Политиката в България 2 - Задава се горещо политическо лято

• 449 347
  • 15 780
  •   1
Отговори
# 12 810
Може ли накратко понеже не мога да ви изчета в крайна сметка получаваме ли американски втечнен газ и как аджеба го транспортират до България?

# 12 811
Аз чета и се дивя на призивите в 21-ви век да се отопляваме с дърва и въглища. 'Щото бабата на някой си отоплявала една стаичка на дърва, дай да изтипосам една печка насред новото строителство и да ръчкам с дилафчето цепениците в жаравата. Дървата ще си ги складирам по стълбището. За замърсяването на въздух и другите мизерии да не говоря.
Ама всеки се качил на неговата камбанарийка и си се изказва от там. Никаква емпатия, никакво глобално мислене за населението като цяло. Изказвания от сорта на 'К'о мА интересува Топлофикация, аз съм на ток' ме оставят безмълвна... Flushed

# 12 812
Може ли накратко понеже не мога да ви изчета в крайна сметка получаваме ли американски втечнен газ и как аджеба го транспортират до България?
Не получаваме. Американски газ се разтоварва и ползва от Гърция и Турция, а ние получаваме от тях пак руски. Това беше потвърдено от специалисти в газовия сектор.

# 12 813
  • София
Енергийният министър: Колкото хора са на площада, десетки пъти повече ме питат как ще се отопляват

На дневен ред стоят всички възможни източници за доставки на газ, включително и "Газпром", но той е последният вариант. Това заяви в "Денят започва" по БНТ енергийният министър Росен Христов.
България е демократична страна и всеки има право да изказва мнение и да протестира, което е много хубаво. Лошото е когато тези теми се използват за политически цели - колкото хора протестират на площада, десетки пъти повече ме питат как ще си отопляват жилищата училищата, болниците, страната. Лесно е, когато човек получава заплата на ниво София, да каже, че не му е проблем да плати по-скъп газ, по-скъп хляб. Когато заплатата в страната е няколкостотин лева и по-голямата част отива за плащане на битови сметки, не е толкова лесно човек да каже "не ме интересува цената", каза Росен Христов.
"Проблемът не е толкова в количествата, колкото в цената. Ако ние обявим, че плащаме 5 пъти по-висока цена, ще имаме газ колкото си искаме . оферти има много . Проблемът е в доставката. Повчето оферти са за LNG, за които няма слотове. Има слотове на местни компании, но цената им е такава, че не ни устройва", обясни министърът на енергетиката.

# 12 814
Скрит текст:
Васко Начев в поста си във фейсбук развенчава лъжите на служебния  министър.  Според  него щом манометрите край Стара Загора отчитат налягане по-голямо газ по тръбата има.
As simple  as that Wink
Лорде просто е , моите свекъри са и на дърва и на въглища например  и си правят и сметката колко и как да топлят -1 стая. И грам не се тресат от газа , както стана ясно .Това е положението за наистина голяма част от провинцията!

