Трудно проговаряне - тема 26

• 77 353
  • 820
  •   1
Отговори
# 525
Зная,ние даже се дърпахме за ресурсните според специалистите,които работят с детето е малко пунта мара ,но то така или иначе никой не се занимава с него там, по-зле трудно ще стане.А за младите учители нямам много надежда малко са на конвеир, само в Благоевград всяка година се дипломират 400 човека ,за справка катедра Логопедия за миналата учебна година държавната поръчка е била осем човека .Мое лично мнение е,че повечето са ей така да вземат диплома пък после каквото дойде,със сигурност има и качествени но са шепа.

# 526
Интересно ми е колко родители се интересуват пряко как вървят часовете с ресурсен и логопед/ психолог? Ама имам предвид всяка седмица да питат детето взето ли е всички 2-3 часа,които му се полагат, какво е работило, има ли досие с работата му?
Защото масово се плюе по ресурсното и в частност ресурсните, но родителите са си виновни, защото позволяват да се минава между капките. В моето училище трите ресурсни си клатят краката през 90% от времето, взимат тези деца, които имат взискателни родители и после ги питат и искат снимки или лист какво е работено. Сори, ама някои хора попълват документите и цяла учебна година нямат контакт с екипа, е много ясно ,че си спестяват трудните деца.. за мен трябва всяка седмица да се изисква информация за детето, така със сигурност ще работят редовно с него. Защото масово се говори как няма ефект от ресурсното - ми няма,защото си позволяват да не взимат децата или като ги вземат, редят пъзели и оцветяват. На моя приятелка в училището ресурсната има досие за всяко дете, всеки ден праща снимки на родителите какво е правено, има тетрадки и папки с всичко през годината. И се избиват да се записват там деца със СОП заради нея самата.
Много обичам някой да дойде при нас да ми казва,че ресурсния в взел детето няколко пъти тая година... Ми такива са, няма контрол, попълват си взетите часове и ако няма обратна връзка от родители, не става. Ми хора, питайте всяка седмица, искайте материали, ходете в училище и говорете, просто да усещат, че родителя няма да остави нещата така.
А за качествените оценки - понякога си е направо задължително. Особено до 7-8 клас, защото не може деца с тежки нарушения ,които не могат да четат или пишат после да взимат книжки. Това са потенциално опасни шофьори на пътя!

# 527
Моето дете в детската градина не е било на ресурсно. Там беше само с логопед, учителите смятаха, че няма нужда от ресурсен. И като се замисля прави са били, усвояваше всичко, но по-бавно. В училище 1-4 клас беше. Случвало се е учителката да обяснява нещо на моето дете на някой тест, с най- добри намерения. И хоп веднага някои от другите деца започват да се сърдят на госпожата, да коментират. Така настройват и други деца срещу различното, а то започва още повече да се притеснява и резултатът не е добър. Така че, дори и учителката да има добри намерения, масата деца ще изолира допълнително детето.
Да отговоря на горното мнение. Ресурсната в нашето училище беше изключителен професионалист. Моето дете страдаше, че го делят от групата, че децата му се подиграват как говори, че не се справя с контролни. Имаше в класа две деца с по- лоши резултати от нея, не на ресурсно, никой не ги делеше.

Последна редакция: вт, 15 авг 2023, 10:31 от laurentin

# 528
Интересно ми е колко родители се интересуват пряко как вървят часовете с ресурсен и логопед/ психолог? Ама имам предвид всяка седмица да питат детето взето ли е всички 2-3 часа,които му се полагат, какво е работило, има ли досие с работата му?
Защото масово се плюе по ресурсното и в частност ресурсните, но родителите са си виновни, защото позволяват да се минава между капките. В моето училище трите ресурсни си клатят краката през 90% от времето, взимат тези деца, които имат взискателни родители и после ги питат и искат снимки или лист какво е работено. Сори, ама някои хора попълват документите и цяла учебна година нямат контакт с екипа, е много ясно ,че си спестяват трудните деца.. за мен трябва всяка седмица да се изисква информация за детето, така със сигурност ще работят редовно с него. Защото масово се говори как няма ефект от ресурсното - ми няма,защото си позволяват да не взимат децата или като ги вземат, редят пъзели и оцветяват. На моя приятелка в училището ресурсната има досие за всяко дете, всеки ден праща снимки на родителите какво е правено, има тетрадки и папки с всичко през годината. И се избиват да се записват там деца със СОП заради нея самата.
Много обичам някой да дойде при нас да ми казва,че ресурсния в взел детето няколко пъти тая година... Ми такива са, няма контрол, попълват си взетите часове и ако няма обратна връзка от родители, не става. Ми хора, питайте всяка седмица, искайте материали, ходете в училище и говорете, просто да усещат, че родителя няма да остави нещата така.
А за качествените оценки - понякога си е направо задължително. Особено до 7-8 клас, защото не може деца с тежки нарушения ,които не могат да четат или пишат после да взимат книжки. Това са потенциално опасни шофьори на пътя!

