Трудно проговаряне - тема 26

• 77 298
  • 820
  •   1
Отговори
# 645
Ре_ге това е много полезна информация и все пак не е ли в противоречие със същността на аутизма,а именно понижен интерес към околните?

# 646
Ре_ге това е много полезна информация и все пак не е ли в противоречие със същността на аутизма,а именно понижен интерес към околните?

Непразно  казах
че РАС не е това което е в представите на хората

възприятието за аутизъм търпи много голямо развитие. Това е състояние което не може да бъде някак вкарано в някаква точна рамка. Опитват се, постоянно сменят диагностиката.Непразно казват че когато си виждал един аутист то си виждал точно един аутист. Един с един няма да си приличат. Трябва да спомена че голяма част от симптомите са основани именно на сензорна дисфункция ( очен контакт, припърхвания, клатене, вокализации , запушване на уши, смукане на пръсти  и много други) а както се знае всеки аутист е със сензорна дисфункция но всеки със сензорна дисфункция е аутист.  
Съответно при РАС( както сега се нарича аутизма)   диагностиката , всичко е сведено само до два симптома.  Но този с консерватизма и стереотипиите присъства при деца със СИД ( личен опит с моето дете) , но без децата реално да имате аутизъм  , и заради това често смятани за аутисти. НО когато се поработи над сензорната интеграция , пък и се подобри разбирането( ескпресивна импресивна и т.н.)  много от "аутистичните симптоми" си отпадат.
Както виждаме в този материал, който качен в титуловано списание за аутизъм  се говори за желание съчетано с неумение (  затова в предният си пост наблегнах на желание И/или неумение) . В гимназията на дъщеря ми имаше във всеки клас по един високоспектърен и повярвайте ми, те не че не желаят да осъществят контакт или странят, те са някак странни , общуването с хората не им идва естествено. След като прочетох автора някак си представих какво се случва наистина.

Последна редакция: нд, 17 сеп 2023, 22:16 от _re_ge

# 647
Разбирам какво имаш предвид и всъщност това би следвало да се отнася за високофункциониращите.

# 648
Много аутисти искат да имат приятели, но често не разбират социалните норми и това ги прави нежелани от връстниците им. Например всички ние като видим опашка на касата се редим, защото така е прието и защото на всички ни е ясно, че ако се изпреварва ще настане хаос и на другите няма да им е приятно. Аутистите могат да бъдат приучени да чакат ред, но те не разбират защо. Правят го защото така им е казано един вид. Също те не могат да определят как да се държат в социална група. Да, могат да спазват заучени норми, но в нова ситуация може да не реагират подобаващо.

# 649
А когато детето е с разстройство на речта (особено рецептивната), да не би да може да следва правилата на игра с връстници? Говоря за по-сложни игри, които изискват повече обяснения, правила...

# 650
  • Варна
d@indi,как сте в училище?

# 651
d@indi,как сте в училище?
Поведението е съвсем приемливо, учителката е супер, засега (по-внимателна и загрижена е, отколкото се надявах). Сутрин отиваме с усмивка, не плаче, хваща децата за ръка или направо се гушка в госпожата. Не съм получила оплакване, че нарушава дисциплината, но не се включвала много активно в работата в час. Прави някои неща, но съвсем малко, не изпълнява всички задачи (аз не съм и очаквала друго), учителката казва, че я подканва, но не е прекалено настоятелна, за да не си изгубят уважението. Все още се нагаждат. После вкъщи довършваме, както и при специалистите правят някои  задачи. Малко трудно става,  защото вкъщи ѝ се играе. Обаче днес много я претоварихме, милата, в 20 ч. заспа каталясала. Много хубав клас, малко деца (18), родителите също ми изглеждат много мили, хубави семейства. Дано всичко е наред и занапред. И да борим с лекота трудностите, които предстоят. Green Heart

# 652
Момичета, какво мислите за сензорната интеграция?

# 653
Момичета, какво мислите за сензорната интеграция?
Имате предвид сензорно интегративната дисфункция ли?

# 654
В детската градина имат някакъв курс за сензорна интеграция, както и мотор -педагогика, но не ми казват какво точно представляват и се чудя дали някоя от вас има впечатления? Не сме в бг, ако има значение... от коментарите съм забелязала, че нещата за бавно проговарящите деца са едни и същи

# 655
Моето дете ходи на психомоторика в една зала,та може нещо подобно да е.Много добре се повлиява и сме доволни,а и той се забавлява .Залата е пълна с много елементи,като люлки,пътечки,батути,като всичко е меко и удобно за катерене.

# 656
Ерготерапия?

# 657
Да ви споделя какво установих днес. Понеже от известно време пускам на дъщеря ми аудио приказки, като към всяка съм ѝ намерила книжка с картинки (с различни сценки), това много ѝ помага за разбирането. Слуша приказката и сменя страниците. Днес ѝ купих книжката "Трите мечки", която е същата по смисъл като "Златокоска", просто с друго заглавие. И пускам "Златокоска", обаче тя ми вика: "Не! Искам да ми пуснеш "Трите мечки". Разбирам, че може да е видяла, че "Златокоска" не фигурира в заглавието, но пък да прочете така дословно "Трите мечки", леко се изненадах. Помислила си е, че това е друга приказка. Досега е чела думи, но по-скоро трибуквени, единични. И то рядко се е спускала да го прави.

Иначе ченгелчета много не иска да пише, бързо ѝ омръзва, но пък от друга страна - пише  ръкописни букви - съвсем правилно (остава да се научи да ги пише в редовете). Simple Smile Просто ченгелчетата са ѝ безкрайно скучни. И ги пише грозно.  

Другото ново е, че доживях да ме вика да ѝ ЧЕТА приказки. (Скоро ще навърши 7 години.)

# 658
Данди много се радвам за твоето момиче,че се справя,детето расте и нещата ще си дойдат на мястото.Ние вкъщи започнахме по интензивно да се учим да чете и да смята.Естествено сме в началото и се иска време,но има желание от негова страна и това ме радва.Само дето много боледува и почти не ходи на градина.

# 659
Здравейте, искам само да кажа, че при мен следният линк "Етапи на говорно и езиково развитие" от началната страница води до някакъв сайт на виетнамски (може и китайски да е).

Общи условия

Активация на акаунт