Трудно проговаряне - тема 26

 • 62 469
 • 820
 •   1
Отговори
 • Мнения: 13 893
Добре дошли в новата тема
Слагам всичко така, както е било в предната тема - няма да проверявам линк по линк.
Успех на всички родители и дечица!


"Разбирането, че детето ще "израсте" проблема с възрастта, може само да го предпази от своевременно получаване на адекватна помощ"
                                                                                     Джийн Айрин  


ДЕТСКО РАЗВИТИЕ


Знам, че си логопед ... но с какво се занимаваш?


ТЕСТ НУЖДАЕ ЛИ СЕ ДЕТЕТО МИ ОТ ЛОГОПЕД 1-6 г.


Кога сме за логопед ?

Къде да  заведем детето на преглед ?- УМБАЛ ”Александровска” ЕАД
Клиника по детско - юношеска психиатрия „ Св. Никола”

http://alexandrovska.com/bg/node/100

Тест за ранна диагностика за аутизъм

Тест за ранна диагностика за аутизъм 2


Указател на логопеди  


Видео : Разпознаване на проблемите в развитието на децата


Психомоторно-развитие на детето в предучилищна възраст

Периоди на говорното развитие. Какво и кога трябва да се научи да казва детето ви ? -  

Нервно-психично развитие от 1 до 3 години -  Какво е Алалия  ?


Етапи на говорно и езиково развитие

25 начина да накарате детето да ви чуе, когато му говорите

КАК ДА АКТИВИЗИРАМЕ ПОЯВАТА НА РЕЧ У ДЕТЕТО

Неправилно произношение на говорни звукове (Л, Р, Ш и т.н.) new

Игри и упражнения, подпомагащи развитието на речта

Как да нaучим детето да произнася буквата „Р”

ДА НАУЧИМ ЦВЕТОВЕТЕ

Игри за фината моторика
Още игри за фина моторика
Обща моторика
ФИННА МОТОРИКАново

Предучилищна възраст: 36 до 48 месеца

Артикулационна гимнастика

ПСИХОЛОГИЧЕСКИ ТЕСТОВЕ ЗА ДЕЦА И ЮНОШИ

ДЪРВЕНИ ИГРАЧКИ ДИДАКТИК

Логопедични карти :
http://www.logopedico.com/logopedichni_karti/
http://picasaweb.google.bg/109654410610653624961
http://picasaweb.google.bg/milynaivanova/FTEkJI?authkey=kFQSIsNJYEA#
http://picasaweb.google.bg/kateingrid/DesenhosPontilhados#
флашкарти

Полезна информация за  развитието  на детския говор може да четете и  тук  Hug
Логопедичен кабинет - гр. Бургас
Хапче за проговарянеnew

ОБРАЗОВАТЕЛНИ ИГРИ ЗА ИЗТЕГЛЯНЕ
ОЩЕ ИГРИ ЗА ТЕГЛЕНЕ


Полезни сайтове:
Логомагиканово
Логопедиконово
Детско развитиеново
Логопедново
umeia
krokotak
зверушканово
Логопедия.БГ

Старите теми:

Последна редакция: ср, 08 юни 2022, 08:39 от _re_ge

# 1
 • Мнения: 4 009
Здравейте,записвам се в новата тема.Не прочетох всички коментари,но искам да успокоя сиска,че моето дете до след 3г не говореше добре,фъфлеше и го беше страх от деца.Като тръгна на градина му се изчисти говора,с изключение на това, че все още не може да казва р,а скоро става на 5г.Може би догодина ще ползваме градинския логопед.За две годишно дете ми се струва рано да го водите на логопед.Моят на 2г още не можеше да говори.Казваше отделни думи и бъбреше предимно на бебешки.

# 2
 • Мнения: 13 893
За Д@инди
Цитат
"Сега притесненията ми са само колко бързо ще навакса, защото след една година, живот и здраве, трябва да тръгне на училище (ако е с набора си)."

Моят син годината преди училище беше машина. Направо ме потресе. Всичко натрупани избълвна. Почна да чете да смята, усвои материала от първи клас без ръкописното писане (терапевтите ни смятаха, че ще е по-успешно за него) . Беше едно наистина поразително "узряване". Мисля, че и при вас ще се случи така, просто това е година в която  децата дръпват осезателно.

