Дванайсет години - равносметка и избор

• 61 872
  • 748
  •   1
Отговори
# 600
  • Чикаго / София
Prizma, не знам как е за университети в САЩ и дали зачитат, че учи там и тук да му върви здравната осигуровка, но при Дени и зачетоха дипломата от гимназията. Тя навърши 18г. Декември и от Януари до Юни тази година има неплатени здравни осигуровки. Ходихме до НАП и ни казаха да преведем дипломата, че е завършила тази година гимназия и да я занесем. С този превод ще премахнат задълженията и от Януари до Юни, нищо, че дипломата е от САЩ а не европейска. За Юли и Август ние ще  и платим здравните осигуровки, а от Септември вече ще е университета. Само трябва да занесем преведено удостоверение от Университета и, че е приета и ще учи в Испания.

Той там ще има здравна застраховка, която най-вероятно ще важи и в Бг когато си идва. Поне нашите от САЩ важат тук за спешни случаи. Едва ли ще му е необходимо да има и българско здравно осигуряване. Може да подаде заявление, че ще живее в чужбина от Септември и няма да дължи нищо. Ако след време иска да ги възстанови, плаща осигуровки 6 месеца назад и възстановява здравните си права.

# 601
  • столицата
Малко настрани от темата за осигуровките. На когото му трябва апостил за дипломата, може директно през сайта на НАЦИД да си пусне заявление и същия или на следващия ден да си я вземе. Не е нужна нотариална заверка, нито да носи документи. Те си вадят дипломата директно от Регистъра на МОН и си й слагат апостила.

# 602
Обявени са бройките в СУ.

# 603
# 604
  • столицата
Много бройки за информатици и подобни😁

# 605
  • София
Опитвам да подам онлайн заявление за кандидатстване в ТУ.
Отбелязах, че се е явявал на предварителни изпити.
След това в заявлението излизат трите дати на изпитите - без оценките и без възможност да изберем дата или оценка, с която иска да участва в класирането.
Така ли е и при вас?

# 606
Много бройки за информатици и подобни😁

Вероятно във всяко уни, като доста търсена и желана.
Едно време с правото беше така.

# 607
  • BG
Да, днес е изпита по биология в ТрУ, утре химия. И ние подадох ме само държ. поръчка и то само за медицина. Много късмет и спокойствие ни трябва!
Трудно ли е било, как е минало?

# 608
Опитвам да подам онлайн заявление за кандидатстване в ТУ.
Отбелязах, че се е явявал на предварителни изпити.
След това в заявлението излизат трите дати на изпитите - без оценките и без възможност да изберем дата или оценка, с която иска да участва в класирането.
Така ли е и при вас?

Да. След като се обработи излиза по-високата оценка от изпита и другите оценки от дипломата.

# 609
  • София
Благодаря!

А това кога се появява в профила?

Бях доволна, че ще подаваме всички документи онлайн, а сега  тази възможност само ме плаши, че нещо може да се обърка. Пфууууу

Последна редакция: вт, 28 юни 2022, 22:53 от Vivi

# 610
И на сина ми една оценка все още не се вижда. Вчера сутринта звънях, да съм имала търпение, те работят, ако не се появи пак да звънна, да ама мина толкова време на 24 сме подали документите, тогава казаха, че всичко в профила ще се вижда след 19 часа, получихме мейл, само дето в профила не всичко е точно. Те са много любезни и мили, само че аз вече сериозно се притеснявам. Според него съм си търсела причина да се притеснявам излишно, само че ако е на мое място ще разбере, че не съм чак такъв мазохист. Отделно това допълнително ме напрегна, защото реално отделям време и за него, то вече е трудно и по телефона да се свърже с тях човек, т.к. все заето дава.

# 611
  • София
Здравейте всички, отдавна не съм наминавала и моля за извинение, че ще попитам нещо, което вероятно е дискутирано, но  не е по силите ми да прочета всичко назад - трябва ли Апостил за дипломата за средно образование, когато се кандидатства в чужбина, в частност за Италия питам.

# 612
  • столицата
Най-добре е да проверите какво изисква конкретния университет. Някъде на сайта трябва да го има като информация. Или директно питайте с мейл.

# 613
Да, днес е изпита по биология в ТрУ, утре химия. И ние подадох ме само държ. поръчка и то само за медицина. Много късмет и спокойствие ни трябва!
Трудно ли е било, как е минало?
Каза, че се е справила по - добре от предварителния. Ще видим към 7 - 8 юли.

# 614
  • Бургас
Благодаря!

А това кога се появява в профила?

След като получите потвърдителен мейл, при нас три дни след подаването.

Общи условия

Активация на акаунт