Добър съвет,смятам така да процедирам.

# 529
Малко крайно е това изказване за опасните шофьори.
Доколкото виждам по статистика тези които карат пияни, дрогирани или просто опасно са други...
И шофирането е по знаци и познаване на правилата за движение по пътищата, няма много общо със способността за четене според мен.
Моето дете може да не чете добре, но е наясно с тези правила както и с всички пътници знаци.
Качествените оценки изпращат детето в шеста глуха и го обричат да остане освен без образование, а после и без работа.
А ние родителите не сме вечни, детето трябва да може само да се издържа в бъдеще.
За съжаление не живеем в нормална държава в която да се мисли за това какво бъдеще имат децата със затруднения и които не са в калъпа на СИСТЕМАТА.

# 530
  • София
Yan25 - това абсолютно не е вярно, защото всички родители се интересуваха и работеха с децата си, но ресурсния има по 1-2 часа на ден, а учителката изобщо не работеше с детето. Те не са в състояние да преподадат целия материал. Аз го преподавах, но не съм учител и не съм длъжна да знам и да мога как да стане това. И не говорим за тежките медицински случаи при които няма как. Детето ми няма медицинска диагноза. Просто до 2години и половина беше държано в стая с 15 креватчета и бели стени. Когато го взех за първи път излезе на двора и не можеше да говори. Учех го да гали дърветата, защото късаше листа и ги биеше. Представяте ли си какъв сензорен дефицит е това! И вместо помощ, която му трябваше за да навакса (защото в първи клас то влезе в норма просто беше по - бавно и неуверено и по никакъв начин не пречеше в час) те го отделиха отново и обявиха за тъпо. След четвърти клас в новото училище учителите ме питаха защо е на СОП като се справя като останалите деца (не отличен успех, разбира се, но 4-5 и понякога рядко 3 като оценки) и не ходеше при ресурсните защото учеше с мен, но аз държах да е така, за да има удължено време на матурата и както казах изкара си точки колкото средното за страната, държа изпит и си влезе по първо желание - това дете дето според тях трябваше да е на качествени оценки и да няма диплом и професия! Осми клас вече не е СОП и завърши с успех 4.90

# 531
Katri, браво на детето и на теб също!
Пожелавам ви успех във всичко и повече усмивки и взаимни прегръдки от радост поради постигнатите успехи!
КЪСМЕТ на детенце, дано попада на повече позитивни и разбрани Човеци!

# 532
Момичета, благодаря за съветите и за споделения опит! Green Heart
Обаче все пак ще трябва да спомена, че е проговорила късно, защото на свидетелството отзад пише кратко описание, че детето е с неустойчиво внимание и концентрация и трудно се справя самостоятелно с усвояването на материала. Предполагам, че за всички останали деца са написали, че са супер готови за 1 клас, та...трябва по някакъв начин да обясня, защо за моето дете пише нещо такова...

# 533
Може и нищо да не казвате.  Това отзад е субективно мнение на специалист в дадения момент. Когато започте 1 клас новата госпожа би следвало в някакъв определен срок да види децата, да се запознае с тях. Ако има проблем след около месец- два тя самата ше ви потъ рси, може да предложи среща с ресурсен център. Но моето мнение е да изчакате. Вижте как ще тръгне, пък тогава, нищо не се губи с няколко месеца.

# 534
  • Варна
YAN25, при нас в Логопедична градина, още от първия ден логопеда казва да се подготви тетрадка голям формат на детето. В нея вписва подробно всичко, което прави с детето, тази тетрадка петък се връща на родителя за преглед +поставени задачи за упражнение. В понеделник се връща пак. Ако имаме въпроси, по всяко време можем да звъним на логопедката. Аз съм изключително доволна от тази градина, защото не се налага да търча след 17 поне до логопед и през целия ден той е наличен да оказва помощ на децата, ако се налага.Работа с логопед не е излишна на никое дете.

# 535
За логопедите е друго. Аз говорех за ресурсните, при тях не знам защо, но положението е много зле почти навсякъде. Има изключения естествено,но малко..

