профил....не се сещам, може и да има 2-3 в София.

Последна редакция: ср, 22 юни 2022, 09:51 от gadamer

# 446
Училищата, които предлагат физика като профил....не се сещам, може и да има 2-3 в София.
2АЕГ има паралелка с профил физика + математика... Та не са 1-2 паралалки в София, а са по 1-2 на училище Hands V
Добре, за авиоинженерство дете от 1 АЕГ с профил история и бел, или химия и биология, ще му приемат ли дипломата?
Не, няма необходимия хорариум по физика и математика.

# 447
  • София
Е, доста повече са..Физика  като профил има в СМГ, в НПМГ, в НЕГ, май в 73-то, в Колежа, в 2  АЕГ, май в 164 ГПИЕ...Има и още със сигурност.
Гадамер, от ТУЕС едва ли, но от НФСГ примерно - да, но не за всички специалности.Затова си пише, че има Fachbindung.

Последна редакция: ср, 22 юни 2022, 10:21 от пенсионирана русалка

# 448
  • София
Доколкото знам точно това е разликата между профилирани и професионални гимназии - че в 11 и 12 клас в професионалните гимназии се изучават специални предмети и затова там няма общообразователни предмети като физика например като профилиращи. Във всички профилирани гимназии би трябвало да има избор между всички общообразователни предмети и ако те не се предлагат в пълнота, то това е локален проблем - дадено училище има недостиг на учители по предмета или пък няма достатъчно желаещи ученици да го изучават, за да се формира паралелка. Другото е, че самото дете още в десети клас трябва да знае кои предмети ще му трябват и да ги заяви, ако училището му ги предлага.

# 449
  • Пловдив
В Пловдив, профил физика ще педлага само 1! училище-МГ и то от тази година, след като се разбута кошерът за Холандия и Германия явно

Общи условия

Активация на акаунт