# 3
 • Мнения: 1 171
_re_ge, дано да си права. Факт е, че от няколко месеца (сега е на 5г. 8м.) тя е фурия в ученето, почна втори език да учи (английски) и то съпоставяйки го с българския. Тоест няма дума на английски, която да не може да я преведе на български. Много е нахъсана и постоянно иска да я изпитвам (и тя мен изпитва). Знае азбуките на двата езика, отдавна, но новото е, че с всяка буква (и на двата езика) вече може да каже по 5-10 думи и виждам, че това учене много ѝ харесва. Знам, че много хора отричат въвеждането на втори език, ако детето още не е оправило майчиния, но при нея засега само позитиви виждам, защото дръпна и в българсия. А и той си ѝ е водещ, няма как да го измести.

Вече може да разделя думите на срички, обаче наум, а не като гледа думата изписана. Прави го инстинктивно, след като схвана правилото. И не знам това добре ли е...или ще пречи.

Всичко много добре върви засега, обаче още има проблем с обработката на слуховата информация. Ако ѝ се поднася всичко с прости изречения и гледа картинки, всичко е идеално, обаче ако учителката говори на 3 метра от нея (два инструкции), общо за всички деца...........нещо ѝ убягва. Това е най-големият ѝ проблем. С поведението всичко е добре и става все по-добре (колкото повече разбира). С децата се разбират чудесно - те я питат - тя отговаря (засега тя не е инициатор на разговор, но винаги е край тях, прегръщат се, държат се за ръце).

Има капацитет да учи и да помни, но това абстрактно разбиране ме притеснява. Според хомеопата нещата вървят много добре и ще навакса, когато мозъкът образува така нужните връзки. И да не спираме работа, колкото по-интензивно, толкова по-добре.

Аз имам и други въпроси относно 1 клас (как да разбера дали е готова, например), обаче нека да започне учебната година, да минат няколко месеца, да видя как ще е в 4-та група, че при нея го има и това, че е родена в края на годината и хептен се различава от връстниците, повечето от които да родени януари-март.

# 4
 • Мнения: 3 611
da@indi, относно първи клас. В края на четвърта група имат нещо като изпити за готовност за първи клас. Моето дете е силно недоносено и родено в края на годината. Реално е за следващата година. Отделно преди първи клас все още имаше артикулационни проблеми. Говорих в детската градина за отлагане, но те ми показаха тестовете и. Нямаше причина да я отложат, беше се справила. Друг е въпросът, че първи клас за моето дете беше ужас. Тя не можеше да напише една дума под диктовка.  Слуховата обработка на информация се оказа проблем, който са съжаление все още го има, въпреки че вече пише без грешки. Но тя има проблем и с вниманието.

# 5
 • Мнения: 13 893
Навремето когато моят син тръгваше на училище, ДГ се завърлваше с официален тест готовност първи клас.Всички деца го правеха в последна група ДГ. Резултатите бяха официални, издаваше се свидетелство за справяне с този тест. И според резултата детето тръгваше или биваше отлагане. Но децата имаха сериозна подготовка в предучилищна  по тогавашната образователна програма. Трябваше да познават буквите, да пишат печатно, да смятат до 5, да оправят звуков анализ и много други. Така системата искаше да минимизира проблемните първокласници. Оказа се че с поредната образователна реформа това е премахнато. И сега си тръгват на училище, освен ако нямат  диагноза или родителите не искат да го отложат. Така, всички проблеми се прехвърлят към първи клас. Затова и толкова новодиагностирани деца понастоящем  в първи втори клас. В Дг обичат  да си затварят очите за проблемите на някои деца и те така добутват до училище... А там почва гърча.

Моето дете и то имаше сериозни проблеми със слухивата преработка до 4 клас. То е  с APD. Добре че на терапиите много се работеше за това, а и аз вкъщи много го дърпах. Някъде след 3 клас се изравни с връстниците. Да кажем че също така свикна на говора на госпожата.

# 6
 • Мнения: 3 159
Здравейте
Детето ми е на 1 год и 4+ месеца, все още няма нито една дума или сричка, с която да нарича предмет. Все още се учим да посочваме с пръсче, тези дни опитва и да маха с ръчичка. Само показва колко е голям, дава пет. Ще се пробваме да започнем малко ерготерапия. Но също можете ли да ми препоръчате занимания, с които да пробвам да развиваме речта, някакви игри за финна моторика примерно. Той трудно се ангажира, предимно си играе с колички и разглеждаме и разказваме по книжки с картинки. Просто са ни еднотипни игрите, не знам как да го предразположа.
Благодаря.

