За мъжете, които слушат жените си

• 8 142
  • 256
  •   1
Отговори
Веднъж Хитър Петър и Настрадин Ходжа спорели кои са по-голям брой на света - дали жените, или мъжете. Турският шегаджия настоявал, че представителите на силния пол са повече.
- Не си прав, Ходжа! - репликирал го Хитър Петър. Има много мъже, които слушат съпругите си, та те се числят към жените.
Прав ли е Хитър Петър според вас? Слушат ли ви мъжете ви? А вие слушате ли ги? Притеснява ли ви много семейно послушание, или по-скоро сте доволни от него?

# 1
В дългия, стабилен брак последната дума винаги трябва да е на мъжа.
И тя трябва да е "да, скъпа!".

# 2
Какво значи слушане, това да не е училище. Трябва си синхрон, доверие, грижа. Неща, които се градят с времето. Ако някой не е доволен, може да изчезва.

# 3
Притчите за Хитър Петър често включват патриархални модели и не са особено релевантни, но са добри повечето.
Какво значи да слуша? Понеже повечето хора са с болно его и веднага скокват - ама как ще ми казва жена/мъж.
Ами ей така – сравнително нормалните хора знаят, че в една връзка се слушат и двамата – екип да – единият за едно, другият за друго, допълват се. Никой не се бои да слуша, да изслушва и приема, да се съобразява и грижи.
Мухльовци /чехльовци  и зли вещици жени са легендата на мъжа мишок и гневната му от това жена, че се е надянала на такъв мекотел. Или, както казват тук мамите – да са гледали и двамата.
//
Извън това – познавам мъже, които това търсят – да слушат жени (майките им или жените си или и двете, все слушат), така знаят какво да правят с живота си и им е спокойно. Зад гърба им щуреят и всичко там с мрънкоч. Това пък аз не го разбирам, но свят голям, хора всякакви.

Последна редакция: ср, 05 юни 2024, 09:23 от BasilA

# 4
Винаги обсъждаме и за нещата, където единият е по-голям експерт неговото мнение натежава, където сме равно невежи или равно добри намираме взаимно приемливо решение, като понякога единият отстъпва. Но това със слушането не го разбирам. То по времето на Хитър Петър и жените са ги побийвали ей така, като добра практика за семейна хармония.

# 5
Извън това – познавам мъже, които това търсят - да слушат жени, знаят какво да правят с живота си. Зад гърба им щуреят и всичко, това пък аз не го разбирам, но свят голям, хора всякакви/
Това ми направи впечатление и в много от пуснатите тук теми - питат се някакви неща, след два дни или се заключва по молба на автора, или нищо от съветите не е взето под внимание.

# 6
  • София
Какво значи единият да слуша другия? Не сме в отношения родител-дете, нито учител-ученик. Когато има въпрос го обсъждаме, търсим решение, среден вариант и т.н. Понякога сме на едно мнение, друг път не, но това са нормални неща. Не би се чувствала добре като безгласна буква, която изпълнява заповеди, нито бих искала мъжът ми да е такава.

# 7
Нито той ме слуша, нито аз него. Не бих го уважавала, ако беше човек без мнение. Обсъждаме, преценяваме ситуацията, решаваме. Къде успешно, къде не, но това са нормални неща от живота.
За мои лични неща го информирам, но не търся одобрение. За негови лични го подкрепям, но не бих си налагала мнение.

# 8
Послушание? Е те такова животно нема, както е казал шопът, като видял жираф. Изобщо не познавам хора, които да са послушни и едновременно с това да са на възраст над 3 години.

# 9
То детето ми не ме слуша, та мъжът ми.

# 10
Ако под "слушане" имаш предвид да се вслушва в мнението ти, да те уважава като отделна личност със собствени решения, да те подкрепя в изборите ти, да обсъждате спокойно възникнали проблеми, да ви върви комуникацията градивно и пр., то ДА, двамата трябва взаимно да се "слушат" ама и да се чуват и разбират и съобразяват и... бе, много нещица са нужни за хармоничните отношения.

# 11
Някой ако иска да си живее във виц, но за реала тия неща са неадекватни.

# 12
Ако мъжете слушаха повече жените (си), светът щеше да е едно много по-добро място. Най-малкото нямаше да има войни... Simple Smile

За отношенията в семейството вече са го казали – не сме в детската градина.

# 13
  • София
Любимият лаф на мъжа ми: "Ако искаш мнението ми, питай жена ми" Smiley
Разбира се, в действителност не е точно така и си има баланс в отношенията.

# 14
  • София
Въобще не разбирам глагола "слушам" в този му смисъл.
Всеки си има глава на раменете, която преработва тонове информация и емоции. Това да излезе с решение, което на мен ми се иска, е на практика невероятно. Понякога се е случвало де, но това си е негово решение.

Общи условия

Активация на акаунт