# 536
Да сложа и аз моите пет стотинки

1. Наистина дори при децата в норма има огромна пропаст в съзряването между тези, родени в началото на годината и тези родени в края. За деца със СОП родени в края на годината мога да кажа че това е най-неблагоприятната ситуация. Нормата имат проблеми какво остава за тези със специални потребности. Благодаря на съдбата че не съм изправена пред решението да отлагам ли детето или не. Искрено съчувствам на всеки изправен пред такава дилема.

2. Имам доста  познати родители с деца родени есента и зимата и забелязвам , че никой не иска да отлага детето си с диагноза ( освен ако състоянието на детето не го налага очевадно). Но прикриването на истината за едно дете с дефицити  в крайна сметка не е възможно - кралят е гол и това е видимо от всички. Учителите, дали добри или лоши, са професионалисти и проблемите на едно дете, техен ученик и не само, са абсолютно видими за тях. Просто им трябва малко време за събиране на информация. Аз, която не съм учител, на улицата, за по-малко от минута наблюдение, мога да ви кажа дали дадено дете е СОП ( само по поведението му) като с лекота ще ви разгранича разглезено и соп, а ако го понаблюдавам още малко ще ви кажа и къде са му дефицитите. А както казах аз не съм учител...Децата с дефицити имат специфично поведение. Трудното проговаряне не касае само речта, както погрешно мислят повечето от майките, то касае и цялостното развитие и поведението. Много ми е странно като чуя майка да казва- то разбира всичко, ама не говори, няма и отклонения от нормата. ами не е възможно,  всички е взаимосвързано, няма как едното да куца а другото да е ок. Това е цялостна система. Просто при по-малките деца по-малки са разликите, при по-големи разкрача се увеличава ако не бъде работено, много работено.

Нали ако истината за Сопизма можеше да бъде прикрита това щеше да се случи още в ДГ. Мнението на учителките в ДГ добри или лоши и горе долу обективен поглед  педагози за състоянието на дадено дете и за неговото изоставане. Ако с ДГ нищо не са забелязали то тогава и в училище няма да забележат. Но в противен случай с какво учителките в началните  класове са по-глупави от тези в ДГ. Просто е въпрос на време.

3. Никога не бих започнала отношенията с някой, който ще работи с моето дете с лъжа/прикриване на истината. От това то няма да спечели може даже да загуби. Както казах ако то е СОП това ще бъде изяснено доста бързо. Учителката разбира се няма да хареса факта, че някой се опитва да я изкара глупава. Бих сложила всички карти на масата за да разбера ще има съюзник, враг или индеферентен партньор. С прикриване на истината  бих спечелила най-вероятно враг. Много е  по-добре индеферентен партньор пред враг..

4. Няма сила във времето и пространството, която да ме принуди да оформя детето си като СОП ако не виждам смисъл и имам документ, който потвърждава моята правота. Няма и начин да ме объркат, излъжат или дезинформират защото аз имам знания, а което не знам чета много и питам.

5. Тук нещо важно. Какво е СОП. Писала съм го преди, но явно  ще трябва да го напиша отново. СОП не е диагноза. СОП показва отклонения от нормата. Тези отклонения могат да са нагоре ( даровити деца на индивидуален план), могат и да са надолу- деца с дефицити. Децата със СОП могат да имат медицинска диагноза но може и да нямат. Към децата със СОП с дефицити се отнасят и децата расли в двуезична среда, такива чийто майчин език е различен от български. Всичко написано до тук ви казва че СОП са деца чието обучение не е тъждествено на обучението на децата в норма. Каквото и да криете или спестявате вашите деца са СОП, а вече как ще преодолявате проблемите на тези отклонения от нормата е ваша работа.

Вашите учители се интересуват от резултатите от преодоляването. И ако вашите деца имат проблеми които продължават 2-3-4 клас в зависимост от нивото изоставане и виждането на учителя - примерно струва ли си да се чака до 3 клас за дете за което е очевадно че има проблеми с наваксването -  тогава те ще настояват обхващане с ресурсно на някакъв етап. Защото вие не се справяте с наваксването по една или друга причина (причините са това за много и различни) . Обраното е лишено от логика. Няма как една класна да иска едно дете ви на всяка цена да е обхванато от ресурсно ако вижда напредък и развитие, наваксване и съиземеримост с нормата.