# 7
 • Мнения: 1 171
da@indi, относно първи клас. В края на четвърта група имат нещо като изпити за готовност за първи клас. Моето дете е силно недоносено и родено в края на годината. Реално е за следващата година. Отделно преди първи клас все още имаше артикулационни проблеми. Говорих в детската градина за отлагане, но те ми показаха тестовете и. Нямаше причина да я отложат, беше се справила. Друг е въпросът, че първи клас за моето дете беше ужас. Тя не можеше да напише една дума под диктовка.  Слуховата обработка на информация се оказа проблем, който са съжаление все още го има, въпреки че вече пише без грешки. Но тя има проблем и с вниманието.
Моето дете не иска да работи в градината. Ако тази година трябваше да правят тези тестове, нищо нямаше да им покаже. А знания има. Отказва да пише, рисува и оцветява в градината, или защото не разбира добре условието (казано общо на всички деца), или защото все още ѝ е трудно с фината моторика що се отнася до писане и рисуване-факт. Понякога ме изненадва с оцветени рисунки оттам, макар и недовършени. Последните месеци я виждам по снимките, които качват, че седи на масата, държи молив, лепило, но явно някой трябва да седне до нея и да ѝ помага, а учителките "нямат това време", защото "имали 25 деца на главата".
Надеждата ми е през следващата учебна година, да започне да се включва повече в занятията и да показва какво знае. Сякаш ѝ липсва увереност и самочувствие да опита, макар и да сгреши. И като правят тези тестове за готовност за 1 клас, да покаже реалните си знания. Де факто, ако не ги покаже, дори и да ги има, явно означава, че не е готова... Ако тестовете са устни е друго, смятам, че ще се справи.

# 8
 • Мнения: 13 893
Даинди
Звучи малко глобално но обмисляла ли си предучилищна вместо 4 група Досписвам се.
Едно от важните деца, на което трябва да се научат децата със СОП е когато преценят че не се справят или нещо не разбират и да помолят за помощ. На нас много ни обрщаха а внимание на това. И се радваха когато синковеца започна да моли да помощ. Примерно дават някакво задание и той не може да разбере.. Използваше конструкции като - моля обясни ми, моля покажи ми, моля за помощ.

Лошо е че детето ти е във втората половина на година.. Такива по-малки от връстниците си деца ако са в норма имат затруднения при не обръщане на внимание, пък какво остава за такива като нашите. Аз затова си мисля че ако опитате с предучилищна ( но да има кой да я гледа другата половина на деня - баба  ли, платена занималня ли, не знам), веднага ще.стане ясно накъде вървят нещата. Там са учителки като учителки а не като в Дг. (Там оставям без коментар). Те много бързо ще.ти кажат какво е нивото  на готовност, както и ще.помогнат на детето да свикне с начина по който се работи в училище. Вече ако не стават нещата и детето има дефицити , самите учителки ще.ти кажат и ще. Ви насочат към отлагане с още един път каране на предучилищна. Пиша го защото няма да получите адекватна оценка на възможностите в Дг четвърта група. Както казах там има цел всичко да се избута нагоре а не да се дава обективно мнение за състоянието на детето.

Последна редакция: ср, 08 юни 2022, 15:36 от _re_ge

# 9
 • Мнения: 1 171
В смисъл, предучилищна в училище ли? Не мисля, че там ще ѝ обръщат повече внимание, в детската градина някак си гледат децата по- в детска среда, докато в училище е по-училищна средата. Аз като цяло съм много доволна от градината и от госпожите, децата, които  завършват тази градина, принципно са малко по-напред в 1 клас, спрямо деца от други градини. Тоест учителките са доста амбициозни, всичко идва от директорката, разбира се, има контрол.

Ако имаш предвид след 4-та група да кара още една предучилищна в училище (тя "може да си го позволи", защото е родена в края на годината), обмислям и този вариант, но има цяла година да мисля, зависи как ще напрадне за това време.

Това с искането на помощ е чудесно, ама трудно мога да ѝ го обясня, защото все още е абстрактно за нея. Въпреки че у дома винаги търси помощ, като не може да се справи с нещо. Тя дори и да не си я поиска помощта, сигурна съм, че я подканят поне веднж-дваж. Но ако се разплаче, я оставят, предполагам.  Не знам, деликатно е положението. Не мога да искам нещо, което не им влиза в задължението (индивидуално внимание към моето дете), но съм сигурна, че ако има достатъчно човечност в една учителка, тя винаги ще прави опити да помогне. Особено едната (старшата) я е приела присърце и я обгрижва като внуче. Дори се чудя дали другите деца не ревнуват малко...но пък те са чудесни и много обичат дъщеря ми.