ахааа,почна да излиза истината наяве. Значи не само на дърва, а и на въглища. Така, само че цените на въглищата в България ще поскъпват, защото масово ще се затварят въглищни централи.  Отново малоумие от странана КП, в цял свят отварят въглищни централи, ние ги затваряме.
Освен това свекърите ти топлят само една стая. Да, ама едно нормално тричленно семейство не може да живее така.  Нанеси се ти, с жена и деца там да топлиш само една стая да видим как е.
При това помолих всички защитници на тезата за дървата/пелетите да ми кажат как отопляват цяла къща/ цял апартамент изключителон и само на дърва /пелети, а не само една стая, колко е месечният разход  за отоплениев левове и колко е приходът на тези хора за месец. За да говорим реално скъпо ли е или евтино?
Понеже няколко пъти питаш за полетите, да кажа как е при нас. 88 квадрата апартамент, 4 стаи, втори етаж от триетажна кооперация, т.е. почти всички стени са външни. На зима горим по около 300-400 кг пелети. Чувалче на седмица. Когато среднодневните температури са отрицателни, т.е. в най-големите студове, отиват по 2 чувала на седмица. 15кг е едно чувалче. Тон пелети е около 700-800 лв, на нас  цял отоплителен сезон ни излиза около 300лв. Изобщо не броим отоплението като разход. От десет години сме на пелети. Поддържаме около 22-23 градуса. Тук обаче идва голямото НО. Вътрешна изолация от 10см на всички външни стени и тавани. Външна изолация 10см на цялата къща отдолу догоре. Както казах три етажа, т.е. три апартамента. Две години живяхме само с вътрешна изолация, след това съседите се навиха и за външната и разликата беше огромна. Дори и камината да не гори няколко дни, например сме отсъствали,  температурата в стаите не пада под 19 градуса. Ами при тези условия си е нормално зимното отопление изобщо да не го мислим и да не ги отчитаме като някакъв разход. Затова на всички препоръчвам. Изолирайте! Блокът на майка ми беше саниран по програмите преди няколко години и страшно много ѝ се отрази като повишаване на комфорта и намаляване на сметките.

# 12 815
Не получаваме. Американски газ се разтоварва и ползва от Гърция и Турция, а ние получаваме от тях пак руски. Това беше потвърдено от специалисти в газовия сектор.
Това не значи, че купуваме руски газ.

# 12 816
Т.е. отговорът е да, получаваме, чрез swap. Ако няма танкери няма да има газ за нас.

# 12 817
Гърция НЕ купува и получава руски газ...

# 12 818
"Руски сенатор: Да оставим България без газ през студените месеци"

Нищо ново, в руската мисъл. Трудно ще простят откачането.

# 12 819
  • София
"Руски сенатор: Да оставим България без газ през студените месеци"

Нищо ново, в руската мисъл. Трудно ще простят откачането.

Изобщо не им пука за нашите мизерни количества.
Просто сме обект на подигравки. Само ние си мислим, че сме много значими.

# 12 820
Гърция НЕ купува и получава руски газ...
Това не е вярно. Гърция купува руски газ и ни го препродава. Цитатът по-долу е само част от многото случаи, които може да си намериш ако си потърсиш.

Мартин Владимиров, директор програма "Енергетика и климат" в Центъра за изследване на демокрацията:
"Ние купуваме руски газ, но от Гърция или от други места в региона. И това е откровено лицемерно, защото поантата в обществената дискусия е, че ние сме независими от руския газ и от "Газпром. Това не е вярно."

# 12 821
Ей, сега слушам Добрев, направо съм втрещена вече, че някои намират това циклене на словосъчетания от посредници и проценти насериозно.
Аз лично не разбрах какво точно се опитва да каже Wink. Освен, че не успя да си извърти езика да каже, че не се осъщестяват swap-ве Grinning.
Давам си сметка, че Копейкин, Добрев, Атаносова имат един стил на... скорострелно словоблудство...

Аз все още чакам за левче за литър да разбера врътките...

# 12 822
Така- отопление с локално парно на дърва, за сезон 25 кубика.
Отопление от октомври до април.
Така става ли ясен отговора.
Къщата ни е на горен етаж с 3 стаи,  баня, кухня и долен, приземен етаж с 3 стаи  всичко се отоплява. Има изолация от преди поне 15г.

По сегашни цени на дървата, ще идва около 400лв. на месец.
Тази сума по каква цена на кубик е изчислена?

# 12 823
  • на село
Rosita- на 100, 110лв за кубик, на толкова взехме за този сезон. Рано заредихме.
Но като чета каква цена гонят вече дървата, то и всичко де.

# 12 824
Rosita- на 100, 110лв за кубик, на толкова взехме за този сезон. Рано заредихме.
Но като чета каква цена гонят вече дървата, то и всичко де.
Благодаря за отговора. Може би сте заредили пролетта, защото няма как при днешните цени да излезе 400 лв. отоплението на сезон, най-малко двойно ще струва, дори повече.

Общи условия

Активация на акаунт