Класната на сина до 4 клас беше тип индеферентен партньор ( наясно с дефицити, наясно че аз ще работя, осведомена за късното проговаряне, диагноза и норма на IQ) ) тя просто ме остави аз сама да се справям с проблемите, като само се интересуваше от резултатите.  Мен това ме задоволяваше напълно. Не му е поставяла изисквания ряалични от тези на другите деца. Нито го е подкрепяла нито го ощетявала. Каза ми че летва е НВО след 4 клас.  И след като той 3 клас не само се изравни със средата ами достигна отличниците не ми е създавала никакъв проблем нито в изпитване нито в оценяване, самото НВО показа че нивото му е в норма. В училището след 5 клас, което е пълно с даровити деца и част от тях са соп ( нагоре или надолу) никога не са ми правили проблем. За тях е важно да има развитие и че някой работи за това развитие ( ресурсен, частен педагог, родител - все им е едно). Та няма как някой от училище да натиска за ресурсно ако детето няма нужда от него. Както казах това е лишено от логика.

Последна редакция: вт, 15 авг 2023, 18:57 от _re_ge

# 537
re_ge, както винаги, даваш болезнено точно описание на нещата.

Учителката като види моето дете (в мое отсъствие), веднага ще забележи дефицитите. И то не дефицити по учебния материал, а дефицити по т. нар. норми на поведение, вербална комуникация. Дори елементарен въпрос да ѝ зададе "как се казваш, на колко си години", може да не отговори веднага, а да трябва да ѝ повтори и потрети, въпреки че това прекрасно го разбира - знае си трите имена, от кой град е, как се казват членовете на семейството. А ако я накара да разкаже нещо - не може да разказва. Все още речта е на такова ниво, че нещата се случват с насочващи въпроси, побутване, помощ. И ако не беше така, нямаше да пиша в тази тема. Simple Smile И тук сигурно ще има хора, които ще ми кажат "ами трябваше да я отложиш". Е да, но няма как да я отложа, без да бъде освидетелствана с диагноза, а след това да мине под задължителен СОП. И повярвайте ми, щях да я отложа, ако не виждах огромния прогрес през последната година. Тя още няма 7г. А както знаем точно в този период 6-8 години се случват големи промени в мозъчното съзряване. Особено ако се работи с детето. И аз вече го виждам. Но за "жалост" тя е родена в края на годината и сме "ощетени" с едни 9-10 месеца, през които се надявам и вярвам, че още ще се развива и ще ни изненадва приятно. Но...говорим за сега.
Относно минаването в СОП, засега смятам да се въздържа и да се борим с наши сили, защото се начетох и се наслушах, как родители на деца със СОП се борят със системата да измъкнат децата си от това "бреме", за да могат един ден да имат нормална диплома (дай, Боже, всекиму).

То е ясно, че ще се говори с учителката предварително, деликатно. И ако някой (от опит или от натрупана мъдрост по темата) Simple Smile има идея какво точно да ѝ кажа, за да не я лъжа (аз не мога и да лъжа), но и да не я стряскам, моля да ми пише, може и на ЛС.  Аз влизам в тази "битка" добронамерено и държа да съм коректна.

# 538
Re_ge, подкрепям мнението ти. Много пъти се чудех да напиша ли ,че няма смисъл да се премълчава, че детето има дефицити,за да е " равно" с другите. Но не писах,защото аз съм от другата страна на нещата. Хората,които работим с деца със СОП, както и масовите учители, много ясно,че ще можем да видим и сами ,че има проблем. На мен ми трябват 10мин. с едно дете,за да кажа има ли нужда от ресурсно. А това, че майките си мълчат е мечешка услуга.
Това за разбирането и говоренето е според мен е една от най- масовите заблуди. Редовно чувам, че всичко разбира, но не говори много. Няма такова състояние..

Daindi, няма такова нещо като борене да се измъкнеш от СОП. По всяко време на годината се попълва една декларация, че искаш детето ти да бъде с прекратено ресурсно и това е. Едно листче. Такива истории са от незапознати родители или учители и ала бала..

# 539
Ясно е , че всеки си гледа от своята камбанария....
Навсякъде има учители, ресурсни и логопеди, които са и професионалисти, и сърцати, и се държат адекватно, както с децата, така и с родителите.
За нещастие се срещат рядко...
Когато не си пряко сблъскал се с такъв проблем при своето дете, трудно влизаш в обувките на другият. Колкото и да проявяваш емпатия, няма как да разбереш притесненията, сълзите и борбата на родител с "различно" дете.
А повярвай ми yan25, сблъсквала съм се с "педагог", който пред детето коментира как "..той е на дъното.." , а детето разбира всичко, не е да не разбира... Просто е дислектик.
Но това за нея и голяма част от старото поколение учители явно означава ГОЛЯМ ПРОБЛЕМ. За някои е мързел, лигавене и какво ли не.
. Не се прави дори малко усилие за да се вникне в проблема на конкретното дете.

За какво откровение говорим като общуваш с такава личност?

Последна редакция: вт, 15 авг 2023, 19:12 от sentio

Общи условия

Активация на акаунт