P. S. _re_ge, разбрах те, благодаря за съвета. Simple Smile

Последна редакция: ср, 08 юни 2022, 15:57 от d@indi

# 10
 • Мнения: 13 893
Сори че в бързината.
Искането на помощ се учи на принципа на имитацията (с помощта на АВА). Първо, пред нея се разиграват сцени как някой моли друг някой за помощ, подчертавайки - моля помогни ми. Буквално като театър. След това по време на терапия ( не в дг разбира се, там на нищо не могат да ги научат нашите деца), единият терапевт играе нейния вътрешен глас и е зад гърба й.
Терапевт друг дава задача и гледа дали тя се затруднява. При такова затруднение втория терапевт - вътрешения глас тихо шепне отзад моля помогни, подканяйки я да го повтори ехолалично и  да направи връзката че при затруднение с тези думи ще.получи подкрепа. В началото е махнизирано и наистина ехолалично повтаряне то, Като го осъзнае детето какво става, почва да сработва механика - казва моля помогни защото знае че ще получава помощ.

Това което пишеш за помощта и от учителките в Дг аз не го смятам за полезно. Това обгрижване поставя детето в специално положение, което аз лично не исках да се случва в градината с моето дете. Исках да бъде равнопоставено на всички, затова навсякъде набляга да е без специално отношение независимо от дефицитите. Каквото е пропуснал наваксваме вкъщи. Там се мъчи да се справя със собствени сили доколкото може... защото като почне училищната джунгла и става страшно.

Що се касае до 4 група ДГ и предучилищна ще напиша моето мнение конкретно за вашия случай , но никого не ангажирам с него. Аз лично бих предпочела предучилищна, ако наиситна съм решила да направя всичко възможно за наваксване. Ако не стане ще кара втори път предучилищна. Ако ли съм решила да отлагам тогава бих оставила 4 група ДГ и после предучилищна. Защо бих избрала първото - вече казах. В Дг не ги учат на нищо. Няма полза че някоя учителка обгриижва детето, на детето не му трябва обгрижване, трябва му дърпане и наваксване. Бих избрала предучилищната, бих говорила с учителите. Бих наблягала по време на престоя там основно на организация, поведение, режим, свикване с начина на преподаване, увеличаване времето за устойчиво задържане на вниманиет, домашни, вода, храна, самооблужване .. . От там, вкъщи бих дублирала .всичко взето учебно ( както ние направихме първи клас. При нас нещата бяха различни, той е роден началото на годината и имаше. Един буфер от 9 месеца, но при все ние бяхме взели целия материал за първи клас в 4- та група ДГ, а като тръгна на училище  там се учеше само организационно, да си подрежда чанта учебници домашни да записва и да разбира по-добре госпожата   ) , като така в един момент детето ще започне  все повече и повече да разбира и усвоява в часовете, свиквайки с училищния начин на работа. Поначало не трябва да е набляга само на "интелектуалната готовност" за тръгване в първи клас. Това е голяма грешка и родителите на деца в норма.

Последна редакция: чт, 09 юни 2022, 00:50 от _re_ge

# 11
 • Мнения: 60
Момичета, здравейте отново!
Пак имам нужда от вашия съвет. 🙏
Обследването на детето приключи и според екипа там той има леко изоставене като невролога иска да направим 20 сесии транскраниална магнитна стимулация като след всяка стимулация да посещава по 1 терапия, примерно или логопед, или монтесори учител.
Някой от вас дали има опит с този тип стимулация на 2 годишно дете? Според вас би ли навределила по някакъв начин, ако не помогне?

# 12
 • Мнения: 13 893
А защо го препоръчват. Освен финансовата им изгода?

# 13
 • Мнения: 125

Обследването на детето приключи и според екипа там той има леко изоставене като невролога иска да направим 20 сесии транскраниална магнитна стимулация като след всяка стимулация да посещава по 1 терапия, примерно или логопед, или монтесори учител.

   

Стана ми интересно - какво представлява тази стимулация и какъв ефект се очаква от нея? Къде ви правиха обследването?

# 14
 • Мнения: 60
А защо го препоръчват. Освен финансовата им изгода?
Много добър въпрос!
И аз това се чудя. Един вид помагало точно в такива случаи като неговия, където има леко изоставане, и един вид ако се прави успоредно с терапии щяло да има напредък. Но държат да се провеждат при тях, не може да правим само стимулациите там, а примерно да си ходим при аба терапевта.
Аз се чудя дали не е по-удачно са пробваме с терапии първо и после да се насочим към такъв тип подход..

Общи условия

Активация на акаунт